Connect with us

Iz Svijeta

Turska policija suzavcem rastjerala Paradu ‘ponosa’ u Istanbulu

Objavljeno

-

Turska policija je upotrijebila suzavac da rastjera mnoštvo okupljeno na Paradi ponosa u središtu Istanbula u subotu i pritvorila nekoliko osoba koje su željele sudjelovati na događaju koji su lokalne vlasti zabranile.

Agencija Reuters je snimila kako policajci guraju i vuku ljude, od kojih su neki mahali zastavama duginih boja dok su se okupljali u ulici pokraj središnje avenije Istiklal.

Privedeno je oko 20 ljudi, uključujući jednog foto reportera, izvještavaju mediji.

Turske vlasti su nekoliko puta posljednjih godina zabranile održavanja Parada ponosa. Ranije su tisuće ljudi sudjelovale na tim paradama ulicama Istanbula.

Turska je već dugo kandidat za pridruživanje Europskoj uniji, ali se njezin proces pridruživanja oteže zbog raznih pitanja, uključujući i poštivanja ljudskih prava.

U četvrtak je većina čelnika Europske unije u zajedničkom pismu obećala nastaviti borbu protiv diskriminacije LGBT zajednice dok traje spor s Mađarskom, čiji je parlament prošlog tjedna odobrio zakon kojim se zabranjuje distribucija materijala u školama koji navodno promiču homoseksualnost i promjenu spola. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas