Connect with us

Iz Svijeta

Turska: Erdogan otvorio gradilište budućeg ‘Istanbulskog kanala’

Objavljeno

on

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan otvorio je u subotu gradilište prvog mosta projekta “Istanbulski kanal”, gigantskog kanala paralelnog s Bosporskim tjesnacem u Istanbulu, dok tu inicijativu kritiziraju oporba i zagovornici zaštite okoliša.

“Danas otvaramo novu stranicu u povijesti razvoja Turske”, rekao je šef države na svečanosti polaganja kamena temeljca mosta koji je dio projekta.

Kanal dug 45 kilometara, čiji projekt je osobno podržao turski predsjednik, trebao bi predstavljati umjetni tjesnac zapadno od Istanbula spajanjem od sjevera prema jugu Crnog i Mramornog mora.

Kritičari optužuju Erdogana, na vlasti od 2003., da će taj projekt odvesti Tursku u ekološku katastrofu i veliko nepotrebno zaduženje.

Erdogan je gotovo cijeli govor posvetio obrani projekta i nabrojao je opasnosti sve gušćeg brodskog prometa u Bosporu te izjavio da ovaj projekt jamči sigurnost građanima u Istanbulu i omogućuje Turskoj da zauzme važnije mjesto u međunarodnoj trgovini. prometom brodova.

Projekt je izazvao kritike u inozemstvu, posebice u Rusiji koja se boji olakšanog pristupa Crnom moru brodovima ruskih protivnika iz NATO-a.

Prema odredbama konvencije iz Montreuxa, koja regulira plovidbu Bosporskim tjesnacem, jedinim prirodnim pristupom Crnom moru zemlje koje na izlaze na to more moraju ranije najaviti prolazak svojih brodova koji se tamo mogu zadržati samo ograničeno vrijeme.

“Taj projekt ne krši ni u kojem slučaju konvenciju iz Montreuxa”, rekao je bivši premijer Binali Yildirim koji je na svečanosti govorio nakon predsjednika. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR