Connect with us

Gospodarstvo

Turizam i promet su prioriteti prekogranične suradnje

Objavljeno

-

Dvodnevna međunarodna konferencija „Mogućnosti suradnje u mađarsko-hrvatskom regionalnom razvoju“ koju organizira Europska grupacija za teritorijalnu suradnju Pannon EGTC počela je danas, 5. veljače 2018. godine, u Osijeku.

Na konferenciji sudjeluju državni tajnici hrvatskih i mađarskih ministarstava regionalnog razvoja, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj, čelnici hrvatskih i mađarskih županija uz rijeku Dravu, među kojima je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je ujedno potpredsjednik Panonskog EGTS-a.

Panonski EGTS, taj novi oblik udruživanja jedinica lokalne i područne samouprave sa zajedničkim sustavom planiranja i razvoja, a sa ciljem jačanja gospodarske, socijalne i druge suradnje te pregovaranja s Europskom komisijom oko velikih strateških projekata, do sada je imao 57 članova, od toga 52 iz Mađarske, tri iz Slovenije te dva iz Hrvatske (Virovitičko-podravska županija i Općina Antunovac), a na sjednici Skupštine Oannon EGTS-a zakazanoj za sutra potvrdit će se prijem devet novih članova (Osječko-baranjska, Križevačko-koprivnička i Međimurska županija, gradovi Prelog i Mursko Središće te Županija Tolna, Grad Barcs, i lokalne samouprave Ortilos i Zakany iz Mađarske).

Danas, prvog dana Konferencije, predstavljene su mogućnosti Panonskog EGTS-a za buduću suradnju s posebnim naglaskom na prekogranični promet (otvaranje novih graničnih prijelaza, izgradnja autoceste M6, M60 do hrvatske državne granice, razvoj javnog prometa), kontinentalni turizam (turističke aktualnosti uz hrvatsko-mađarsku granicu) te mogućnosti gospodarske, kulturne i turističke suradnje. O tim temama, poglavito prometnoj povezanosti i mogućnostima razvoja Dravskog bazena razgovaralo se i na okruglom stolu u sklopu Konferencije.

– Potencijali Osječko-baranjske županije su izuzetno veliki, a ova Konferencija je prigoda za razgovor kako ih bolje iskoristiti, osobito potencijale koje imamo u kontinentalnom turizmu i prometnoj povezanosti koja umjesto prednosti postaje izuzetno veliki problem.

Nastojat ćemo naći rješenja za poboljšanje javnog prijevoza, prije svega uspostaviti redovite autobusne veze između Osijeka i Pečuha, zatim za povećanje broja graničnih prijelaza, izgradnju cesta i autoceste te ostalih mogućnosti da unaprijedimo našu prekograničnu suradnju.

Mađarska i Hrvatska imaju vrlo slične potencijale, probleme i ciljeve, pa i po tomu možemo određene projekte postaviti kao prioritetne te ih početi realizirati – rekao je župan Ivan Anušić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari