Turska Hrvatskoj: Izbacite iz udžbenika turski genocid nad Armencima!

85

armenija

Turska od Hrvatske traži da iz udžbenika izbaci činjenice o turskom genocidu nad Armencima iz 1915. godine

Svijet je upravo obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, kao i 70. godišnjicu oslobađanja Auschwitza, najvećeg koncentracijskog logora nacističke Njemačke. Holokaust je zapravo drugo ime za genocid koji je nad Židovima počinio nacistički režim te njihovi sateliti. No prvi takav genocid u povijesti dogodio se nad Armencima, ali se on danas često prešućuje i relativizira.

Zašto sve to spominjem sada? Zato jer je početkom prosinca prošle godine turski veleposlanik u Hrvatskoj Ahmet Tuta poslao pismo Vedranu Mornaru (hrvatskom ministru znanosti, obrazovanja i sporta) u kojemu veleposlanik traži da se iz hrvatskih udžbenika izbace nezgodni dijelovi koji govore o turskom genocidu na Armencima tijekom Prvoga svjetskog rata. Dopis objavljujem u cijelosti, pa ga se može pročitati.

Evo ukratko iz Hrvatske enciklopedije o povijesti Armenije: „U XVII. st. bila je podijeljena između Osmanskoga Carstva i Perzije. Armenci su pod osmanskom vlašću bili izvrgnuti progonima i pogromima pa su se selili u trg. gradove Carstva, u Rusiju i zapadnu Europu. Nakon rusko-perzijskog rata 1828. Rusija je prisvojila perzijski dio Armenije (Erevanski i Nahičevanski kanat), a nakon rusko-turskog rata 1877–78. i Berlinskoga kongresa 1878. dobila je Kars, Ardahan i Batum. Carskim ediktom 1863. proglašen je Armenski narodni ustav prema kojem su Armenci u Osmanskom Carstvu dobili samoupravu.

Težnje za državnom samostalnošću Armenaca pod vlašću Porte iskorištavale su velike sile, osobito Velika Britanija i Rusija, radi političkih pritiska na Osmansko Carstvo. Zato je sultan Abdul Hamid II. odlučio riješiti armensko pitanje izvrgnuvši narod postupnom uništenju. Godine 1894. njegova vojska počinje s pokoljem Armenaca u Sasunu, a pogromi se, u cijeloj istočnoj Anadoliji, ponavljaju krajem 1895. i početkom 1896., i u njima je ubijeno oko 150 000 Armenaca. Njihov se položaj jedva nešto popravio tek nakon mladoturske revolucije 1908. I Armenci u Transkavkaziji odupirali su se politici nacionalnog ugnjetavanja, koju je provodio ruski carski režim, pa ruska diplomacija nastoji 1913. postignuti sporazum s armenskim nacionalističkim građanstvom u Osmanskom Carstvu.

Porta početkom 1914. potpisuje sporazum o reformama, koje su Armencima imale osigurati određenu autonomiju pod nadzorom velikih sila, u prvome redu Rusije. No u ratu ponovno započinje genocid nad armenskim narodom pod osmanskom vlašću, koji je u ratu pokazivao simpatije prema Rusiji; između 400 000 i 550 000 ljudi okrutno je ubijeno; jednako toliko poginulo ih je prilikom progona u pustinje Mezopotamije; oko 200 000 uspjelo je pobjeći u Rusiju, a oko 400 000 prešlo je na islam da spase život; na taj je način osmanski dio Armenije ostao zapravo bez Armenaca.“

O turskom genocidu nad Armencima objavljeno je pak mnoštvo literature. Evo što o tome ukratko donosi hrvatska Wikipedia: „Genocid nad Armencima je skupno ime za dva događaja u kojima su Turci na teritoriju Osmanskog carstva pobili i raselili velik broj Armenaca, čime je na tom području nestao zapadni armenski jezik. U isto vrijeme, na istom geografskom području, sa jednakim metodama odvijao se i genocid nad Asircima.

Oba genocida imali su za cilj osiguravanje kompaktnog turskog etničkog područja i sprječavanje da Rusija sa područja Kavkaza iziđe na obale Mediterana, preko područja današnje istočne Turske koje su u to doba u velikom dijelu naseljavali kršćanski Armenci i Asirci. Godine 1890. je u Osmanskom Carstvu živjelo 2,5 milijuna Armenaca, od kojih su većina bili vjernici Armenske katoličke Crkve odnosno Armenske apostolske Crkve. Rusija je Armence podupirala u njihovim zahtjevima za autonomijom jer je željela oslabiti Osmansko Carstvo. Iako je autonomaški pokret brzo rastao, sultan Abdul Hamid II. je odlučio zadržati vlast nad tim područjem.

Otomanska je vlada potakla protuarmenske osjećaje kod Kurda, susjeda Armenaca, pa su Armenci zbog toga i zbog povišenja poreza podigli ustanak. Osmanska vojska i kurdske paravojne snage pobile su 1894. na tisuće Armenaca i spalile mnogo sela. Dvije godine kasnije su armenski revolucionari zauzeli Osmansku banku (tur. Osmanlı Bankası, odnosno Bank-ı Osmanî-i Şahane) u Carigradu da bi privukli pažnju međunarodne javnosti. Odredi muslimanskih Turaka zatim su pobili 50.000 Armenaca. Stupanj upletenosti otomanske vlade u te odrede nije dobro poznat i predmet je rasprave.

Rusija i Turska su ušle u I. svjetski rat kao neprijatelji. Turci su Armence smatrali ruskom petom kolonom. U veljači 1915. svih 60.000 mobiliziranih armenskih vojnika zatvoreno je u radne logore i poslije ubijeno. Armence u blizini fronta (slična je sudbina zadesila i ljude daleko od crte bojišnice) potjerali su da pješače prema negostoljubivim pustinjskim krajevima Sirije i Mezopotamije, a 24. travnja su u Istanbulu i drugim velikim turskim gradovima uhićeni i pobijeni armenski intelektualci.

Ukupno je tako izginulo oko milijun i pol ljudi, dok se preživjeli nakon rata nisu mogli vratiti kući, pa su se iselili u ruski dio Armenije ili Zapadnu Europu, Sjevernu Ameriku i Australiju.

Te rane nisu posve zacijelile i još utječu na odnose između između Armenije i Turske. Armenija tvrdi da su ti događaji bili planirani i da ih se može nazvati samo genocidom. Taj je stav 1985. i 1986. zauzeo i UN, a godinu dana kasnije i Europski parlament. S druge strane, Turska i dalje tvrdi da to nije bio genocid i da su samo neki zapovjednici “otišli malo predaleko”. Neke su armenske organizacije (npr. ASALA) u drugoj polovici 20. stoljeća terorističkim napadima neuspješno pokušale natjerati Tursku da promijeni stav.

Jasno je da je međunarodna zajednica znala za te događaje, a nije reagirala drukčije (osim američkog veleposlanika) nego mlakim protestima veleposlanika.

Genocid nad Armencima je u javnosti malo spominjan, posebice na Zapadu. Njega se tretira kao nejasan događaj koji se dogodio zbog nacionalne i vjerske nesnošljivosti u Osmanskom carstvu. To je pomalo naivno, jer se dobro zna da je sve zločine počinila izravno ili neizravno osmanska vojska u kojoj su mahom prevladavali Turci. Turci tvrde da je 1915. izbio građanski rat.

Jedni od rijetkih turskih javnih osoba koje su proučavale genocid nad Armencima su Orhan Pamuk i Elif Şafak.

Orhan Pamuk je proučavao genocid nad Armencima, zbog čega se turska vlada uznemirila i dala ga je uhititi. Po tome se najbolje vidi da je Turska još uvijek vojna država s nasilnim vojnim aparatom koji cenzurira sve oblike medija i javnog mišljenja. On je bio sproveden na državni sud, te je bio prislijen reći da se više neće time baviti. Zagonetno je i to zašto se odmah nakon suđenja, 2007.g. preselio u Pariz.

Elif Şafak je napisala knjigu „Kopile Istanbula” (2005.), u kojoj je opisala jednu tursku obitelj iz Istanbula i jednu armensku obitelj iz Los Angelesa. U njoj je opisala isprepletenost tih dviju obitelji i ulogu Turaka u genocidu nad Armencima.

Pokušaji nekih zemalja (Francuska, 2011.), da kažnjava javno nijekanje genocida nad Armencima završilo je prosvjedovanjem Turaka i paljenjem francuske i armenske zastave.

Mnogi Turci tvrde da su oni bili žrtve razjarenih Turaka koji su ih htjeli ubiti u vlastitoj državi. U Turskoj se o Genocidu nikada ne govori.“

Što će učiniti Hrvatska? Ministarstvo je, koliko sam doznao, dopis proslijedilo nakladničkim kućama koje su nakladnici udžbenika iz povijesti, ali bez izričitog traženja da se nešto mora promijeniti. Sudeći prema dopisu, Ministarstvo sve prepušta dalje posvjesničarima, kako bi trebalo i biti. Ali Turska i na ovom primjeru dokazuje da je autoritarna država, i kao takva daleko od temeljnih zapadnoeuropskih vrijednosti.

Zvonimir Despot

facebook komentari

 • Herceg-Bosna

  boli istina….

 • srka

  Ne boli istina, već NEPRAVDA!
  Od slabljenja otomanskog imperija, te balkanskih ratova…te razdoblja izmedju dva svjetska rata…na milijune muslimana turskoga podrijetla je nasilno raseljeno, opljačkano…na milijune su pobijeni…vrlo često na najsvirepnije moguće načine…zrtve su nazalost većinom bili zene i djeca…te memoćni i stariji…
  O tom se ne govori na zapadu…jer je to u očima netkih zasluzena i sasvim legalna kazna za muslimane otomanskog imperija…ili što li!?!
  Ne ide to tako!
  by Srka®

 • Herceg-Bosna

  e sad po turskom ovdje nikad nije bio turski zulum jel ?

 • Agromentum

  Srka, Srbine, ne izmišljaj povijest! Da su milijuni Turaka ubijeni, znalo bi se isto tako kao i za Armence. A što se tiče nasilnog raseljavanja, možeš slobodno biti precizniji.

 • srka

  Nema to jedno sa drugim veze….
  To bi isto bilo kada bi sada sporedili…partizansku pravdu naspram ustaša…ili pak obratno.
  Turski zulum nije opravdanje za počinjenim zlom nad muslimanskim pučanstvom nakon sloma otomanskog imperija.
  by Srka®

 • gost

  …na milijune muslimana turskoga podrijetla je nasilno raseljeno…

  na milijune ????? Ne budi smijesan.

 • srka

  Točno…milijuni…e sada što za “netkog” nije bitno da li je zlodjelo i genocid počinjen preko noći…u jednom danu…ili u razdoblju od nekoliko decenija…za me tu nema razlike!
  Znaš njemački šprahe…te se malo osvrni što nam govore povjesničari neopterećeni…te ćeš uvidjeti o čemu ti govorim.
  Da se razumijemo, moj stav i je da se nad Armencima dogodio genocid, ali se ne smiju zatvarati oči pred paralelnim zlodjelima i genocidu počinjenom nad turskim narodom…e to je problem koji se treba u interesu svih objektivno riješiti…pristup je bitan!

  by Srka®

 • gost

  …Osmanska vojska i kurdske paravojne snage pobile su….

  Najedanput mi nije zao Kurda. Ovo sto im se dogadja danas , mozda je samo bumerang koji im se vratio. Jos samo da se vrati i Turcima za svo zlo koje su cinili stoljecima. Mozda je Bog spor, ali nije zaboravan.

 • Agromentum

  Pravi povjesničari su neopterećeni i uzimaju znanost za ozbiljno, među njima postoji konsenzus o bitnim pitanjima i to svoje znanje prenose na sve nas. S kakvim si ti “povjesničarima” imao posla, teško je reći. Ah, da, i masa Grka je početkom prošlog stoljeća pobijena u Turskoj, samo malo usput da kažem.

 • srka

  Ako ćemo pravo…a hoćemo…dovoljno je ovaj tvoj upis ovdje…te da se ne raduješ susretu sa Uzvišenim!
  Radovati se tudjoj nesreći i stradanjima!?!
  Neće ni te Uzvišeni zaobići…ništo se brini.
  by Srka®

 • cleuna

  Evo nam ponovno” legalista i liberala”,koji je to sve dok se ne pocne pricati o zlocinima koje su pocinili njegovi.
  A opce poznata je stvar da se kao primjer svih zlocina navodi turski zulum.

 • kvot

  Patkojahač je obično poturčeno vlašče,
  koji se stidi svog porijekla i predstavlja sebe kao turčina.
  Sve u svemu, niko i ništa.

 • kvot

  Čeka se Kitarin odgovor.
  Milfača ima pogan jezik.
  Satraće Redžu.

 • kvot

  Turci, Njemci, Španci i Englezi su najgenocidnija ološ koja je hodila ovom planetom,
  u zadnje 2.000 godina. Da ne idemo sad do starih Rimljana, Egipćana i Perzijanaca.

 • kvot

  Nasilno došli,
  isto tako otišli.
  Španski recept je najučinkovitiji i najbolji.
  Mi smo imali milosti prema njima
  i krvavo su nam vratili 3X u zadnjih 100 godina.

 • kvot

  Patkojahač,
  tema su Jermeni i turski genocid nad njima.
  Pri tome turska diplomatija je bezobrazna i voli se nad slabijim iživljavati.
  Neka pošalju ovakva diplomatska pisma u Pariz, London, Berlin, Moskvu, Vatikan.
  Lako im je na nejaku i slabašnu Hrvatsku vaditi ONU stvar.

 • kvot

  Patkojahač,
  nema goreg od tebe na ovim portalima.
  Dugo ne vidjeh ljigaviju osobu,
  koja uživa kada se komšiji dešavaju loše stvari.
  P.E.G.I.D.A. ti trasira put za Anadoliju.
  I neka su ti cipelice uvijek pri ruci.

 • gost

  Priznajem , ne spadam u one koji se raduju susretu sa Svevisnjim. I previse volim ovozemaljski zivot.:D
  A ti? Ti jedva cekas susret sa Uzvisenim?

  Ne radujem se tudjoj nesreci ( zna to Bog), vec se raduje Bozijoj pravdi. A ako mene pitas, mislim da su Turci stoljecima cinili puno zla, a za koje se nisu pokajali. Zato je za ocekivati Boziju osudu i kaznu.

 • Agromentum

  Haha, ne zna šta je, ali to mu nije ni obveza da kaže. Al’ eto, možda ga ti bolje poznaješ. 🙂

 • kvot

  Zna on šta je,
  ali Patkojahač bi dao sve,
  samo da je rođeno turkesalo.
  _______________________________________________________
  Nevjerovatni su, jedina pasmina koja voli svog tlačitelja i osvajača.
  Kako bi psiholozi dali dijagnozu, MAZOHIZAM uz štokholski sindrom!!!

 • EMINƎM

  turska,…… nula bodova do beskonačnosti

 • EMINƎM

  samo ti čekaj Kitu …..

 • srka

  Kako god da okreneš…srazbereš…neka svatkom normalnom i civiliziranom čovjeku bude omjer što se dogadjalo nakon drugoga svjetskoga rata…najjgenocidnija ološ koja je hodala i koja NAZALOST još uvijek hoda…su umno-poremećeni četnici…!!!
  Ovo nisu samo prazne riječi, niti prepucavanja…mnoštvo dokaza…svjedoka…video zapisa, neduznih zrtava četničkog pokolja čiji su ostaci tijela razvučeni vrlo često na desetine kilometara….dokazi višestrukih presuda pred uvazenim medjunarodnim sudom pravde, te domaćim vam sudovima…licemjerno je i zlikovački zatvarati oči pred nečim što se jučer dogodilo….a čeprkati četničkim šapama po dalekoj prošlosti…u nadi da će se po tko zna koji puta četnički zločini mitološki legalizirati kao svetosavsko i spasiteljsko po srpski narod!?!
  E neće moći!
  by Srka®

 • srka

  Smrt i porez su neizbjezni…valja se strpiti…

  by Srka®

 • srka

  Hahahahahahaha…
  by Srka®

 • srka

  Hehehehe…niks brige
  ;-))
  Večeras je tekma u Wolfs-u…bumo vidjeli…
  by Srka®

 • srka

  ”Uostalom, bosanski Srbi su za nas uvijek bili i ostali samo banda razbojnika i ubojica„.

  (Prof.Johann Fritz, direktor beckog vijesnika Die Presse, direktor Medjunarodnog Instituta za Tisak)

  Pametnome i vise nego dovoljno…u zadnjih 100 godina.
  :-))
  by Srka®

 • srka

  Pozivanje na Turke, u negativnom kontekstu, razumije se, nije na vasem prostoru nazalost nikakva novost.
  Optereceni i….
  Licimo li vise na svoje oceve ili na Turke, pitao se,
  svojevremeno jedan od rijetkih srpskih intelektualaca kritickog misljenja,
  Petar Džadžić, aludirajuci pritom na zakon prve bracne noci, dok izrazita
  vecina njegovih sunarodnika i danas u duhu velikocetnicke hobotnice atribuira…

  Liseni
  eticke tradicije i optereceni hipotekom i komleksom zakona prve bracne noci
  (Ius Primus Nocti) potomci turske raje stavili su vodanje konja i opanaka, dok
  im se Turcin nasladjivao zenama, pod cenzuru. Vodanje konja i opanaka naknadno
  je praceno debelim mukom i sakrivanjem autenticnih svjedocanstava u iluziji da
  sve sto je sakriveno nikada nece izaci na svjetlost dana. Turski izum je bio:
  uzmi Srbinu zenu i imanje! Svetozar Markovic je pisao da Turci smatraju Srbe
  svojim imanjem.

  Ti da imas imalo pameti…bio bi miran i ne bi nespretno pokusao degradirati i samog sebe…jer ako nismo ideoloski braca…kromozomski doista jesmo…dmetalo to tebi ili ne Kvote nesretni.

  by Srka®

 • Agromentum

  Ne zna se tko će pobjedit’, al’ Perišić daje jedan gol. Tako, moglo bi bit’ nekih 2:1 za Wölfe. :))

 • kvot

  Ti si genetski brat mom gusku i on sluđen skače na patke.

  ______________________________________________________
  Nego, ljigavče ljigavi,
  opet se pališ na tu priču o prvoj bračnoj noći.
  Ložiš se i na janičare, mlade Srbe koji su odvođeni u Konstantinopolj da oplođuju bule.

  _______________________________________________________
  A i poslije zadnjih izbora, tvoja poturčena braća u sarajstanu se izjašnjavala kao Srbi. To sve govori o vama, ko ste i šta ste.
  Treba li da citiram, velikog Srbina-muslimana,
  Mešu Selimovića?!

 • kvot

  Prava adresa.
  Okupatori poput osmanlija.
  Pobijemo im vođe, rasturimo trula carstva.
  Neće valjda pisati lijepo o nama???

 • kvot

  Patkojahač,
  samo ti namaži svoje cipelice.

 • kvot

  Tema je genocid nad Jermenima,
  ne nad Srbima.
  Nemoj okretati temu.
  Turci su genocidan narod,
  ogrezao u krvi i svim vrstama zločina protiv čovjeka.

 • kvot

  Od tebe,
  Redžo ne može doći na red.
  Ne ispuštaš je iz usta.

 • kvot

  Svemir i tvoja glupost neograničeni.

 • EMINƎM

  sada nemoj reći da ti nisam cvijet dao, ma kvotu cijelu kitu cvijeća

 • srka

  2:0
  !!!!!!!!!!!!!!!
  Pfuj!
  by Srka®

 • Agromentum

  4:1, šta to bi? Igro ja za jedan euro na Wolfsburg kod bet at home i dobivam preko pet. Bilo je od početka do kraja kaotično, ali zanimljivo i napeto svih 90 minuta. 🙂

 • srka

  Necu vise s`tobom da se druzim!
  Pravi si baksuz…ti i tvoja prognoza!!!

  by Srka®

 • Agromentum

  Nächstes Mal habe ich vielleicht bessere Nachrichten für Dich. :)))

 • srka

  Pogledaj svoj upis gore…te ces lako* uvidjeti tko “okrece temu”…

  *(pod uvjetom da posjedujes i djelic zdravog razuma)

  by Srka®

 • Bollero

  Drago mi je nakon dužega vremena vidjeti slova jednog vrsnog poznavatelja piramidalne umjetnosti ? 🙂 Ne čujem dugo ništa o drugu Sem Osmanu- ima l kakvije habera ?
  Pozz kvot.

 • Bollero

  Mislim ono, prećero si srki i pored moje najbolje uviđajnosti… da ti to ne reknem. Otomani su upeksijanili povjesnu motku. Nene mi jedine.

 • srka

  🙂
  Nadam se…a obecanje cu ispuniti…ukoliko se sve dade uklopiti…

  by Srka®

 • srka

  Hahahaha…ma gdje si Bojlero jahrane…nema te u ove pitome krajeve?
  Dobra vecer!

  by Srka®

 • Lilith

  a meni drago vidjeti starog legu :)! đesi! 😉

 • Bollero

  Danke srka, nije plaho loše- prehlade ima. 🙂

 • Bollero

  Uh, tu si lega- fala ikakosi legendo!? 🙂

 • Bollero

  Ovo kod tebe sve multi kulti- šo ti je medijska demokracija. Pozavidila bi ti i Duška Jurišić… da ima kada. 🙂

 • srka

  Gute Besserung Bollero…uzivajte veceras…ja idem u krevet…los pocetak za vikend 🙁
  Nadam se da ces biti cesce ovdje na Kamenjaru…da progovorimo ko u stara dobra vremena…
  Pozz

  by Srka®

 • Bollero

  također- dobro se utopli u ćilime i jorgane- da ne ponoviš moju grešku ! 🙂

 • Bollero

  Nije lahko nositi se sa njom- otomani su izgubili i carstvo na Njoj.

 • Agromentum

  Multi-kulti, ali kulturno… Tako nekako :))

 • Lilith

  a neki kažu da smo ultraortodoks klerofašisti, i uz to zatucani ognjištari! 🙂 Fala na pitanju legendo! Svi smo još živi! Ko bi reko evo 2015 teče 🙂 Kako si ti?

 • Bollero

  Jes to ti Pepy, tako ti Allaha ? 🙂 Ako je već tako ukultureno, onda ja … moram dimiti.. imam sočan vokabular na momente… grede neće izdržati ! 🙂

 • Bollero

  ” ultraortodoks klerofašisti, i uz to zatucani ognjištari! ”

  Ove rječi mi mirišu samo na jedan izvorni smjer- terorističko isilovski ! Nikad oni neće vidjeti hurije. Allah je svjedok. 🙂

 • Lilith

  Isil nam je svima sad najmanji problem.. iako bi ga ovdje trebali već u korjenu sasjeć! Vidio sam ovih dana da vježbaju po kladuši i sl…
  😉

 • Bollero

  Upisat ću te u političare- zaslužio si ! 🙂

 • Lilith

  učlani me u neku stranku.. ovako da bude naša.. samo nek nisu platformaške 🙂

 • Agromentum

  Hahaha, ajme meni ))). Drago mi je da si me zaminio s jednom osobom koja misli da smo dosta različiti. Ali “sa strane” neki to očito vide drugačije. Što se tiče vokabulara, daleko si od preživara… :))

 • Agromentum

  “…ovako da bude naša”… 🙂 Pa imaš stranku koja se zove “Naša stranka”. :))

 • Bollero

  Sory, samo pitao. Neka si ti živo i zdravo. Brezbeli, ne trošim travu, sjeno, ni žito u zrnu.. 🙂

 • Agromentum

  Nedaj Bože da pomislim da ti Zeleniii šta prodaje. :))) no problem :)))

 • Bollero

  Je, tojizi ti imaju precjednika skroz modernog mladog čovika. Insan bio u dijaspori, vrno se nazad u Bosnu i umisto starog imena i prezimena ( klasika bosanskog) : sada ima skroz moderno ime i prezime : Dennis Gratz.

 • Bollero

  kakva Platforma na tabutu je nosili ! Pretpostavljam da znaš, što na otomanskom znači tabut ! 🙂

 • Bollero

  E, dobro si..taj je potonuo u dimu. 🙂 Čak vidim da se ufuro u iscjelitelja travkom- taze hećim ! 🙂

 • Lilith

  Sjećam se da su nedavno Sulejmana Tihića nosili na ‘tabutu’ pa pretpostavljam o čemu se radi
  😉

 • Agromentum

  Yes, ali je to very modern. Yebeš nekog ko se zove Mujo… :))

 • Lilith

  A znači zelenii je još u BiH.. niks Sirija!? 🙂

 • Bollero

  Drug Asad ga nije volio… 🙂

 • Bollero

  Plaho cool komentar ! 🙂

 • Bollero

  Nu meraka sa sanđaka, nene ti… 🙂

 • Lilith

  a gdje nije ništa ponio? u mezar? ili? Moram priznat zanimljiva pjesma!

  sandžačka ili bh? 😀

 • Bollero

  Tako je, ishargijo se na ovom dunjaluku i ništa nije ponio na hairet ( onaj svit ) !
  Ima tu malo i tabuta jahrane, zato sam tii ovo i postavio ! 🙂 I meni je baš interesantna… čuo sam je nedavno u rayvosu i pitao sam tko to pjeva, pa je nađoh…

 • Bollero

  Mezar je grob rahmetlije.

 • Lilith

  Da! Tabut sam odmah prepoznao! Nego mezar nisam jasno razaznao. Očito lik ne žali što mrije, bit će da su mu obećali i u džehenemu štogod podase 🙂

 • Lilith

  pašu li mu ovi iz kalifata!? 🙂

 • Bollero

  Slabo, samo uvažava sdp fanove. I ima komplex na prof.Raspudića. Na toj ga temi komotno moreš uvik naći.:)

 • Bollero

  E jahrane, to ti đematlije tumače- da samo šehid ( odabrani za Allaha sa ovoga dunjaluka) mogu dobiti. Radi se o 72 hurije onozemaljske, po pojedincu ( navala na jednoga insana). One dvore i usrećuju sretnika. Čime ? Svačim – da oprostiš.
  A sretniku je hargija na vječno ukrućena ( zamisli taj život jbt !). :):)
  Bojim se da ovdi sretnik ima jedan problemčić, nema kad spavati ! 🙂

 • srka

  :-))))
  Plaho dobra jahrane Bollehro!
  Plaho!

  by Srka®

 • Bollero

  Jes vidio srki kako je nađe majstor !? 🙂

 • Agromentum

  da,da ima prabljem brez da pročita :))

 • Bollero

  Da Tebi nije ćaća patentiro kameru !? 🙂 🙂

 • Agromentum

  Nije kameru nego piksele. :))