Pratite nas

Iz Svijeta

Turske vlasti uništile freske i mozaike u drevnoj crkvi koju su pretvorile u džamiju

Objavljeno

na

Kulturno i duhovno bogatstvo drevne crkve Aja Sofija (Crkva Božanske mudrosti), izgrađene u 13. stoljeću u turskom gradu Trabzon, oštećeno je tijekom radova kojima je građevina pretvorena u džamiju, izvijestila je agencija Papina misijskog društva Fides.

[ad id=”93788″]

Crkva koja je nekada pripadala kaldejskoj, a potom Grčkoj pravoslavnoj Crkvi, izgrađena je 1250. U XVI. stoljeću pretvorena je prvi put u džamiju, kada je i dio njezinih freski premazan bijelom bojom. Nakon burne povijesti, crkva je 1964. pretvorena u muzej, a tada su njezine freske i mozaici obnovljeni radom škotskih restauratora.

Međutim, kako piše Fides, “neo-otomanski” smjer vlasti predsjednika Recepa Erdogana učinio je da crkva 2013. bude ponovno pretvorena u džamiju. To se dogodilo unatoč oštrim prosvjedima ekumenskog patrijarha carigradskog Bartolomeja I. koji je isticao kako za to nema nikakve potrebe.

Sada Agos, tursko-armenske dvojezične novine pišu, a Fides prenosi, da su freske u crkvi uništene, mozaici prekriveni bojom, a došlo je i do uništavanja zidova građevine zbog postavljanja pregradnih zidova koji u džamiji odvajaju muškarce od žena.

Drugim riječima, građevinski radovi preuređenja crkve potpuno su uništili njezin prvotni izgled.

Da Erdoganova vlast zaoštrava odnose s vjerskim manjinama, dokazuje i vijest o nedavnom odgađanju ponovnog posvećenja pravoslavne crkve u gradu Bursi. Crkvu je trebao posvetiti patrijarh Bartolomej I., ali je to spriječio guverner provincije koji je blizak turskom predsjedniku.

Goran Andrijanić | Bitno.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Iz Svijeta

Konačni rezultati predsjedničkih izbora u Poljskoj: Andrzej Duda osvojio 51 posto

Objavljeno

na

Objavio

Aktualni predsjednik Andrzej Duda osvojio je novi petogodišnji mandat s 51 posto glasova u nedjelju, prema konačnim rezultatima koje je u ponedjeljak navečer objavilo izborno povjerenstvo.

Dudin protukandidat, liberalni gradonačelnik Varašve Rafal Trzaskowski, osvojio je 49 posto glasova.

Oba kandidata dobila su više od 10 milijuna glasova, što je prvi takav rezultat u demokratskoj Poljskoj.

Odziv na izbore iznosio je 68,2 posto glasova i najviši je u zadnjih 25 godina u toj zemlji.

Dosadašnji predsjednik Duda veliki je vjernik i saveznik vladajuće “nacionalističke” stranke Pravo i pravda (PiS). Njegova pobjeda otvorila je put za nastavak reformi pravosuđa i medija za koje Europska komisija (EK) tvrdi da potkopavaju demokraciju.

Duda većinom podržava politiku PiS-a, pa će njegova pobjeda značiti nastavak sukoba između Varšave i Bruxellesa u vrijeme dok se EK bavi zdravstvenom i ekonomskom krizom koronavirusa.

Duda je uoči izbora koji su bili odgođeni pa održani usprkos pandemiji koronavirusa, vodio oštru kampanju “homofobnim izjavama, napadima na privatne medije” i tvrdnjama da njegov suparnik služi stranim interesima.

Trzaskowski je odbio te optužbe istodobno najavljujući da će popraviti poljske odnose s Europom i koristiti predsjedničku ovlast veta za zaustavljanje zakona koji potkopavaju vladavinu prava.

Prije 2015., kad su Duda i PiS preuzeli vlast, Poljska je imala iznimno proeuropsku vladu, a politički sporovi vodili su se oko pitanja klimatskih promjena i migracija.

Razdor između EU-a i konzervativne poljske vlade vidjet će se već ovaj tjedan kad će se europski čelnici okupiti da rasprave višegodišnji europski proračun.

Bruxelles je sve glasniji u zahtjevu da se financiranje uvjetuje poštivanjem vladavine prava. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Andrzej Duda ponovno izabran za predsjednika Poljske!

Objavljeno

na

Objavio

Duda, kojega podupire vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS), dobio je 51,2 posto glasova, objavilo je Nacionalno izborno povjerenstvo. 

Dosadašnji poljski predsjednik Andrzej Duda osvojio je na predsjedničkim izborima u Poljskoj novi petogodišnji mandat, a iako se rezultati objavljeni u ponedjeljak još uvijek ne temelje na 100 posto prebrojanih glasova, Dudina pobjeda više nije upitna.

Poljaci su u nedjelju glasali u drugom krugu odgođenih predsjedničkih izbora u kojem su se borili aktualni konzervativni predsjednik Duda i liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski.

Na temelju 99,97 posto prebrojanih glasova, Duda, kojeg podupire vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS), dobio je 51,21 posto glasova, a Trzaskowski 48,79 posto.

“Rezultati iz pet posljednjih izbornih jedinica koje očekujemo neće promijeniti konačni rezultat izbora”, rekao je novinarima šef Izbornog povjerenstva Sylwester Marciniak.

Pravo glasa imalo je oko 30 milijuna ljudi, što uključuje 500 tisuća Poljaka izvan domovine. Mnogi od njih glasali su dopisnim putem zbog restrikcija uvedenih radi pandemije koronavirusa.

Čestitamo Poljskoj!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari