Connect with us

Vijesti

Turkalj obnašao brojne funkcije unutar MORH-a

Objavljeno

-

Hina

Kandidat za novog ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), oko kojeg su se usaglasili predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, brigadni je general Ivan Turkalj koji je obnašao brojne funkcije unutar Ministarstva obrane (MORH).

Brigadni general je u Glavnom stožeru Oružanih snaga obnašao među ostalim dužnost časnika za vojne vježbe i Operativnoj upravi, u Zapovjedništvu Kopnene vojske bio je voditelj operativnog središta, načelnik Odjela za obuku i načelnik Odjela za planiranje.

Turkalj je rođen 11. prosinca 1967. u Slunju, diplomirao je na Vojnoj akademiji Kopnene vojske 1990. te se dragovoljno priključio Zboru narodne garde RH 2. listopada 1991. godine.

Od tada je u Oružanim snagama RH obnašao niz dužnosti, od zapovjednika inženjerijskog voda, satnije, zamjenika zapovjednika bojne do zapovjednika 38. Inženjerijske brigade. Kao zapovjednik postrojbe tijekom Domovinskog rata prošao je ratišta Slavonije, Banije, Korduna i Dalmacije.

Nakon Domovinskog rata i niza funkcija koje je obnašao u poraću, Turkalj je s mjesta načelnika Odjela za planiranje upućen 2010. godine na najvišu razinu školovanja u Ratnu školu. Nakon Ratne škole bio je na dužnosti voditelja Ureda vojnog predstavnika RH u NATO-u u Bruxellesu od 2012. do 2016. godine.

Povratkom u RH obnaša dužnost pročelnika Kabineta načelnika Glavnog stožera od 1. kolovoza 2016. do 1. listopada 2019. godine, kada preuzima dužnost zamjenika zapovjednika HVU-a „Dr. Franjo Tuđmanˮ.

Uz Ratnu školu „Ban Josip Jelačić“, Turkalj je završio i Zapovjedno stožernu školu „Blago Zadroˮ, dok je od izobrazbe u inozemstvu završio NATO tečaj za stožerne časnike u Oberammergauu u Njemačkoj 2006. godine i tečaj Leadership and Building Integrity 2018. godine. U Kanadi je pohađao tečaj engleskog jezika 2007. i 2010., koji je uspješno završio (STANAG 2222).

U čin brigadnog generala promaknut je 5. kolovoza 2019. godine.

Za svestrano obnašanje dužnosti tijekom rata i nakon njega odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom domovinskog rata, medaljama Oluja i Bljesak te Spomenicama domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina.

Također, za uspješan rad nagradili su ga ministar obrane i načelnik Glavnog stožera OSRH-a, a dobio je i pohvalu Predsjednice RH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari