Connect with us

Iz Svijeta

Tursko pravilo zaštite neba – ‘presrest ćemo i ptice u letu’

Objavljeno

-

Turska je oštro upozorila Rusiju u listopadu da su njezini borbeni zrakoplovi dvaput povrijedili njezin zračni prostor.

[ad id=”68099″]

Prošli je tjedan tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo ruskog veleposlanika i uložilo mu prosvjed zbog ruskih zračnih napada na sjeverozapadu Sirije, u blizini pokrajine Latakije, što je područje koje kontroliraju turkmenske oporbene snage, koje Ankara podržava. Radi se o sirijskim državljanima turskog podrijetla.

Tursko ministarstvo poručilo je veleposlaniku Andreju Karlovu da po turskom viđenju ruski zrakoplovi ne napadaju teroriste nego civile.

Rusija je 30. rujna krenula sa zračnim napadima na Siriju. Sirijska oporba tvrdi da Rusi jednako napadaju i njihove umjerene snage i teroriste Islamske države i druge ekstremističke skupine.

Turski premijer Ahmet Davutoglu tada je rekao da su Rusi priznali da su “pogreškom” povrijedili turski zračni prostor.

Dodao je, međutim, da su turska pravila zaštite njezina neba jasna. “Turske oružane snage imaju jasne upute. Treba presresti i ptice u letu”, rekao je Davutoglu.

NATO, čija je Turska članica, priopćio je u listopadu da se ruske povrede turskog zračnog prostora ne doimaju slučajnim i da je spreman pomoći Turskoj zatreba li.

Odnosi NATO-a i Rusije napeti su još od izbijanja ukrajinske krize.

Turska je vojska u utorak srušila ruski borbeni zrakoplov Suhoj-24 zbog navodog kršenja turskog zračnog prostora. Turski dužnosnici kazali su da je zrakoplov ignorirao upozorenja.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je međutim da zrakoplov Su-24 nije ušao u turski zračni prostor.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari