Pratite nas

Gospodarstvo

Turisti se vraćaju na hrvatsku obalu, sve se više hotela otvara

Objavljeno

na

Produljeni je vikend pa se napokon očekuju pomaci u turističkom prometu u Hrvatskoj…

Dosad je prvi dio lipnja bio na slabašnih 5 posto prošlogodišnjih rezultata. Trenutačno u zemlji boravi 111 tisuća turista, od kojih 79 tisuća stranih i 32 tisuće domaćih – najviše iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Češke.

Gledajući prema odredištu, većina ih je u Rovinju, Viru, Malom Lošinju, Medulinu i Umagu. Hoteli se otvaraju i diljem srednje Dalmacije, a najavljene su i prve veće grupe gostiju.

U splitskom Radisson Bluu ovoga proljeća, unatoč pandemiji, nisu sjedili prekriženih ruku.

– Napravili smo dosta novih i predivnih stvari kao što možete vidjeti, obnovili smo cijeli plato, radimo na obnovi Spa centra. Veselim se gostima koji mogu doći od 15. lipnja, kaže Kristina Rogaljska, viša menadžerica hotela.

Prema najavama, bit će to domaći gosti, Nijemci i Austrijanci, no u lipnju ih se ne očekuje veći broj. Sedmi i osmi mjesec trebali bi i morali biti znatno bolji, sudeći prema pristiglim rezervacijama. Sigurnost i odgovornost u prvom su planu.

– Sigurnost gostiju i zaposlenika nam je na prvom mjestu, mi smo poštovali epidemiološke mjere od strane RH tako i stroge mjere naše grupacije. Imamo pregrade od pleksiglasa na svim mogućim mjestima, od naljepnica gdje gosti moraju stajati na recepciji i ispred liftova do svih mjera čišćenja koje ćemo provoditi, dodaje Rogaljska.

Od jučer su otvoreni i hoteli Bluesuna na makarskoj rivijeri, u Tučepima i Brelima te u Bolu na Braču. Vrata su otvorili i hoteli u Supetru.

– U Supetru su otvorene obje hotelske kuće u nešto smanjenim kapacitetima i prema najavama sezona će bit takva, ali malo veću aktivnost možemo očekivati krajem ovoga mjeseca, a srpanj bilježi dobar booking, kaže Ivan Cvitanić,  direktor TZ-a Supetar.

Od 20 lipnja najavljen je i konkretniji promet u splitskoj zračnoj luci, a prema ažuriranim podacima aplikacije entercroatia, u Hrvatsku stiže oko 230 tisuća turista idućih nekoliko dana. Nadamo se da će bar dio njih srednju Dalmaciju odabrati za odredište.

Budi se istarski turizam

Dio turista već se odmara u Istri. Akcija Upravnog odjela za turizam Istarske županije, kojom se čak 50 atrakcija kulturnog i eno-gastro sadržaja nudi u pola cijene ili čak besplatno – napokon je potaknula toliko čekani turistički zamah. Najviše je domaćih gostiju.

Jama Baredine jedan je od najljepših speleoloških objekata, od njih 1500 koliko ih je u Istri. Odazivom posjetitelja na cjenovno snižene atrakcije, turistički su djelatnici Istre zadovoljni.

– Upravo sad kako sam putovala prema jami Baredine vidjela sam na cesti i jako puno biciklista, vjerujem da se pomalo kroz to opuštanje i to što smo zaista sigurna destinacija ljudi odlučuju doći, kaže Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam IŽ-a.

Vinari, maslinari, uljari svoje su konobe otvorili gostima nudeći besplatne degustacije.

– Ne radimo to samo danas, radimo već 20-ak godina, u prosjeku, svi. I svake godine hoćeš bolje i bolje jer je to budućnost. Ako ste vi nešto napravili dobro, zašto ne bi i ja i to je zdrava konkurencija, ističe Anđelo Brčić, Nova Vas.

Prirodna, vrhunska vina, bogate konobe, razne atrakcije i predivnu istarsku prirodu u pola cijene ili čak besplatno. Svi koji žele mogu upoznati još danas, piše HRT.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Gospodarstvo

Prosječna plaća raste 270 kuna

Objavljeno

na

Objavio

Prvi potez nove Vlade bit će rezanje porezan na dohodak radnika, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći kako će prosječna plaća rasti za 270 kuna.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će već od 2021. nova vladajuća koalicija smanjiti porez na dohodak i to tako da će se ići na smanjivanje stope poreza na dohodak s 36 na 30 posto i sa 24 na 20 posto.

Prema izračunu analitičara RBA, za samce koji žive u Zagrebu, uz prirez od 18 posto, to bi značilo da bi na osnovu travanjske prosječne bruto plaće u Hrvatskoj, koja iznosi 9057 kuna, a prema kojoj je neto plaća po sadašnjih poreznim stopama 6326 kuna, novim smanjenjem poreza ona bila povećana na 6596 kuna.

Ako se uzme u obzir bruto plaća od 6000 kuna, sadašnja neto pripadajuća plaća za samca iznosi 4573 kune, a od 1. siječnja iduće godine povećala bi se na 4611 kuna.

Nadalje, bruto plaća od 15 tisuća kuna sada za samca u Gradu Zagrebu. u kojem se plaća prirez od 18 posto, neto iznosi 9734 kune, a od početka iduće godine popela bi se na 10.112 kuna.

Najviše bi, pak, u apsolutnim iznosima, profitirali oni s plaćama koje kači porezna stopa od 36 posto.

Tako bi na bruto plaću od 43 tisuće kuna, koja sada rezultira neto plaćom od 25.734 kune, porezne promjene taj neto iznos povećale na 27.178 kuna za zagrebačkog samca, izračunali su analitičari RBA.

Prema riječima ministra financija, nakon što bi se 2021. smanjio porez na dohodak, u idućoj godini bi se smanjio porez na dobit, a u godini poslije porez na dodanu vrijednost za svu hranu. To su sve predizborna obećanja HDZ-a iz njihova programa, a premijer i ministar financija ih očigledno žele početi ispunjavati već u 2021., donosi Jutarnji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Stigao prvi turistički vlak s Česima i Slovacima – unaprijed prodano 30.000 karata!

Objavljeno

na

Objavio

U Rijeku je stigao prvi turistički vlak iz Češke preko Slovačke s oko 550 putnika. A već je prodano 30.000 karata samo za tu posebnu željezničku liniju! Pristigli strani turisti kreću dalje autobusima po jadranskim destinacijama.

Gari Cappelli: Turisti vide da je Hrvatska ozbiljna & odgovorna. Ne smijemo se više zatvarati, turizam i gospodarstvo moraju ići dalje – što god o tome „mislio“ Bernardić!

Uoči dolaska prvoga specijaliziranoga turističkog vlaka iz Češke i Slovačke, u Rijeci su potpredsjednik HDZ-a i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappelli i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić održali konferenciju za medije pod naslovom „Održivi turizam, prometno povezana i konkurentna Hrvatska“.

Donosimo njihove ključne poruke:

BUTKOVIĆ: Da, sve je spremno za gradnju autobusnog kolodvora u Rijeci! Ali čekamo gradsku upravu!

Autobusni kolodvor u Rijeci? EU novac za gradnju je raspoloživ, ali gradska uprava treba dostaviti dokumentaciju za otvaranje postupka. U više sam navrata to rekao riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu – da Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture pošalju potrebnu dokumentaciju za novi kolodvor, a država će sve riješiti u stopostotnom iznosu: 85 posto iz europskih fondova, a ostalo iz proračuna. Model financiranja sličan je onome za lučku infrastrukturu ili nabavu autobusa za javni gradski prijevoz u Rijeci.

Znači, ovo nije predizborni potez, riječki autobusni kolodvor ne bi bio jedini koji se gradi na taj način, tako se već radi u Pazinu, Sinju i Vinkovcima. Ponavljam, očekujem da Grad Rijeka pripremi dokumentaciju kako bismo mogli raspisati javni natječaj i zatvoriti priču o autobusnom kolodvoru.

20 mlrd kn za željezničku i lučku infrastrukturu, Pelješki most i zračne luke!

Što se tiče prometne infrastrukture, u ovom je mandatu na razini Hrvatske uloženo više od 20 milijardi kuna u željezničku i lučku infrastrukturu, Pelješki most te u obnovu triju zračnih luka. Zahvaljujući tim velikim investicijama, i Istra i Rijeka i cijela Primorsko-goranska županija su razvijenije nego 2016. godine.

CAPPELLI: Investicija, prihoda i dolazaka u turizmu više nego i u jednom mandatu prije!

Turisti vide da je Hrvatska ozbiljna, odgovorna. Ne možemo se više zatvarati, turizam, gospodarstvo moraju ići dalje. Rezimirajući protekli mandat, u turizmu je bilo 50 posto više investicija nego ikada prije. Ostvareno je 35 posto više prihoda i 30 posto dolazaka više nego ikada do sada! Pomažemo životu na otocima potičući investicije oslobađanjem od poreza u prve dvije gode te povećanjem stipendija studentima s otoka kako bi se nakon školovanja na njih i vratili.

STANIČIĆ: Hrvatska – svjetski poznata destinacija!

Hrvatska je postala vrhunska destinacija na međunarodnom tržištu, a i produljili smo sezonu, među ostalim zahvaljujući ulaganju više od 150 milijuna kuna u zračnu povezanost i u mrežu turističkih predstavništava na udaljenijim tržištima.

Turistički promet u šest mjeseci i lipnju na oko 30 posto lanjskog

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari