Connect with us

Iz Svijeta

Turski brod za bušenje nafte napustio položaj i krenuo prema sjeveru

Published

on

Foto: EPA

Tursko plovilo za bušenje nafte i plina u nedjelju je, prvi put nakon nekoliko mjeseci napustilo svoj položaj jugozapadno od Cipra, potičući nadu da se ublažava eskalacija napetosti zbog spora o energetskim resursima u istočnom Sredozemlju.

Posada broda Yavuza traga za prirodnim plinom blizu Cipra bez odobrenja vlade u Nikoziji. Otok je od 1974. podijeljen na ciparsko-grčki dio, koji je član Europske unije i na Tursku Republiku Sjeverni Cipar, koju priznaje samo Ankara.

Dužnosnici u Nikoziji su kazali da je odredišna luka Yavuza nepoznata, no procjenjuju da bi, ako brod nastavi ploviti prema sjeveru, to mogao biti još jedan znak popuštanja napetosti, jer bi navečer mogao stići u turske teritorijalne vode.

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a napetosti su narasle kada je Ankara poslala istraživački brod u sporni dio Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova.

Saveznici u NATO-u, Grčka i Turska uspostavili su mehanizam za izbjegavanje sukoba u istočnom Sredozemlju, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, što je dio napora da se ublaži spor oko energetskih resursa u regiji.

Njemačka predvodi diplomatske napore za širi dijalog i čelnici EU-a sastaju se u Bruxellesu da rasprave o tome kako izbjeći svaku eskalaciju zbog potrage za plinskim nalazištima.

Stoltenberg je rekao da sporazum između Turske i Grčke uključuje vruću liniju za izbjegavanje nesreća u moru i zraku.

Taj sigurnosni mehanizam može pomoći u stvaranju prostora za diplomatske napore na rješavanju temeljnog spora, a izbjegavanje sukoba u vojnom bi rječniku značilo uspostavu komunikacijske veze između suparničkih vojski kao što je to SAD učinio s Rusijom u Siriji. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari