Pratite nas

Iz Svijeta

Turska spremna za kopneni udar na džihadiste

Objavljeno

na

Unatoč tome što će turski parlament u četvrtak donijeti odluku o mogućem slanju turskih kopnenih snaga u Siriju u vojnu akciju protiv pripadnika Islamske države, Turska već raspoređuje tenkove i oklopne transportere kako bi ojačala granicu prema Siriji jer, sudeći prema situaciji na terenu, vojna akcija mogla bi krenuti i prije odobrenja turskog parlamenta.

Kurdi između dvije vatre

Naime, tisuću vojnika ISIL-a opkolilo je 35 turskih vojnika koji čuvaju mauzolej Sulejmana Šaha, djeda prvog osmanlijskog sultana Osmana, koji je na turskom eksteritoriju na području sjeverne Sirije u regiji Raka. Kako piše list “Yeni Safak”, svaki se trenutak očekuje zapovijed da turska vojska krene u oslobađanje svojih vojnika, 30 kilometara južno od grada Kobanea na obalama Eufrata. Džihadisti Islamske države došli su do samog ruba Kobanea, gdje su u tijeku žestoke borbe s kurdskom vojskom – Pešmergama, koji podršku imaju iz zraka jer su saveznici počeli bombardirati položaje ISIL-a.

turska

U slučaju pada ovog grada, džihadisti bi preuzeli kontrolu nad cijelom sjevernom Sirijom, duž granice s Turskom. Turska vojska rasporedila je 400 metara unutar svojih granica 35 tenkova i 10 tisuća vojnika, a pozvano je pet tisuća turskih rezervista. Analitičari vjeruju da Turska želi stvoriti unutar Sirije tampon-zonu od 30 kilometara. Turski novinar i politički analitičar Hassan Tahrawi smatra da je Erdogan od SAD-a već dobio zeleno svjetlo da uđe duboko u teritorij Sirije i stvori tampon-zonu.

– Sam Erdogan, izjavio je nakon povratka iz SAD-a kako se stajalište Turske sada promijenilo te da će Turska imati aktivniju ulogu u borbi protiv ISIL-a, koju predvodi SAD – kazao je Tahrawi ističući kako turska javnost jako dobro zna da Erdogan ima jako dobar odnos s ISIL-om.

– I dandanas ranjenici ISIL-a liječe se u turskim bolnicama, a mnogi vjeruju kako Turska sudjeluje i u naoružavanja boraca ISIL-a kao i Saudijska Arabija i Katar, koji su dio koalicije u borbi protiv džihadista, dok ih s druge strane naoružavaju. Istina je da Turska želi ući u Siriju isključivo zbog straha od Kurdske radničke partije koja surađuje s Kurdima u Turskoj. Većina vojnih zapovjednika te stranke upravo su sirijski Kurdi. Turska želi poduzeti preventivne mjere jer svi vjeruju da će Kurdi u Iraku proglasiti neovisnu državu – rekao je Hassan Tahrawi.

Jednim udarcem tri muhe

Sada je već svima jasno da bi ulaskom u Siriju s tenkovima i kopnenom vojskom Erdogan jednim potezom ubio tri muhe – zauzeo područje Kurda koji sanjaju svoju državu, zaustavio džihadiste, što bi Amerikanci znali nagraditi, te se približiti svojem neprijatelju Al-Assadu.

U međuvremenu kurdske snage oslobodile su deset sela od džihadista u Rabiji, gradu na iračko-sirijskoj granici, a borbe se i dalje vode i u predgrađu Bagdada.

Zločin protiv kršćana

Papa Franjo sazvao krizni summit o ISIL-u

U rat na Bliskom istoku uključuje se i Sveti Otac. Kako je javio Radio Vatikan, papa Franjo pozvao je na razgovore u Vatikan apostolske nuncije iz Egipta, Izraela, Jordana i Iraka, Irana, Libija, Sirije i Turske. Tema trodnevne kriznog summita, koji bi trebao početi u četvrtak bit će zločini ISIL-a prema kršćanima i drugim manjinama.

(VečernjiList)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Vučić: Srbija jednako kao i Hrvatska kao jamac Daytona može govoriti o BiH, ali BiH ne može o Srbiji

Objavljeno

na

Objavio

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu u Bruxellesu da je “staloženo” reagirao na intervju člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i da Srbija, jednako kao i Hrvatska, kao jamci Daytonskog sporazuma mogu govoriti o BiH, ali BiH ne može govoriti o unutarnjim stvarima Srbije.

Vučić je u srijedu u Bruxellesu razgovarao s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Federicom Mogherini, a nakon toga na pitanje novinara komentirao je intervju Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle koji je izazvao žestoke reakcije u Srbiji.

“Uopće nisam reagirao burno, naprotiv reagirao sam staloženo. Šutio sam 24 sata i onda rekao da je riječ o vrlo složenoj izjavi s dalekosežnim posljedicama i ne vidim da je ijedna riječ koju sam izgovorio bila uvredljiva ili teška za bilo koga, osim za nas”, rekao je Vučić, odgovarajući na upit da je on svojom reakcijom još više podignuo temperaturu.

Za Izetbegovićev intervju rekao je da sadrži puno značajnih elemenata od odnosa bošnjačkog člana predsjedništva prema Sandžaku do toga koja će se sredstva koristiti za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH, dakle ratna, vojna sredstva.

“S druge strane, izražava se osobna želja da dio teritorija Srbije pripada nekome drugom”, rekao je Vučić.

Izetbegović je u tom intervjuu  izrazio očekivanja da će BiH jednog dana priznati neovisnost Kosova, što trenutačno nije moguće zbog protivljenja dužnosnika iz redova  bosanskih Srba.

Iz Izetbegovićeva ureda naknadno je poslano  priopćenje u kojemu je optužena srbijanska agencija Tanjug da je krivo prenijela dijelove njegova intervjua, čime je izazvan verbalni rat.

“Agencija Tanjug prenijela je netočno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu bit izjave”, rekli su u priopćenju iz Predsjedništva BiH, u kojemu se dodaje kako su uredništvo srbijanske agencije upozorili na tu činjenicu, no umjesto da isprave očevidno lažnu vijest u Tanjugu su, tvrdi se, “nastavili obmanjivati javnost, izvrtati činjenice i plasirati nove neistine”.

Izetbegović je također izrazio nezadovoljstvo položajem Sandžaka, srbijanske regije naseljene Bošnjacima.

Na upit što je to novo što je Izetbegović rekao u tom intervjuu, Vučić je istaknuo da bošnjački čelnik “nikada prije nije govorio o svojoj nadi da će Kosovo biti priznato, da nikada prije nije spominjao odnose u Srbiji”.

“Ne postoji Daytonski sporazum za Srbiju, on se odnosi na BiH. Srbija prema tom sporazumu ima određena prava i obveze i Srbija, kao i Hrvatska, iz kuta jamaca Daytonskog sporazuma, može govoriti o BiH. Ali, na osnovu kojega sporazuma vi govorite o Sandžaku, o ratnoj opciji ako netko krene u narušavanje vašeg teritorijalnog integriteta, dok se lakoćom govori o narušavanju srpskog teritorijalnog integriteta”, rekao je Vučić.

Vučić se nakon sastanka s Federicom Mogherini sastao i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom te sudjelovao na sastanku Sjevernoatlanskog vijeća, tijela koje čine veleposlanici zemalja članica Saveza.

Aleksandar Vučić: Izetbegovićeva izjava će imati političke i pravne posljedice

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Aleksandar Vučić: Izetbegovićeva izjava će imati političke i pravne posljedice

Objavljeno

na

Objavio

Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija, rekao je danas  Aleksandar Vučić povodom izjave Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova i Metohije i ocijenio da će ta izjava imati dalekosežne političke i pravne posljedice.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u utorak da će izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznanju neovisnosti Kosova imati dalekosežne političke i pravne posljedice.

“Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija”, rekao je Vučić komentirajući Izetbegovićevo stajalište u intervjuu za Deutsche Welle (DW) da je BiH već trebala priznati Kosovo.

“Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo biti priznato. Sad će se naljutiti naše kolege Srbi, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegović za DW.
On je na izravno pitanje o tome “hoće li BiH, u jednom trenutku, priznati Republiku Kosovo”, odgovorio: “Nadam se – da”, ali većina beogradskih medija u prvim izvješćima nije tako citirala njegovu izjavu, prešutivši “nadam se”.

“Taj intervju komplicira mnogo toga u regiji”, rekao je Vučić danas novinarima, ocijenivši da je intervju “kompleksan” te da će imati dalekosežne političke i druge posljedice.

Srbijanski šef države ustvrdio je kako bi on, da je rekao kako treba priznati nezavisnost Republike Srpske, završio u Den Haagu.

Vučić je najavio da će Srbija sve ozbiljno sagledati i dati odgovor, sugerirajući kako je jasno da se treba osloniti na vlastite snage jer, kako je rekao, “nećemo imati potporu međunarodne zajednice”.

Vučić ocjenjuje kako je Izetbegovićeva izjava “ozbiljnija nego što bilo tko u Srbiji u ovom trenu može sagledati”.

Glavni tajnik srbijanskog predsjednika Nikola Selaković poručio je ranije danas za Radio-televiziju Srbije kako je Vučić u svakoj prilici naglašavao “podršku teritorijalnom integritetu BiH, i onda kada mu to nije donosilo političke poene”, te da je “izražavao spremnost saslušati i razumjeti potrebe bošnjačkog naroda u BiH i u Srbiji”.

Selaković je kazao kako srbijanskog šefa države “boli i licemjerstvo međunarodne zajednice koja ima dvostruka mjerila kada je u pitanju Srbija”.

“Ono što ja najopasnije kod ovog intervjua jest što on govori o pravoj namjeri jednog od predstavnika naših susjeda, da se ne poštuje teritorijalni integritet Srbije”, rekao je Selaković.
Srbijanski ministar unutarnjih poslova i tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Nebojša Stefanović najavio je za četvrtak izvanrednu sjednicu tog Vijeća u povodu najave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će Bosna i Hercegovina priznati Kosovo.

Srbijanski dužnosnici u svojim komentarima zanemarili su činjenicu kako su sve druge države nastale na području bivše Jugoslavije odavno priznale kosovsku neovisnost, a to ni na koji način nije ugrozilo njihove odnose s Beogradom.

U slučaju BiH problem je, kao i u svemu drugome, u činjenici da je za takav čin potrebna suglasnost dužnosnika iz reda sva tri konstitutivna naroda, a srpski predstavnici uporno odbijaju mogućnost priznanja Kosova vezujući to po automatizmu za stajalište vlasti u Srbiji.

Izetbegović: “Spreman sam i na rat!?”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari