Connect with us

Balkan

Turci otvorili najveću džamiju – ‘Čamlidžu’

Objavljeno

-

Na desetke građana, uz dužnosnike iz stranke AKP predsjednika Tayyipa Erdogana, prisustvovalo je jutarnjoj molitvi.

“Ovo je veliko umjetničko djelo. Želio bih se zahvaliti našem predsjedniku što je omogućio ovakav projekt u Istanbulu”, rekao je član stranke AKP i kandidat za gradonačelnika Istanbula, Binali Yildirim za državnu agenciju Anadoliju.

Džamija se nalazi na istočnoj, azijskoj strani Istanbula, a nosi ime Camlica, po brdu na kojem se nalazi. Džamija se smatra omiljenim projektom konzervativnog predsjednika Erdogana.

Prema organizaciji koja ju je sagradila, džamija ima obilježja osmanske kulture te je najveća u Turskoj.

“Ima kapacitet od 63,000 vjernika. Od dodatnih sadržaja ima konferencijsku dvoranu, knjižnicu, muzej, i parkiralište za 3,500 vozila”, rekao je za dpa čelnik organizacije donatora Ergin Kulunk.

Službeno otvorenje planirano je za kasniji datum gdje će prisustvovati i Erdogan, dodao je Kulunk.

Zanimljivo je što je svih šest minareta visoko 107,1 metar u sjećanje na bitku kod Manikerta iz 1071. godine između turskih Seldžuka i Bizantskog carstva.

“Sjajan je to projekt”, rekao je Erdogan o džamiji prošle godine u svibnju. “To je novi duhovni štit Istanbula”, rekao je na događaju koji je obilježio tursko osvajanje Istanbula 1453. godine.

Za neke analitičare, ovaj Erdoganov potez naglašava njegovu misiju da upotrijebi muslimansku infrastrukturu za preobrazbu turskih urbanih središta i političke klime.

Slično kao i njegove kolege državnici koji upotrebljavaju izgradnju džamija za “pojačavanje nacionalnog i vjerskog ponosa”, prema Bulentu Batumanu sa sveučilišta Bilkent u Ankari.

“U atavizmu otomanske povijesti na koju su ponosni mnogi Turci, Erdogan bi mogao postati najuspješniji moderni turski vođa koji je prepoznao takvu agendu”, dodao je Batumanu.

“To je remek djelo. Hvala našem predsjedniku. Neka je Bog s njime”, poručila je jedna starija gospođa Emina dok se sporo penjala po visokim stepenicama koje vode do džamije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari