Pratite nas

Kronika

Turci ušli u trag djevojkama koje su otišle u ‘sveti rat’

Objavljeno

na

Iako su mobiteli Samre (16) i Sabine (15) isključeni, turska obavještajna služba uspjela je uloviti signal jednog od njih na sjeveru Sirije.

Turska obavještajna inteligencija otkrila je signal koji vjerojatno dolazi od mobitela jedne od dviju djevojčica koje su iz Austrije pobjegle u Siriju kako bi se borile sa sirijskim pobunjenicima, piše hurriyetdailynews.com.

60939776-samra-sabinaZa Samrom Kesinović (16) i Sabinom Selimović (15) koje su nestale iz Beča 10. travnja traga i Interpol. Njihovi roditelji, izbjeglice iz BiH koji su otišli u Austriju 1990-ih godina, rekli su kako su doznali da su se djevojke ukrcale na let iz Beča za Adanu nedaleko sirijske granice. U njihovim udžbenicima našli su pisma u kojima su poručile da su izabarale pravi put i da se idu boriti za islam u Siriji.

Kako su obitelji bile uvjerene da su im kćeri u Istanbulu, turska obavještajna agencija je pokušala ući u trag njihovim mobitelima, iako su uređaji isključeni. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, uspjeli su ‘pokupiti’ signal jednog mobitela. Turski dužnosnik rekao je da dolazi iz područja koje je na sjeveru Sirije.

‘Ako ih ima Al-Qaida ne mislimo da će ih dugo držati na istom mjestu, s obzirom na međunarodnu pozornost koja je usmjerena prema djevojkama’, rekao je dužnosnik.

Same djevojke su na društvenim mrežama napisale da su otišle u ‘sveti rat’ u ime islama. Sumnja se da su u Al Qaidinom kampu za trening boraca. Djevojčice su ranije objavile i da se planiraju udati, a stručnjaci su na temelju fotografija zaključili da su već udane i žive u domovima svojih novih muževa.

dnevnik.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Kronika

Preminuo poznati hrvatski psihijatar Vladimir Gruden

Objavljeno

na

Objavio

Istaknuti hrvatski neuropsihijatar i psihoterapeut Vladimir Gruden umro je u Bjelovaru u 81. godini, javlja Večernji list u subotu navečer.

Kako su doznali od članova obitelji, Gruden je bio na poslovnom putu u Bjelovaru gdje mu je pozlilo.

Vladimir Gruden rodio se 1939. godine u Osijeku. U Zagrebu je 1963. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu, a doktorirao je 1979. godine.

Nakon specijalizacije iz neuropsihijatrije, djelovao u Centru za zaštitu mentalnoga zdravlja (poslije Klinici za psihološku medicinu) Kliničkoga bolničkog centra u Zagrebu, gdje je bio voditelj odjela stacionarne psihoterapije, potom Psihoterapijskoga centra za parcijalnu hospitalizaciju, a od 1995. do 2003. bio je predstojnik Klinike; redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Glavno je područje njegova rada bila psihoterapija, na tom je području napose razradio autogeni trening, agnostičku i autoopservacijsku terapiju, tehnike hipnoze te integralnu psihoterapiju.

Autor je brojnih knjiga i znanstvenih radova. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

U Splitu ubijena dva muškarca, policija upozorava građane da ne izlaze iz kuća

Objavljeno

na

Objavio

Dvije su osobe smrtna stradale, a jedna je ozlijeđena u pucnjavi u središtu Splita u subotu u poslijepodnevnim satima, izvijestila je splitska policija koja traga za počiniteljem te građane poziva da ne izlaze na ulice.

Do pucnjave je došlo oko 15.35 sati, a prema prvim informacijama s terena počinitelj je muškarac obučen u crno, ima oružje i kreće se put Marjana.

“Molimo sve građane na tom području grada da se sklone s ulica i da ako uoče osobu odmah zovu policiju. Sve raspoložive policijske snage su na terenu i tragaju za počiniteljem”, priopćila je policija. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari