Connect with us

Iz Svijeta

Turska bi mogla ratificirati članstvo Švedske u NATO-u ‘za nekoliko tjedana’

Objavljeno

-

Foto: EPA

Turska je rekla da očekuje da će se pristupanje Švedske NATO-u ratificirati za nekoliko tjedana, rekao je švedski ministar vanjskih poslova novinarima u srijedu.

Švedska i Finska zatražile su članstvo u NATO-u prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. No Tayyip Erdogan, predsjednik Turske – zemlje članice NATO-a, imao je primjedbe na, kako je rekao, zaštitu skupina koje Ankara smatra teroristima.

Turska je podržala kandidaturu Finske u travnju, ali Švedsku još drži u čekaonici.

“Imao sam bilateralni sastanak sa svojim kolegom, ministrom vanjskih poslova… rekao mi je da očekuje da će do ratifikacije doći za nekoliko tjedana”, rekao je Tobias Billstrom novinarima uoči drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.

Turska nije odmah potvrdila ili komentirala tu izjavu.

Turska je zahtijevala da Švedska poduzme više koraka protiv lokalnih članova Kurdistanske radničke stranke (PKK) koju Europska unija i Sjedinjene Države smatraju terorističkom skupinom.

Stockholm je predstavio nacrt zakona protiv terorizma kojim se kažnjava članstvo u terorističkoj organizaciji te je ukinuo ograničenja izvoza oružja Turskoj. Tvrde da su ispunili svoj dio sporazuma potpisanog prošle godine.

Dio zapadnog obrambenog bloka nadao se da će proces ratifikacije članstva Švedske u NATO-u biti dovršen do sada kako bi se ceremonija pristupanja održala na marginama sastanka u Bruxellesu.

“Turski ministar vanjskih poslova (Hakan Fidan) nije iznio datum, ali je rekao ‘u roku nekoliko tjedana’. Očekuje da će se ratifikacija provesti u roku nekoliko tjedana. To mi je jučer rekao”, rekao je Billstrom u srijedu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas