Connect with us

Iz Svijeta

Turska oporbena stranka tvrdi da je došlo do nepravilnosti kod prebrojavanja glasova

Objavljeno

-

Foto: EPA

Glavna turska oporbena stranka u srijedu je priopćila da je podnijela službeni prigovor zbog mogućih nepravilnosti na više tisuća biračkih mjesta na nedjeljnim izborima na kojima je aktualni predsjednik Tayyip Erdogan prošao bolje od očekivanog.

Muharrem Erkek, potpredsjednik Republikanske narodne stranke (CHP) rekao je da je do nepravilnosti došlo prilikom prebrojavanja glasova, od jednog krivog prebrojenog glasa do više stotina takvih glasova.

CHP, pojasnio je Erkek, ima prigovor vezano uz 2269 glasačkih kutija za predsjedničke izbore i 4825 glasačkih kutija za parlamentarne izbore koji su se također održali u nedjelju.

Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) i njezini islamistički partneri dobili su 322 od 600 mjesta u parlamentu i osigurali većinu koja će Erdoganu omogućiti da argumentira da glasanje za njega znači stabilnost zemlje. Drugi krug izbora zakazan je za 28. svibnja.

Aktualni predsjednik je u prvom krugu osvojio 49,5 posto glasova, a Kemal Kilicdaroglu, kandidat oporbenog saveza kojeg čini šest stranaka, 45 posto glasova.

Na trećem mjestu je iznenađenje izbora, nacionalistički kandidat Sinan Ogan s 5,2 posto osvojenih glasova.

“Pratimo svaki glas, čak i ako ne mijenja sveukupni rezultat”, rekao je Erkek novinarima u Ankari.

U Turskoj i inozemstvu je biračima bilo na raspolaganju 201.807 glasačkih kutija.

Krajnji rok za podnošenje žalbe vezano uz rezultate predsjedničkih izbora istekao je u ponedjeljak, dok je rok za žalbe koje se odnose na rezultat parlamentarnih izbor istekao u utorak.

Erkek je rekao da je CHP uložio žalbe u zadanom vremenskom roku.

Erdogan tvrdi da jedino on može osigurati stabilnost zemlje koja se suočava s rastućim životnim troškovima, sve većom inflacijom i posljedicama razornih potresa u veljači ove godine. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas