Connect with us

Vijesti

‘Tutkumkamon I : Moje piramide ruše modernu znanost’

Objavljeno

-

Megagrađevina ima po cijelom svijetu, a ove u Bosni su najveće, tvrdi Osmanagić. Napustila ga je Vlada Federacije BiH, napustili su ga ministri koji su mu se do prije nekoliko godina, kad je oko njega i njegova “otkrića” vladala globalna medijska euforija, dodvornički klanjali. Dr. Semira Osmanagića, bosanskog Indianu Jonesa, zaljubljenika u arheologiju koji je proputovao cijeli svijet u potrazi za piramidama, TV kuće iz regije i svijeta sada posjećuju samo kad trebaju uzeti kadar kojim bi ilustrirale kritičke osvrte svjetskih arheologa na tvrdnju da u Visokom postoji famozna piramida Sunca, i to, kako tvrdi dr. Osmanagić, najveća na svijetu. Lokalno stanovništvo na spomen njegova imena samo okrene glavu ili nevoljko komentira “kako od toga nema ništa”! Njihova današnja rezerviranost, pa i ljutnja, rezultat je velikih očekivanja, sanjarenja o turističkom bumu na čijim su zasadama 2006. po Visokom počeli otvarati restorane, suvenirnice, u kojima su prodavali torte, kolače, pića, suvenire, bižuteriju u obliku ili s natpisom “Piramida Sunca”. Jedino je dr. Semir Osmanagić ostao isti, s prepoznatljivim šeširom na glavi, još neumoljiviji u zastupanju svojih teza, “znanstveno” razigraniji, sugestivniji…

Turisti iz cijelog svijeta

Među zaljubljenicima u arheologiju, mistiku, pobornicima “izvrnutog” tumačenja nastanka svijeta i ljudske civilizacije koji su u vrijeme našeg posjeta u Visoko pohrlili iz Amerike, Kanade, Francuske, Češke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Španjolske, Novog Zelanda, Semir Osmanagić ima status “superzvijezde”, čovjeka kojem se vjeruje i s kojim se na sve moguće načine žele zbližiti. Njegova predavanja o piramidi Sunca, najvećoj na svijetu, visokoj 220 metara, koja se zarasla u šumu i travu iznad Visokog, gradića punog nezaposlenih, polupraznih kavana, slušaju satima gotovo s pobožnošću. Doktor, kako ga najčešće oslovljavaju posjetitelji, ispleo je o piramidi Sunca takvu mističnu priču da ljubitelji arheologije, radoznali posjetitelji iz svih krajeva svijeta plaćaju smještaj od 20 eura i hranu samo da mogu sudjelovati u čišćenju oko dva i pol kilometra mreže podzemnih tunela koji vode prema piramidi. Do sada je očišćeno, za prolazak uređeno i osvijetljeno oko kilometar podzemnih tunela koje je gradila jedna jaka civilizacija, a druga ih, kako kaže Osmanagić, “iz još nepoznatih razloga zatrpavala”. Njihovo čišćenje nisu proračunskim sredstvima pomogle institucije vlasti, već dragovoljci iz cijelog svijeta, popularni MRAVI koji su u Visoko od sredine lipnja ove godine pristigli iz Brazila, Nizozemske, SAD-a, Bugarske, Italije, Francuske, Španjolske, Slovenije, Srbije, Danske, Velike Britanije, Kanade, Irske, Poljske, Rumunjske…

Moćna tunelska zračenja

Tuneli i megalitne stijene koje su u njima pronađene, prema tvrdnjama Semira Osmanagića, imaju veliku koncentraciju negativnih iona koji pozitivno utječu na zdravlje ljudi.

semir osmanagic Naime, negativni ioni čiste zrak od prašine, spora, plijesni i peluda tako što se vezuju za njih i onda pod težinom padaju na pod umjesto da lebde u zraku te ih više ne možemo udisati i dobivati alergijske reakcije – tvrdi Osmanagić, u uskom tunelu, kroz koji se mimoilaze brojni posjetitelji. Arheološku orijentaciju vodio je 17. lipnja arheološki menadžer projekta Tim Moon (Novi Zeland), a na lokacije bosanske piramide Sunca, vidikovac i podzemni labirint Ravne njihov vodič bio je voditelj projekta dr. Semir Osmanagić. Fondacija će nastaviti znanstveno proučavati fenomene unutar prahistorijskog podzemnog labirinta koji se pruža ispod piramida u Visokom. Također, zbog posjetitelja, Fondacija će se i dalje brinuti da ulaz ostane otvoren tijekom cijele godine, s profesionalnim vodičima na raspolaganju. Unatoč prijedlogu nove općinske administracije u Visokom da se znanstvena istraživanja piramida više financijski ne potpomažu, usprkos neostvarenim obećanjima vlasti FBiH BiH, Fondacija nastavlja istraživanja jer su ona u funkciji znanstvenog, turističkog i ekonomskog razvoja zemlje i budućih generacija. Osmanagić je rekao da je podzemni labirint 25 metara ispod zemlje te da je riječ o mreži pretpovijesnih tunela i prostorija Ravne.

– Od ulaza do bosanske piramide Sunca ima 2,5 kilometara. Mi čistimo postojeće tunele, ograđujemo ih, uvodimo struju i krećemo se prema piramidi – objašnjava Osmanagića. Pokazuje u tunelima pronađene tragove koje su navodno gradile dvije civilizacije, prva koja je napravila mrežu tunela i druga koja je to sve zatvorila.

– No ni o jednoj ni o drugoj nema ništa u našim povijesnim knjigama – tvrdi Osmanagić. U dubinu tunela ljubiteljima arheologije iz cijelog svijeta pridružila se skupina studenta povijesti i arheologije iz Malezije. Upravo će, napominju, o istraživanju fenomena bosanskih piramida raditi diplomske radove.

– Vidite, dok nas postojeća znanost pokušava demantirati, dok nas kritiziraju i nazivaju neznalicama, ima i onih sveučilišta koja ovaj fenomen ozbiljno proučavaju – napominje Osmanagić. Posljednje TV priloge renomiranog National Geographica, izjave profesora arheologije, bosanski Indiana Jones dovodi u vezu s ljubomorom i neznanjem.

Pod okriljem arheologije

– Mislite da Englezima, Amerikancima ili Francuzima odgovora da se sruše do sada postavljene teze o nastanku ljudske civilizacije? Mi ćemo upravo iz jedne male napaćeno Bosne dati sasvim drukčije viđenje nastanka ljudske civilizacije i demantirati uvriježeno mišljenje da su se piramide radile samo u Egiptu, Latinskoj i Sjevernoj Americi. Piramide su se gradile na svim kontinentima, a ova i Viskom je najveća – uporan je Osmanagić. U istraživanju, analizama artefakata povijesnih ostataka pronađenih u tunelima i na padinama piramide Sunca pomaže mu arheološki menadžer Tim Moon iz Novog Zelanda. On u laboratoriju Fondacije “Piramide Sunca” analizira pronađene ostatke, rekonstruira stare predmete.

U Visokom, napominje Tim, provede po nekoliko tjedana. Okupljenim znatiželjnicima u laboratoriju Fondacije pokazuje stotine komadića, različite vrste okamina. Na nekim od njih vidljivi su ostaci do sada nepoznatog pisma. Tek treba otkriti tko se tim pismom služio. Razdoblje ljetnog solsticija od ključnog je značenja za rad Fondacije “Piramida Sunca”. Pod okriljem arheologije razvijena je prava turistička priča. Cijene su turističkih aranžmana, koje uključuju jednodnevni izlet, 20 eura ili 160 kuna. Prema programu, vodič dočekuje grupu na ulazu u Visoko. Na 20 osoba jedna je ulaznica besplatna, kao i vodičke usluge. Za stotinu ljudi pet je ulaznica gratis. Također, vođa grupe i vozač autobusa imaju besplatne ulaznice.

“Na izričitu molbu organizatora turističke agencije, grupu može, uz prethodnu najavu, primiti i voditi pronalazač piramida dr. Semir Osmanagić ako je na raspolaganju tog dana. Cijena po osobi u tom je slučaju dvostruko viša”, piše u službenom vodiču Fondacije. Poduzetni Semir Osmanagić tvrdi kako je takve turističke ture morao organizirati zbog rada Fondacije i nastavka istraživanja jer su ga iz proračuna isključile gotovo sve strukture vlasti.

Uvjeren sam u svoju misiju, vrijeme će pokazati tko je u pravu – zaključuje naš domaćin Semir Osmanagić.

vecernji.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari