Connect with us

Iz Svijeta

Turska: Obustavljamo trgovinu s Izraelom

Objavljeno

-

Foto: EPA

Turska od četvrtka obustavlja sav izvoz i uvoz s Izraelom, priopćilo je tursko ministarstvo trgovine, navodeći kao razlog “pogoršanje humanitarne tragedije” na palestinskim teritorijima.

“Izvozne i uvozne transakcije povezane s Izraelom obustavljene su, a to se odnosi na sve vrste proizvoda”, priopćilo je tursko ministarstvo trgovine.

“Turska će strogo i odlučno provoditi ove nove mjere sve dok izraelska vlada ne omogući nesmetan i dostatan protok humanitarne pomoći u Gazu”, dodaje se u priopćenju.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je ranije u četvrtak da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan “prekršio sporazume (između Izraela i Turske) blokirajući izraelski uvoz i izvoz u lukama”.

Šef izraelske diplomacije rekao je da želi “stvoriti alternative trgovini s Turskom, fokusirajući se na lokalnu proizvodnju i uvoz iz drugih zemalja”.

Tursko ministarstvo trgovine nije preciziralo utječe li odluka Ankare na izvoz azerbajdžanske nafte u Izrael preko turske luke Ceyhan (jug).

Kao odgovor na rat u Gazi i rastući bijes među turskim stanovništvom protiv održavanja trgovinskih odnosa s Izraelom, Turska je početkom travnja ograničila izvoz u Izrael mnogih roba, uključujući proizvode od čelika, željeza i aluminija. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas