Connect with us

Iz Svijeta

Turske snage ušle u Irak, iračka vlada zahtijeva njihovo povlačenje

Objavljeno

-

Turska je poslala nekoliko stotina svojih vojnika u Irak u blizinu Mosula, koji je pod kontrolom Islamske države, potvrdili su u petak navečer turski vojni izvori, a iračka vlada zatražila je u subotu njihovo hitno povlačenje jer krše suverenitet te zemlje u koju su ušli bez suglasnosti ili poziva Bagdada.

[ad id=”68099″]

Američki vojni dužnosnici, koji su ostali anonimni, u petak navečer su kazali kako je Sjedinjenim Državama poznato da su turske snage u Iraku ali poručuju da to neme veze s djelovanjem koalicijskih snaga predvođenih SAD-om.

Viši turski dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, kazao je kako su ti vojnici na sjeveru Iraka kako bi obučavali pešmerge za borbe. Turska ima tijesne veze s autonomnom kurdskom pokrajinom na sjeveru Iraka iako smatra sirijske kurdske skupine s druge strane granice neprijateljima.

Iračke vlasti u subotu su poručile da je dolazak “oko jednog naoružanog bataljuna” turskih snaga na sjever Iraka povreda iračkog suvereniteta i pozvale su na njihovo trenutno povlačenje, prema uredu iračkog premijera. Izvori u njegovu uredu ističu da su snage ušle na područje Iraka bez dozvole ili poziva iračkih vlasti.

 Iračko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je opisalo turske aktivnosti kao “upad” i usprotivilo se odvijanju bilo kakvih vojnih operacija koje nisu dogovorene s vladom u Bagdadu.

Mosul, grad s više od milijun stanovnika,  Islamska je država osvojila u srpnju 2014. Operacija njegova oslobađanja višekratno je odgađana zbog toga što su iračke snage angažirane na drugim bojištima.

 “Turski vojnici stigli su u područje Mosul – Bašika”. Oni su tamo u okviru rutinske obuke. Jedan bataljun je prešao u to područje”, kazao je turski vojni izvor ne precizirajući njihov broj.  On kaže da su te snage već bile u iračkom Kurdistanu i da su se preselile u Mosul zajedno s oklopnim vozilima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari