Connect with us

BiH

Turski ministar obrane traži da se u BiH očuva mir i nastavi dijalog

Objavljeno

-

EPA/Hina

Turski ministar obrane Hulusi Akar pozvao je u ponedjeljak u Sarajevu na očuvanje mira u Bosni i Hercegovini koju potresa teška politilka kriza, ističući kako vlada u Ankari želi da bosanskohercegovački političari kroz dijalog nađu rješenje za sadašnje probleme.

Akar je boravio u službenom posjetu BiH a nakon sastanka s ministrom obrane te zemlje Sifetom Podžićem novinarima je izjavio da Turska s posebnim zanimanjem prati razvoj zbivanja u BiH.

“Pozorno pratimo stanje u BiH i pozivamo da sve strane reagiraju mirno, strpljivo i kroz dijalog. Predlažemo da se postojeći problemi riješe mirnim putem i razgovorom jer je to najboji način za sve ljude koji žive u BiH”, kazao je turski ministar obrane.

Turska je među rijetkim državama koje s predstavnicima svih političkih struktura u BiH ima dobre odnose, a unatoč otvorenoj potpori Bošnjacima koju opetovano ističe turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, o njemu srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govori s posebim poštovanjem opisujući ga kao “velikog lidera”.

Ministar obrane Akar u ponedjeljak je kazao kako Turska pripadnike svih naroda u BiH tretira kao građane iste države za koju žele da postane dijelom euroatlantskih integracija.

Dodao je da je Ankara spremna na svaku vrstu suradnje i pomoći BiH.

Ministar obrane BiH Podžić potvrdio je kako će oružane snage njegove zemlje nastaviti proces modernizacije u čemu će sudjelovti i Turska. Na razini dva ministarstva obrane ranije je potpisan sporazum o nabavci nove opreme za bosanskohercegovačku vojsku vrijedan nešto više od 1,5 milijuna eura.

“Ovih dana očekujemo prijedlog generala koja će to sredstva biti”, kazao je Podžić.

Trenutačo se 89 pripadnika oružanih snaga BiH školuje u Turskoj i to je, kako je istaknuo Podžić, najveći pojedinačni kontigent časnika i vojnika poslan na izobrazbu u inozemstvo.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari