Connect with us

Iz Svijeta

Turska: Nakon dva nova potresa ponovo se traga za ljudima ispod ruševina

Objavljeno

-

Foto: EPA / arhiva

Nakon nova dva snažna potresa koja su pogodila Tursku i Siriju u ponedjeljak navečer i u kojima je poginulo najmanje troje ljudi, spasilačke službe ponovo tragaju za ljudima zarobljenim u ruševinama, javlja u utorak BBC.

Dva nova potresa magnitude 6,4 i 5,8 registrirana su u ponedjeljak navečer na jugoistoku Turke u blizini granice sa Sirijom, gdje su snažni potresi 6. veljače razorili dvije zemlje i odnijeli više od 41.000 života u Turskoj i 6000 u susjednoj Siriji.

Po lokalnim medijima, u novim potresima poginulo je najmanje 11 ljudi u Turskoj i Siriji.

Prvi udar magnitude 6,4 s epicentrom u Defneu, okrugu petnaestak minuta vožnje od Antakyje, dogodio se u 20.04 sati (18.04 sati po srednjoeuropskom) i snažno su ga osjetile novinarske ekipe u Antakyji i u Adani, dvjestotinjak kilometara sjevernije, priopćila je turska spasilačka agencija AFAD

Tri minute poslije dogodio se novi potres magnitude 5,8 u Samandagu, gradu na obali, južno od Antakyje, izvijestio je AFAD.

Tlo se zatreslo i u okolici Alepa, na sjeverozapadu Sirije.

Zgrade dodatno oslabljene novim podrhtavanjima tla su se urušile.

Troje poginulih su iz Antakye, Defnea i Samandaga, rekao je ministar unutarnjih poslova Sulejman Soylu. Ljude je upozorio da ne ulaze u potencijalni opasne zgrade i druge objekte.

Prema njegovim riječima, za sada je 213 ozlijeđenih.

Izvješća iz Anatkye govore o strahu i panici na ulicama i kolima hitne pomoći i spasiocima koji su pohitali prema najteže pogođenim dijelovima grada, dok su se zidovi teško oštećenih zgrada i kuća urušavali.

“Mislila sam da će mi se zemlja pod nogama otvoriti”, rekla je uplakana stanovnica grada Muna al-Omar dok je držala svog sedmogodišnjeg sina. Ona se nalazila u šatoru u parku u središtu grada kada su se dogodili novi potresi.

Ali Mazlum, 18-godišnjak, je u trenutku novih potresa tražio tijela članova obitelji nestalih u prethodnim potresima.

“Ne znaš što učiniti (…) samo smo zgrabili jedan drugoga i ispred nas su se počeli rušiti zidovi”, opisao je mladić sinoćnju večer.

Iz Sirije stižu informacije da je u jučeršnjim potresima ozlijeđeno oko 470 ljudi.

Potresi su se osjetili u Egiptu i Libanonu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari