Connect with us

Iz Svijeta

Turska priprema vojnu invaziju na Siriju, Erdogan ne želi stvaranje kurdske države

Objavljeno

on

Nikada nećemo dopustiti stvaranje države na sjeveru Sirije i jugu Turske – rekao je Erdogan.

[ad id=”68099″]

Turska je uzdrmala duhove u regiji najavom da pripremaju planove za slanje vojske u Siriju, čime bi se građanski rat u toj državi pretvorio u međunarodni sukob na granicama Europe, piše Telegraph.

Turski predsjednik Recep Erdoganodobrio je promjenu pravila i dopustio napad vojske na borce takozvane Islamske države, ali i Assadov režim u Siriji. Cilj je napraviti “neutralnu zonu” između Sirije i Turske kako bi se borce Islamske države držalo “na distanci”, ali Erdogan je dao naslutiti da je glavni cilj ipak spriječiti stvaranjekurdske države u njihovu susjedstvu.

“Nećemo dopustiti stvaranje države”

Kurdske snage u Siriji preuzele su kontrolu u graničnom području na sjeveru države. – Nikada nećemo dopustiti stvaranje države na sjeveru Sirije i jugu Turske – rekao je Erdogan te dodao da će se protiv toga boriti “bez obzira na cijenu”.

Turska od početka rata u Siriji traži da se na sjeveru države uspostavi”tampon-zona” koju bi čuvale međunarodne snage jer je oko 2 milijuna izbjeglica prebjeglo u Tursku koja je postala najveća “primateljica” imigranata u svijetu. Navodno je tursko Vijeće za nacionalnu sigurnost naredilo vojsci da pripremi slanje 18 tisuća vojnika preko granice.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari