Pratite nas

Herceg Bosna

Turci otvorili obnovljenu kuću Alije Izetbegovića u Bosanskom Šamcu

Objavljeno

na

Zamjenik turskog premijera Emrulah Išler, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, generalni direktor Turske međunarodne agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) Serdar Čam i predsjednik MDD Merhamet Hajrudin Šahić danas su na svečanosti u Bosanskom Šamcu otvorili obnovljenu kuću prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, u kojoj je Izetbegović proveo svoje djetinjstvo, javlja Anadolija.

Svečasnosti su prisustvovali i čelni ljudi TIKA-e na Balkanu, kao i turski partlamentarci. Nakon svečanosti, brojni visoki gosti i posjetitelji obišli su rodnu kuću Alije Izetbegovića.

Zamjenik turskog premijera Išler kazao je da je ovo njegova prva posjeta inozemstvu, te da mu je drago da se ona dešava upravo u Bosanskom Šamcu, u BiH, dodavši da je sretan što se nalazi u tom gradu na Savi. Dodao je da “moramo graditi male stanice kulture, mjesta gdje ćemo stati i predahnuti, te početi razmišljati o onome što smo učinili, razmišljati o budućnosti jer to je cilj i temelj civilizacije”.

140116087.2_xl

“Dragi prijatelji, nalazimo se na mjestu koje je naslijeđe jedne ličnosti koja nije vezna samo za historiju BiH već i iz perspektive cijelog svijeta. Ovaj veliki čovjek, iz ove civilizacije, je prve plodove mudrosti dobio ovdje gdje je rođen kao unuk Osmanlijke iz Uskuadara (dio Istanbula) i jednog oficira. On je ovdje naučio kako se njeguje suživot, kako živjeti sa susjedima, poštovani najmanje, kako gledati mrava kao da gledate najvišu ličnost pored sebe. Ova poimanja su osnovne vrijednosti na kojima se puno toga kasnije gradilo na ovim prostorima na Balkanu”, rekao je Išler.

Naglasio je kako je rahmetli Izetbegović prve lekcije života naučio ovdje u prelijepom kraju na obalama Save.

“I kasnije, kada je crna politika harala ovim dijelom svijeta, Alija Izetbegović je pokazao da se i rat može voditi na moralan način. Alija Izetbegović je čovjek koji će ostati upamćen kao čovjek perioda u kojem je sve bilo pretjerano. On je čovjek tolerancije, mislim da je korisno da se podsjetimo jedne njegove izreke: ‘Na mržnju ne odgovarajte mržnjom, mržnja može samo povrijediti našu BiH, mržnja nas može samo iznutra otrovati’. Svi odgovori na pitanja koje je tržio su se dešavali u haotičnom ambijentu. I u vrijednostima koje je stekao i naučio upravo ovdje u ovoj kući, oni su za njega bili vodilja prema svim drugim odlukama koje su bile u njegovom kasnijem životu vrlo značajne”, stava je zamjenik premijera Republike Turske.

140116087.3_xl

Dodao je kako Alija Izetbegović nikada nije zaboravljao čovjeka.

“U ličnosti Alije Izetbegovića su neke karakteristike, da se ne bježi od suočavanja s istinom, realnošću, gledanja u ogledalo, ali i da se ne bježi od toga da se hrabro stvari imenuju pravim imenom. Ono što smo vidjeli na putu Alije Izetbegovića jeste priča o jednom narodu koji je, boreći se za svoj identitet kulturu, za svoju karakterističnost, puno energije troši i daje, ali se uz to ne gubi na tom bolnom putu. Ovdje se susrećemo sa čovjekom koji je bio čovjek ere u kojoj je živio, ali njegov duh je prevazilazio granice ove ere. Nećemo od njega sigurno praviti kult lidera i time oštetiti ono što je njegova zaostavština”, poručio je.

Jedan ovakav prostor i memorijalni prostor vjerovatno je dobro mjesto, poručio je on, gdje će “svaki pojedinac koji bude želio moći ovdje privesti vrijeme i razmišljati o sebi, svojim odlukama i budućnosti, ne samo sebe kao pojedinca već kako postići i razvoj društva u kojem živi”.

140116087.5_xl

Iako nikad nije živio životom kralja, dodao je Išler, zbog svog plemenitog duha i svojih moralnih vrijednosti Alija Izetbegović je u Turskoj poznat pod nadimkom ”Kralj mudrosti”.

“Mi ga smatramo najljepšim mostom između naših kultura država i naroda. Veoma sam sretan što sam danas ovdje na krunisanju jedne plodne saradnje dviju institucija, TIKA-e i Merhameta. Želim se zahvaliti svima čiji je trud rezultirao jednim ovako lijepim projketkom”, zaključio je zamjenik turskog premijera.

Zahvaljujući se prisutnima što su pokazali odanost prema Aliji Izetbegoviću i prijateljstvu između BiH i Turske, član Predsjedništva BiH i sin Alije Izetbegovića, Bakir Izetbegović, istakao važnost navedenog projekta. U ime BiH i porodice Izetbegović, zahvalio se “bratskom turskom narodu, Vladi Republike Turske i TIKA-i što su se angažirali da obnovimo kuću rahmetli Alije Izetbegovića”.

On je ocijenio da TIKA radi važne i velike projekte u ovom dijelu svijeta, te pomaže običnom čovjeku, u poljoprivredi i zdravstvu, obnavlja tekije, medrese, džamije, bolnice…

“Impresivan je spisak projekata koje je turska vlada preko TIKA-e realizirala u BiH. Samo u posljednje tri godine preko 150 projekata”, istakao je Izetbegović, te pomenuo obnovu mostova u Konjicu i Višegradu, zgrade Građevinskog fakulteta u Mostaru, Memorijalne galerija Srebrenica, džamije u Fazlagića Kuli, Karađoz-begovu medresu, jedne bolnice…

Obnova kuće Alije Izetbegovića u Bosanskom Šamcu, istakao je dalje Bakir Izetbegović, predstavlja izraze poštovanja prema Aliji Izetbegoviću i državi BiH. Vjeruje da će to biti “mjesto živog sjećanja, poštovalaca, sljedbenika Alije Izetbegovića iz BiH i inozemstva”.

“Alija je bio atipičan vođa koji je ličio na svoj narod i nije ličio na ostale lidere balkanskih država. Jedini u toj garnituri, nije bio komunista, bio je žrtva komunističkih progona, demokrata u punom smislu, a nije se svetio ni neposrednim progoniteljima i koji su ga poslali na višegodišnju robiju”, rekao je Bakir Izetbegoivć.

Zbog njegove političke filozofije, rekao je on, uvažavali su ga i na Istoku i na Zapadu.

“Današnji turski lideri s ponosom ističu da u Aliji Izetbegoviću vide uzora, a u njegovoj praksi inspiraciju za svoje djelovanje. A mi u njima vidimo uzor. Ponosni smo što Vlada Turske vođena našim bratom Redžepom Tajipom Erdoanom čini za ponos svih muslimana u svijetu”, poručio je Bakir Izetbegović.

Podsjetio je da su se Izetbegovići u Bosanski Šamac doselili prije 150 godina iz Beograda. Pričao je i o svome pretku koji je bio na čelu Bosanskog Šamca i spašavao živote viđenijih Srba u vrijeme Asustro-Ugarske. Iznio je i zanimljiv detalj prema kojoj su Alija Izetbegović i Zoran Đinđić rođeni u istoj kući.

“Šta povezuje ova dva markantna lidera? Osim kuće i ovog dvorišta, slična je i demokratska vizija pomirenja, uvažavanja BiH i Srbije, Bošnjaka i Srba… Iskreno se nadam i vjerujem da je takva politička filozofija najbolja karta za bolju budućnost, bez iracionalnih animoziteta i sukoba. Jer uistinu puno je više onog što nas spaja nego onog što nas razdvaja”, poruke su Izetbegovića.

Generalni direktor TIKA-e Serdar Čam izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je TIKA imala priliku da uzme učešće u jednom ovakvom važnom projektu.

“Sretni smo što se nalazimo na mjestu ‘Kralja mudrosti’. Ova građevina koju smo obnovili generacijama će biti primjer da i mi nastavimo istim stopama. Po naređenju naše Vlade Turske TIKA će nastaviti sa realizacijom mnogih projekata u BiH”, naglasio je prvi čovjek TIKA, zahvaljujući svima koji su učestvovali u projektu, a posebno Bakiru Izetbegoviću.

Kazavši da je Alija Izetbegović i u najtežim prilikama, u ratu, pomagao ”Merhamet”, čelnik ovog društva rekao je kako obnavljanje rodne kuće prvog predsjednika BiH predstavlja odavanje počasti tom velikom čovjeku.

“Otuda i ideja da krenemo u obnovu kuće Alije Izetbegovića, što ne bismo mogli realizirati bez podrške naših prijatelja iz Republike Turske. Podršku smo našli u TIKA-i. TIKA i Merhamet su realizirali nekoliko značajnih projekata u obnovi infrastrukture i pomoći socijalno ugroženim kategorijama”, kazao je Šahić, zahvaljujući se, također, vlastima Turske i BiH, te dodao da je Bakir Izetbegović osobno pomogao da spomen osoba obiluje vrijednim predmetima koji su pripadali i koje je koristio Alija Izetbegović.

Anadolija

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemoracija generalu Slobodanu Praljku

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Zagreb, 11. prosinca 2017.

GOSPODINE GENERALE!

Ja znam da si s nama. Da, s nama danas u ovom sjećanju točno u podne u Lisinskom. Sjediš u svakom stolcu ove dvorane, stojiš na svakom mjestu gdje netko danas u ovoj dvorani stoji, misliš naše misli, želiš naše želje, tužiš naše tuge, živiš naše radosti. S nama si na svakom pedlju Domovine i danas i svu vječnost. Vjetrom čežnje misao nam nosiš, misao što je neumorna, kojoj nikad san neće sklopiti oči.

Htjeli smo još tilovina žutih uživati, željeli vrhunce naših gora dušom osvajati, na poljima našim još tolika kola odigrati. Hercegovina i Bosna i Hrvatska stoji kao ukopana i ime ti tiho  Tvoje na usnama našim titra.

Ogromno si svoje tijelo i još veću dušu svoju, Generale, uvijek na dlanu imao. Bez zadnje suzdržane misli, ili kolebanja, iskreno do boli i za prijatelja i za neprijatelja. Nije bilo tajne na tvom ratnom putu, nije bilo zakulisnog, nejasnog, tamnog. Uvijek si kročio onom stranom života na kojoj je sve bilo bjelodano.

Tko Te mogao razumjeti? Tko? Ne oni i onaj tko nije bio iskren i tko nije bio spreman za ideale sve dati. Generale, Tvoji su te vojnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane uvijek razumjeli i s tobom bili jedno. Znali smo da bi i za naš mali prst dao sve na svijetu. I to su svi znali, jer si takav i to si svima rekao. Iskreno do bola.

Ostala je Tvoja rečenica koju je čuo cijeli svijet, i koja će cijelom svijetu odzvanjati u ušima:

SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.

Ostaješ s nama, Generale. Stojimo Ti do kraja postrojeni na prijavak. Zore će i sutoni Herceg Bosne u sve dane s Tobom živjeti.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari