Pratite nas

Hrvatska

Turudić: Ustavni sud je politički sud i ponekad se ponaša kao nadvlast

Objavljeno

na

Pripremno ročište za novo suđenje Ivi Sanaderu održat će se već sljedećeg mjeseca na zagrebačkom Županijskom sudu, a vodit će ga ponovno Ivan Turudić.

[ad id=”68099″]

Sanaderovi branitelji već su najavili da će tražiti izuzeće Turudićeva sudskog vijeća. Kao što je poznato, Ustavni sud donio je odluku kojom se ukidaju presude bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i INA-MOL.

Podsjetimo, Ustavni sud u odluci navodi kako Županijski sud uopće nije provjeravao je li za kazneno djelo koje je Sanader navodno počinio nastupila zastara te je propustio objasniti na temelju čega se predsjedniku Vlade može suditi kao službenoj osobi.

Tim povodom s Ivanom Turudićem razgovarala je Tatjana Munižaba. Turudić je izjavio kako je ustavni sud politički sud te da se ponekad ponaša kao nadvlast.

Odluka Ustavnog suda je takva kakva jest i bez obzira na to koliko se netko s njom slaže ili ne slaže – ona  se mora provoditi. Možete biti sigurni da će tako biti i u nastavku sudskog procesa – tako je Turudić odgovorio na pitanje o tome da se iz odluke Ustavnog suda, kojom je odbačena njegova presuda, može iščitati da mu Ustavni sud zamjera da je, zbog proceduralnih pogrešaka, neznalica.

Turudić je također izjavio da on ni o kome nije politički ovisan. Ustavni sud je po svojoj definiciji “međuvlast”, a neke zadnje odluke pokazale su da se ponaša i kao “nadvlast”, rekao je. Dodao je da Ustavni sud jest politički sud, ako se zna da su njegovi članovi ljudi različitih političkih provenijencija.

U prethodnom suđenju Sanaderu, kaže Turudić, nije potrošeno mnogo novca, jer nitko od svjedoka nije tražio naknadu troškova.

Slučaj Roberta Ježića, koji još nije vratio pet milijuna kuna, iako je kao svjedok na suđenju Sanaderu rekao da će to učiniti, sad je stvar DORH-a i koliko znam, pokrenut je zahtjev, rekao je.

Kad bi na ponovljenom suđenju Sanaderu predsjednik sudskog vijeća ostao isti, on bi bez suglasnosti ispitanih svjedoka mogao naložiti čitanje njihovih iskaza s prvog suđenja, a novi predsjednik vijeća to ne bi mogao, pa bi u tom slučaju postupak sigurno dulje trajao, rekao je komentirajući najavu Sanaderovih odvjetnika da će tražiti njegovo izuzeće.

Postupak bi znatno kraće trajao kad bi predsjednik sudskog vijeća ostao isti, rekao je, no nije želio govoriti o tome kada bi točno suđenje moglo završiti, niti komentirati medijske spekulacije da bi presuda u ponovljenom postupku Sanaderu mogla biti donesena u studenom ove godine, što se povezuje i s predstojećim parlamentarnim izborima.

Ponavljanje sudskog postupka i duljinu trajanja postupka ni u kom slučaju ne bih povezivao s predizbornom kampanjom, ni s imenovanjem novog ministra pravosuđa, rekao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Hrvatska

Ministar Marić: Manje ministarstva, manje troška, a bolje funkcioniranje

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u petak kako racionalizacija broja ministarstava donosi i racionalizaciju troškova, ali ne toliko važnu koliko će pospješiti funkcioniranje vlade.

„Racionalizacija broja ministarstava donosi sa sobom i nekakvu racionalizaciju troškova, ali ne toliko važnu koliko može pospješiti način i rad i funkcioniranje same vlade”, kazao je Marić ispred Banskih dvora.

Kada je riječ o proračunu, Marić je rekao kako žele da se što prije ponovno vrate balansirane javne financije.

“S jedne strane, kontrola i odgovorno ponašanje prema rashodovnoj strani državnog proračuna, a što se tiče prihodovne strane, sav prostor koji nađemo i stvorimo pretvoriti kako u porezno rasterećenje, tako u smanjenje javnog duga”, rekao je Marić.

Marić nije izravno potvrdio hoće li ostati ministar financija već samo kazao da će o organizaciji vlade i funkcioniranju ministarstva odluku donijeti predsjednik Vlade. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Izbore ostaviti iza nas i prionuti radu

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak kako bi zbog okolnosti u zemlji bilo dobro da što prije parlamentarne izbore ostavimo iza sebe i prionemo na posao, zbog čega će Hrvatski sabor raditi i za vrijeme ljetne pauze.

“Smatram da je zbog svih okolnosti u kojima se nalazimo, javnozdravstvenih, financijskih i ekonomskih, dobro da što prije izbore ostavimo iza nas, da prionemo radu u interesu hrvatskih građana”, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

To podrazumijeva da će Sabor raditi i u ovom vremenu kada je u normalnim okvirima svojevrsna pauza zbog ustavnih odredbi, ali postoji uvijek mogućnost izvanrednih sjednica Sabora pa će to zbog konstituiranja i niza zakona koji se trebaju donijeti tako i biti sada, najavio je Plenković.

U kratkom osvrtu na parlamentarne izbore premijer se zahvalio građanima koji su izašli na izbore i dali povjerenje strankama i zastupnicima za koje su smatrali da će najbolje predstavljati njihove stavove u Hrvatskom saboru.

Čekaju se ponovljeni izbori u Raši, a nakon toga će biti objavljeni službeni rezultati te će pristupiti što skorijem sazivanju budućega saziva Hrvatskoga sabora, a potom i povjerenju budućoj Vladi.

Od ostalih tema, spomenuo je susrete s predsjednicima najvećih sportskih saveza nakon mjera koje su donijeli za sport. U petak će u Ministarstvu znanosti i obrazovanja biti događaji vezani za znanstveni pristup Covidu-19.

Plenković je spomenuo i sastanak s kardinalom Josipom Bozaniće na kojem su razgovarali o aktualnim pitanjima, osobito aktivnostima koje se tiču sanacije Grada Zagreba od potresa.

Također, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava zajedno s HZZ-om nastavilo je s potporama za sektore kojima je potrebno dodatno izaći u susret, poput prometa, ugostiteljstva, turizma, hotelijerstvo te organizacije raznih događaja. (Hina)

Plenković: Suradnja u Saboru sa Škorom i Mostom tek kada promijene retoriku

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari