I Turska kreće u rat protiv Islamske države

0

Turski parlament u četvrtak je odobrio prijedlog kojim se daju vladi nove ovlasti da pokrene vojne akcije u Siriji i Iraku i da se dopusti stranim snagama da koriste njenu teritoriju za eventualne vojne operacije protiv militantne grupe Islamska država.

turska-vojskaParlament je glasao s 298 naprema 98 glasova za prijedlog koji je uspostavio zakonski okvir za angažman turske vojske u Iraku ili u Siriji, i za eventualno korištenje turskih baza od stranih vojnika.

U tekstu Odluke se spominje i prijetnja turskoj suverenoj teritoriji u blizini Halepa, unutar Sirije, gdje se nalazi turbe Suleyman-šaha, djeda osnivača Osmanskog carstva Osmana I.

Odluka predviđa poduzimanje mjera u okvirima međunarodnog prava, a s ciljem neutralizacije terorističkih i sigurnosnih prijetnji, kao i mjere u pravcu sprječavanja mogućih napada oružanih grupa iz Sirije ili Iraka.

Vlada Turske je na taj način i u skladu s Ustavom zemlje od parlamenta, tačnije Velike narodne skupštine Republike Turske, dobila privremenu ovlast da odobri takvo raspoređivanje oružanih snaga, a o detaljima i potrebama će također odlučivati Vlada.

Ovakav potez je stigao usljed sve veće krize i sve intenzivnijih sukoba u Siriji i Iraku, koji se vode u samom pograničnom pojasu tih država s Turskom.

Podsjećamo, turbe Suleyman-šaha nalazi se u sirijskoj regiji Halep i riječ je o jedinoj suverenoj teritoriji Republike Turske izvan njezinih granica. To je mjesto gdje se vihori turska zastava i teritorija koju čuva turska vojska. Tu je sahranjen Suleyman-šah, djed Osmana I, osnivača Osmanskog carstva. U neposrednoj blizini tog lokaliteta se vode borbe između sirijskih snaga i ISIS-a. (AA/fena)

facebook komentari