Pratite nas

Hrvatska

Turudić obišao branitelje: Vlast je ljude u kolicima nazvala teroristima!

Objavljeno

na

”Došao sam obići suborce i ljude koji tamo prosvjeduju. Sreo sam niz suboraca i prijatelja”, rekao je Turudić.

Hrvatske vojne ratne invalide koji već 14 dan prosvjeduju u Zagrebačkoj Savskoj ulici 66 ispred Ministarstva branitelja posjetio je i sudac Ivan Turudić. Pomolio se pred slikom preminule Nevenke Topalušić i porazgovarao s braniteljima.

”Došao sam obići suborce i ljude koji tamo prosvjeduju. Sreo sam niz suboraca i prijatelja”, rekao je Turudić, javlja tportal.

Turudić je istaknuo kako je dragovoljac Domovinskog rata. S gorčinom se prisjetio izjave SDP-ovog potpredsjednika Sabora Nenada Stazića.

”Nevjerojatno mi je da netko kao notorni Stazić ljude u kolicima može nazvati teroristima. Stazić je vlast, tako je onda i mene je prozvao teroristom”, rekao je Turudić i nadodao da je Stazićeva izjava ”govor mržnje i kako ‘ljudi iz vlasti ne shvaćaju da su osjećaji branitelja autentični”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Vlada RH na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o dopunama Uredbe o graničnim prijelazima RH

Objavljeno

na

Objavio

Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o dopunama Uredbe o graničnim prijelazima Republike Hrvatske.

Naime, radi zaštite građana Republike Hrvatske od bolesti COVID-19, za vrijeme proglašene epidemije te bolesti, potrebno je zatvoriti stalne granične prijelaze za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu iz članka 26. Uredbe o graničnim prijelazima Republike Hrvatske (NN, br 79/13.) i to: Umag, Poreč, Rovinj, Mali Lošinj, Korčula i Ubli.

Također, člankom 27. navedene Uredbe određeni su sezonski granični prijelazi za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu koji se otvaraju 1. travnja 2020. godine, te je radi navedenih razloga potrebno odgoditi njihovo otvaranje. Radi se o sljedećim graničnim prijelazima: Umag-ACI Marina, Novigrad, Sali, Božava, Primošten, Komiža, Hvar, Vis, Stari Grad na otoku Hvaru, Vela Luka i Cavtat.

Vlada je donijela i nekoliko kadrovskih odluka.

Donesen je Zaključak kojim se Nadzornom odboru društva INA – Industrija nafte d.d. predlaže imenovanje mr. sc. Nike Dalića, dr.sc. Barbare Dorić i Darka Markotića za članove Uprave toga društva, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju, na razdoblje od pet godina.

Radi isteka mandata razriješeni su dosadašnji predsjednik i članovi Upravnoga vijeća Lučke uprave Zadar – Božidar Longin, Živko Kolega, Marino Buturić, Boris Fantulin te Alen Rukavina. Novim predsjednikom Upravnoga vijeća u novom mandatnom razdoblju imenovan je Božidar Longin, a članovima Živko Kolega, Marino Buturić, Boris Fantulin i Alen Rukavina.

Također, radi isteka mandata razriješeni su dosadašnji predsjednik i članovi Upravnoga vijeća Lučke uprave Split – prof.dr.sc. Joško Dvornik, Ante Bačić, Andrija Čaljkušić, Dražen Ivanušec i Željko Kuštera. Novim predsjednikom Upravnoga vijeća u novom mandatnom razdoblju imenovan je prof.dr.sc. Joško Dvornik, a članovima Stipe Čogelja, Andrija Čaljkušić, Dražen Ivanušec te Željko Kuštera.

Imenovane su dodatne članice Službeničkog suda – Tihana Bokan, Ivančica Cvitanović, Dušanka Zastavniković Duplančić te Mirjana Rigljan.

Radi isteka mandata s danom 6. travnja razriješen je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, te je ponovno imenovan ravnateljem temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju, na kojem je bio jedini kandidat, s danom 7. travnja 2020.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Država će financirati obnovu stanova i kuća oštećenih u potresu

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo graditeljstva poručilo je kako će novim Zakonom o obnovi Zagreba i Krapinsko-zagorske županije sigurno biti financirana obnova privatnih stanova i kuća. Prema detaljima iz nacrta tog zakona, koji je Telegram dobio na uvid, očita je namjera da nitko ne ostane na ulici.

Tako će se uz zgrade javne namjene, višestambene zgrade, poslovne zgrade i stambeno poslovne zgrade financirati i obnova obiteljskih kuća. Kao prioritet su naglašeni stanovi, kuće, bolnice i škole, a postoji mogućnost i izgradnje zamjenske kuće (ako je kuća srušena), piše Telegram, prenosi N1

Zakon predviđa i da privremeni smještaj stradalnika katastrofe, za vrijeme trajanja obnove stambenih zgrada, osigurava bez naknade Republika Hrvatska putem Ministarstva socijalne politike i mladih.

Zbog toga će Državni ured za upravljanje državnom imovinom predati na privremeno upravljanje Ministarstvu socijalne politike prazne nekretnine u državnom vlasništvu.

Uz to, navodi se u nacrtu, državna tijela, javne ustanove, trgovačka društva u pretežnom državnom vlasništvu i agencije dužni su na zahtjev staviti na raspolaganje prostorne i ljudske kapacitete te opremu Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Predviđaju se i tri način obnavljanja oštećenih zgrada – obnovom konstrukcije, obnovom i poboljšanjem konstrukcije ili potpunom obnovom. Cilj je, kažu iz Ministarstva graditeljstva koristiti suvremene materijale i poboljšati statiku postojećih zgrada koje su djelomično oštećene, a isto tako graditi i nove koje su srušene

Procjenu na koji će se način zgrada obnavljati obavljat će građevinski stručnjaci temeljem preliminarne provjere statike zgrada. Sve će se financirati iz više izvora – od proračuna preko pomoći iz EU pa do donacija. Zakon bi trebao za koji dan ići u Vladu pa onda na potvrdu u Sabor.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari