Pratite nas

Iz Svijeta

Turska obilježava godišnjicu puča

Objavljeno

na

Turska obilježava godišnjicu pokušaja državnog udara koji je brzom akcijom spriječio predsjednik Recep Tayyip Erdogan, no događaj je polarizirao zemlju koja živi u izvanrednom stanju i s masovnim čistkama u javnim ustanovama.

Izvanredna sjednica parlamenta, noćni govori te odavanje počasti ‘žrtvama’, dio su obimna programa predviđenog za prvu godišnjicu pokušaja državnog udara u kojem je osim pučista, a bili su to vojni časnici, poginulo 249 osoba.

Erdogan je poraz nad pobunjenim vojnicima nazvao demokratskom pobjedom, no organizacije za ljudska prava i zapadni partneri Turske zabrinuti su zbog masovnih otpuštanja i smjena osoba koje vlasti optužuju za povezanost s pučistima.

Bivšeg suradnika Erdogan je nazvao inicijatorom puča, no propovjednika Fethullah Gülen to negira, ali vlasti ustraju u traženju i privođenju njegovih simpatizera. Dosad su uhitile 50.000 ljudi, a otpustile više od 100.000.

Samo u petak, dan uoči godišnjice, ukazom je otpušteno više od 7.000 vojnika, policajca i zaposlenika u nekoliko ministarstava. Istoga dana, Gulen je ponovno odbacio optužbe za bilo kakvu povezanost s pučem i osudio “lov na vještice” koji se u Turskoj provodi protiv njegovih simpatizera.

Oporba optužuje predsjednika za autokratsko zastranjenje od neuspjela puča, najspektakularnijeg pokušaja da ga se ukloni s vlasti, koju je preuzeo 2003.
Manifestacije u Istanbulu i Ankari počet će u subotu izvanrednim zasjedanjem parlamenta, a Erdogan, koji će sudjelovati u više manifestacija održat će govor u 1 sat 32 minute noću na nedjelju, točno u vrijeme kada su pučisti bombardirali Nacionalnu skupštinu.

Noću s 15. na 16. srpnja, borbeni avioni, helikopteri i tenkovi kojima su upravljali pobunjeni dijelovi vojske sijali su teror ulicama Istanbula i Ankare. Erdogan se odlučio na protunapad te je u izravnom intervjuu za televiziju pozvao svoje pristaše da izađu na ulice, a što su učinili deseci tisuća ljudi.

Najviše se pamti epizoda na mostu preko Bospora koji je naknadno preimenovan u Most žrtava 15. srpnja, gdje su pučisti pucali na civile, ali ujutro su bili savladani. Erdogan je u četvrtak rekao Više ništa neće biti kao prije 15. srpnja, na svečanosti u počast žrtvama, nazivajući taj događaj “prekretnicom” u povijesti Turske.

Čistke nakon puča temeljito su uzdrmale tursko društvo. Optušeno je 4000 sudaca, a turska vojska, koja je članica NATO-a, oslabljena je smjenom 150 generala.

Vlada tvrdi da su takve mjere, donesene u okviru izvanrednog stanja koje je na snazi već godinu dana, potrebne da se zemlja zaštiti od ‘gulenista’ koji su se metodički desetljećima infiltrirati u tursko društvo.

No čistke su zahvatile i prokurdske sredine, pa su politički lideri privedeni, kao i novinari i aktivisti nevladinih udruga kritični prema režimu. Tursko je društvo danas duboko polarizirano na pristaše i protivnike Erdogana.

Prosvjedni pokret za “obranu pravde” koji vodi čelnik vodeće oporbene stranke CHP Kemal Kiliçdarogluuspio je mobilizirati stotine tisuća nezadovoljnika na velikom skupu nekoliko dana prije godišnjice. Turska već godinu dana traži izručenje Fethullaha Gulena, a službeni Washington nije odgovorio na zahtjev.

Davor Domazet Lošo: Oni koji su planirali vojni puč, planirali su da ne uspije

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europi i SAD-u najviše prijete “domaći” džihadisti

Objavljeno

na

Objavio

Povratak u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protuterorističke službe no zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Iako lokalni ekstremisti nisu toliko iskusni, zadnjih su mjeseci u Europi i SAD-u dokazali da mogu neočekivano napasti i gotovo ih je nemoguće detektirati prije nego krenu djelovati.

“U Francuskoj, Americi ili drugdje sigurno više neće biti velikih napada organiziranih iz inozemstva, poput onih od 13. studenoga 2015. u Parizu”, tvrdi američki stručnjak za džihadistički terorizam Marc Sageman, nekadašnji agent CIA-e. “Odsad oni koji izvode napade, ovdje ili u Europi, nisu više navođeni od IS-a nego se mobiliziraju sami, zamišljajući da su vojnici idealizirane islamske zajednice, čak izmaštane, koju žele braniti ili osvetiti”, dodaje on.

Akayed Ullah, mladić podrijetlom iz Bangladeša koji je 10. prosinca pokušao aktivirati improviziranu bombu koju je nosio na sebi u njujorškoj podzemnoj željeznici, te Sayfullo Saipov, Uzbekistanac od 29 godina koji je usmrtio osam osoba i ranio 12 pregazivši ih unajmljenim kamionetom u New Yorku 31. listopada, bili su povezani s Islamskom državom samo gledanjem propagandnih video-snimaka.

U SAD-u oni su najnoviji primjeri na listi samoradikaliziranih džihadista koji predstavljaju gotovo nerješiv problem policijskim i obavještajnim službama. “Opasnost od veterana džihada ne smije se podcijeniti ali ona nije najviše zabrinjavajuća”, tvrdi Albert Ford koji radi na fenomenu “domaćeg ekstremizma” u okviru analitičke skupine New America. “Oni koji su već legalno u zemlji predstavljaju najteži problem”, dodaje on.

“Napadi nedavno izvedeni u SAD-u bili su djelo ljudi rođenih ovdje ili nastanjenih u zemlji već godinama. To je prava opasnost: nesofisticirani napadi ali smrtonosni, kao što se dogodilo u listopadu u New Yorku”.

Po brojkama New Americe, 85 posto od 415 osoba optuženih za zločine povezane s islamističkim terorizmom u SAD-u nakon 11. rujna 2001. bili su američki građani ili legalni stanovnici. (Hina)

Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari