Connect with us

Geopolitika

Turska počela vojne vježbe sa snagama Sjevernog Cipra

Objavljeno

on

EPA

Turska vojska počela je u nedjelju godišnje vojne vježbe u Turskoj Republici Sjeverni Cipar, entitetu koji priznaje samo Ankara, u kontekstu snažnih napetosti s Grčkom u istočnom Sredozemlju, prenosi AFP.

Turska i Grčka, obje članice NATO-a, spore se u vezi rezervi prirodnog plina u istočnom Sredozemlju, otkako je Turska u to područje 10. kolovoza poslala brod za seizmička istraživanja u pratnji ratnih brodova.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je u subotu Grčkoj u televizijskom obraćanju javnosti: „Oni će shvatiti, bilo jezikom politike ili diplomacije ili na terenu preko gorkih iskustava”.

NATO je ovaj tjedan objavio da su grčki i turski dužnosnici pristali na „tehničke pregovore” kako bi se spriječilo bilo kakve nove incidente između njihovih pomorskih snaga. No Grčka je zatim demantirala da je spremna sudjelovati u pregovorima, na što ju je Turska optužila da odbija dijalog.

U takvom kontekstu, turska vojska započela je u nedjelju „Mediteransku oluju”, vojne vježbe u suradnji sa snagama sigurnosti Turske Republike Sjeverni Cipar, objavio je turski predsjednik Fuat Oktay na Twitteru.

Vježbe obuhvaćaju zračne, pomorske i kopnene snage, po priopćenju turskog ministarstva obrane.

„Sigurnosni imperativi naše zemlje i Turske Republike Sjeverni Cipar ne mogu se ne uzimati u obzir”, poručio je.

Tursko ministarstvo obrane objavilo je na Twitteru da su vježbe, koje bi trebale trajati do četvrtka, uspješne.

Turska je na sjeveru Cipra rasporedila desetke tisuća vojnika nakon invazije 1974., izvedene nakon državnog udara grčke vojne diktature koja je tada bila na vlasti u Ateni, prenosi Hina.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari