Connect with us

Iz Svijeta

Turska policija suzavcem na povorku; u Grčkoj prosvjednici traže veće plaće

Objavljeno

-

Foto: EPA

Turska policija u srijedu je bacila suzavac na prosvjednike da bi spriječila formiranje povorke u povodu Međunarodnoga praznika rada na simbolično važnom istanbulskom Trgu Taksim.

Na snimkama turskoga CNN-a vidi se djelovanje policije i tučnjava koja je izbila između policije i prosvjednika. Snage sigurnosti u nekoliko redova blokirale su put do trga Taksim, a ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikay rekao je da je privedeno 210 osoba.

Vlasti su zabranile okupljanje i prosvjede na trgu i ogradile veliko područje u središtu grada, uz objašnjenje da je to učinjeno iz sigurnosnih razloga. Trg Taksim u središtu Istanbula ima simbolično značenje za sindikate i za oporbu.

Dana 1. svibnja 1977. sindikalisti su ondje željeli održati skup da bi obilježili Međunarodni dan rada, no snajperisti su zapucali na prosvjednike i mnoge među njima ubili. Ondje je bilo oko 500.000 ljudi.

Trg je simboličan i za protivnike vlasti jer su godine 2013. u istanbulskom parku Gezi započeli protuvladini prosvjedi koji su se kasnije proširili na cijelu zemlju.

Prosvjedi su u početku bili usmjereni protiv razvoja Gezi parka, koji se nalazi blizu trga Taksim, no ubrzo su prerasli u prosvjede protiv tadašnjeg premijera i sadašnjeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana koji ih je ugušio. Od tad su na Trgu Taksim zabranjena protuvladina okupljanja.

U srijedu su središtem Atene promarširale stotine grčkih radnika, tražeći povećanje plaća koje bi ih po prihodima približilo europskom prosjeku. Izrazili su nezadovoljstvo i prosvjedovali zbog rata u Gazi.

Brodovi su ostali usidreni u grčkim lukama, a autobusi i prometovanje podzemne željeznice prekinuti su u glavnom gradu jer su se prijevoznici pridružili 24-satnom štrajku na koji su za Praznik rada pozvali najveći grčki sindikati u privatnom i javnom sektoru.

Brojni su se prosvjednici mirno okupili ispred zgrade grčkog parlamenta. Isticali su palestinske zastave te su u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi u zrak pustili balone.

I u središtu Tunisa u srijedu je u povodu praznika prosvjedovalo više od 2500 aktivista glavne tuniške sindikalne središnjice UGTT. Oni su se okupili zbog obrane “socijalnog dijaloga i sindikalnih prava”.

Mašući tuniškim i palestinskim zastavama isticali su i transparente na kojima je pisalo da “zahtijevaju socijalni dijalog i sindikalna prava”, “jednaku plaću za jednak rad”, a nekim natpisima osudili su “previsoke cijene” u državi koju muči godišnja inflacija od 8 posto. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas