Connect with us

Politika

Turska: Mir na ulicama uvest će Vojska!?

Objavljeno

-

[pullquote_left]
Dvosjekli mač
Međutim slaže se većina analitičara, vojska je zadnji argument na koji bi Erdogan trebao misliti. Oružane snage, i same okrnjena vrha Erdoganovim smjenama, i dalje su duboko ideološki vezane za Ataturkov sekularizam i satraju se najžešćim bastionom otpora islamizaciji zemlje. Što više, turski ustav im omogućuje intrvenciju u trenucima kada osjete opasnost po sekularizam.[/pullquote_left]

Dva moćna turska sindikata, Sindikalni savez revolucionarnih radnika (DIKS) i Sindikalni savez radnika javnog sektora (KESK) odlučili su se također uključiti u prosvjede.

Te dvije organizacije uputile su poziv na štrajk. U ponedjeljak poslije podne više tisuća ljudi okupilo se s dvije strane Trga Taksim.

Turska vlada priopćila je danas kako bi mogla koristiti oružane snage za prekid već skoro trotjednih nemira u Istanbulu i drugim većim gradovima, javlja BBC. Dan nakon demonstracije sile premijera Recepa Tayipa Erdogana pred više od 100.000 njegovih pristaša, njegov zamjenik Bulent Arinc je pooštrio ton i predviđa mobilizaciju vojnih snaga radi uvođenja mira na ulice.

Vlada će koristiti “sve svoje ovlasti” i “turske oružane snage u gradovima” ako to bude nužno, izjavio je na Turskoj televiziji zamjenik premijera Bulent Arinc.

To je prvi put da vladajuća stranka, koja ima islamističke korijene, zaprijetila da će koristiti vojnu silu protiv demonstranata.

Autor: Z.H. / Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas