Connect with us

Iz Svijeta

Turska pozvala Kosovo da ne otvara veleposlanstvo u Jeruzalemu

Objavljeno

-

Vlasti Republike Turske pozvale su vlasti Kosova da odustanu od namjere otvaranja veleposlanstva u Jeruzalemu jer to “narušava povijesni i pravni status” Jeruzalema i palestinskog pitanja, a moglo bi ugroziti i proces priznavanja Kosova od strane trećih država.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske priopćilo je da se iz poruka predsjednika, premijera, šefa diplomacije i drugih dužnosnika jasno da shvatiti da Kosovi i Izrael planiraju međusobno priznavanje i da Kosovo planira otvaranje veleposlanstva u Jeruzalemu.

U priopćenju se navodi da je razočaravajuće to što Kosovo razmatra takav korak koji predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih naroda.

Podsjetivši kako je upravo Turska bila među prvim zemljama koje su priznale neovisnost Kosova i kako je podržavala priznavanje Kosova na međunarodnoj sceni, u priopćenju iz Ankare se navodi kako Turska smatra da takav proces ne treba nastavljati na kršenju međunarodnog prava i patnji palestinskog naroda čija je zemlja okupirana.

Brojne odluke Ujedinjenih naroda navode kako je rješenje bliskoistočne krize moguće jedino uspostavom nezavisne palestinske države na granicama iz 1967. godine i sa Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

“Pozivamo lidere Kosova da poštuju te odluke i izbjegnu korak koji narušava pravni i povijesni status Jeruzalema i koji bi mogao biti buduća prepreka u priznavanju Kosova od strane drugih zemalja“, navodi se u priopćenju.

Istočni Jeruzalem Palestinci smatraju glavnim gradom svoje buduće nezavisne države.

Vučić se zbunio kad je Trump rekao da Srbija seli svoje veleposlanstvo u Jeruzalem

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari