Connect with us

Iz Svijeta

Turska: Naše strpljenje s Rusijom ‘ima granice’

Objavljeno

-

Turski ministar vanjskih poslova rekao je da strpljenje Ankare s Rusijom “ima granice”, a nakon što je Moskva “pretjerano” reagirala u pomorskom incidentu između plovila dvije zemlje tijekom vikenda.

[ad id=”68099″]

Ruski razarač ispalio je upozoravajuće hice u Egejskom moru kako bi izbjegao sudar s turskim brodom. Zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov zbog tog je incidenta pozvao na razgovor ruskog vojnog veleposlanika u Rusiji.

“Naš je bio samo ribarski čamac, čini mi se da je reakcija broda ruske mornarice preuveličana”, rekao je Mevlut Cavusoglu za italijanski Corriere della Sera.

“Rusija i Turska morat će ponovno uspostaviti međusobne odnose povjerenja kakve smo oduvijek imali, no naše strpljenje ima granice”, rekao je Cavusoglu.

Akcija na tlu

Incident će vjerovatno pojačati napetosti između dvije zemlje čiji su odnosi ozbiljno narušeni zbog Sirije i nakon što je Turska srušila ruski borbeni avion prošlog mjeseca, navodi agencija Hina.

Cavusoglu je rekao da se Rusija već stavila u apsurdan položaj optužbama predsjednika Vladimira Putina da je Turska srušila ruski avion da zaštiti rezerve nafte od IS-a.

“Niko to ne vjeruje”, rekao je.

Također je kritizirao vojnu intervenciju u Siriji, ustvrdivši kako je njena svrha da podrži režim Bashara al-Assada, a ne borba protiv IS-a.

“Nažalost, Rusija se u Siriji ne bori protiv terorista”, rekao je, dodajući da je samo 8 posto njenih zračnih napada usmjereno na ciljeve IS-a, a 92 posto bilo je protiv ostalih grupa, neprijateljskih prema Assadu.

Cavusoglu je također kazao da zračni napadi nisu dovoljni da poraze IS i nužno je da se priključe vojnici na tlu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari