Pratite nas

Iz Svijeta

Turske vlasti uništile freske i mozaike u drevnoj crkvi koju su pretvorile u džamiju

Objavljeno

na

Kulturno i duhovno bogatstvo drevne crkve Aja Sofija (Crkva Božanske mudrosti), izgrađene u 13. stoljeću u turskom gradu Trabzon, oštećeno je tijekom radova kojima je građevina pretvorena u džamiju, izvijestila je agencija Papina misijskog društva Fides.

[ad id=”93788″]

Crkva koja je nekada pripadala kaldejskoj, a potom Grčkoj pravoslavnoj Crkvi, izgrađena je 1250. U XVI. stoljeću pretvorena je prvi put u džamiju, kada je i dio njezinih freski premazan bijelom bojom. Nakon burne povijesti, crkva je 1964. pretvorena u muzej, a tada su njezine freske i mozaici obnovljeni radom škotskih restauratora.

Međutim, kako piše Fides, “neo-otomanski” smjer vlasti predsjednika Recepa Erdogana učinio je da crkva 2013. bude ponovno pretvorena u džamiju. To se dogodilo unatoč oštrim prosvjedima ekumenskog patrijarha carigradskog Bartolomeja I. koji je isticao kako za to nema nikakve potrebe.

Sada Agos, tursko-armenske dvojezične novine pišu, a Fides prenosi, da su freske u crkvi uništene, mozaici prekriveni bojom, a došlo je i do uništavanja zidova građevine zbog postavljanja pregradnih zidova koji u džamiji odvajaju muškarce od žena.

Drugim riječima, građevinski radovi preuređenja crkve potpuno su uništili njezin prvotni izgled.

Da Erdoganova vlast zaoštrava odnose s vjerskim manjinama, dokazuje i vijest o nedavnom odgađanju ponovnog posvećenja pravoslavne crkve u gradu Bursi. Crkvu je trebao posvetiti patrijarh Bartolomej I., ali je to spriječio guverner provincije koji je blizak turskom predsjedniku.

Goran Andrijanić | Bitno.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Europski sud stao na stranu Italije u vezi migranata

Objavljeno

na

Objavio

Europski sud za ljudska prava objavio je u utorak da neće narediti Italiji da primi njemački humanitarni brod koji čeka na otvorenom moru s više od 40 spašenih migranata.

Njemačka nevladina organizacija Sea-Watch obratila se sudu ne bi li poništila odluku talijanskog krajnje desnog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija koji je brodu zabranio ulazak u talijanske vode.

Sud je odlučio da “ne postoje iznimno ozbiljni i hitni razlozi koji bi opravdali primjenu hitnih mjera” kojima bi se Italiju moglo zatražiti da primi migrante.

To je zato jer je Italija dopustila iskrcavanje najranjivijih migranata, njih 11 od ukupno 53.

“Čak i Europski sud u Strasbourgu podržava talijansku odluku reda, razuma, legalnosti i pravde: luke su zatvorene za krijumčare ljudima i njihove suradnike”, rekao je Slavini.

Prije je kazao da je brod Sea-Watch 3 “piratski” i da bi organizacija migrante trebala odvesti u Nizozemsku jer plovi pod nizozemskom zastavom, ili u Njemačku.

Brod je 53 migranata pokupio 12. lipnja kod libijske obale.

Kapetanica broda Carola Rackete (31) zaprijetila je da će migrante unatoč zabrani iskrcati na Lampedusi. Za to bi nevladina organizacija mogla dobiti kaznu od 10.000 do 50.000 eura.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Trump: Bilo kakav napad Irana na bilo što američko naići će na veliku i nadmoćnu silu

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u utorak da će napasti Iran u slučaju bilo kakvog napada Teherana “na bilo što američko”, nakon što je Iran poručio da nove američke sankcije onemogućuju bilo kakvu diplomaciju i ocijenio da su potezi Bijele kuće “mentalno retardirani”.

“Iranska jako neupućena i uvredljiva izjava, objavljena danas, samo pokazuje da oni ne razumiju realnost. Bilo kakav napad Irana na bilo što američko naići će na veliku i nadmoćnu silu. U nekim područjima, to znači uništenje”, poručio je Trump na Twitteru.

SAD je u ponedjeljak uveo sankcije visokim iranskim dužnosnicima, uključujući vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hameneija.

Američke sankcije protiv ministra vanjskih poslova Mohamada Džavada Zarifa očekuju se kasnije ovaj tjedan.

(Hina)

 

Od Iranske revolucije 1979. godine situacija između dva neprijatelja, SAD-a i Irana, nikada nije bila napetija

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari