Connect with us

Iz Svijeta

Turska pozvala veleposlanika SAD-a na razgovor zbog rezolucije o armenskom genocidu

Published

on

Turska vlada pozvala je u srijedu na razgovor američkog veleposlanika dan nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju kojom su masovna ubijanja Armenaca u Osmanskom Carstvu od 1915. do 1923. proglašena genocidom, a zatim podržao uvođenje sankcija Turskoj zbog Sirije.

Američki veleposlanik u Turskoj David Satterfield pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova u Ankari.

Razlog poziva su usvajanje rezolucije u donjem domu američkog Kongresa o priznavanju genocida nad Armencima i prijedlog zakona o uvođenju sankcija Turskoj zbog njezine ofenzive u sjevernoj Siriji, izvijestila je novinska agencija Anadolija.

Neobvezujuću rezoluciju o Armeniji u Zastupničkom domu, koji je pod kontrolom demokrata, ranije je osudilo tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Turska odbacuje korištenje izraza genocid za opisivanje masovnog protjerivanja i ubojstva 1,5 milijuna Armenaca u Osmanskom Carstvu tijekom Prvog svjetskog rata.

Ministarstvo navodi da je rezolucija “očigledno izrađena i objavljena za unutarnju upotrebu te je lišena bilo kakve povijesne ili pravne osnove” te da predstavlja “politički korak bez značenja”.

Također kritizira prijedlog zakona o sankcijama koji pogađa turske visoke dužnosnike i oružane snage i “nije u duhu našeg NATO saveza”. (Hina)

 

Zastupnički dom SAD-a priznao genocid nad Armencima i podržao sankcije Turskoj

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari