Pratite nas

Vijesti

‘Tutkumkamon I : Moje piramide ruše modernu znanost’

Objavljeno

na

Megagrađevina ima po cijelom svijetu, a ove u Bosni su najveće, tvrdi Osmanagić. Napustila ga je Vlada Federacije BiH, napustili su ga ministri koji su mu se do prije nekoliko godina, kad je oko njega i njegova “otkrića” vladala globalna medijska euforija, dodvornički klanjali. Dr. Semira Osmanagića, bosanskog Indianu Jonesa, zaljubljenika u arheologiju koji je proputovao cijeli svijet u potrazi za piramidama, TV kuće iz regije i svijeta sada posjećuju samo kad trebaju uzeti kadar kojim bi ilustrirale kritičke osvrte svjetskih arheologa na tvrdnju da u Visokom postoji famozna piramida Sunca, i to, kako tvrdi dr. Osmanagić, najveća na svijetu. Lokalno stanovništvo na spomen njegova imena samo okrene glavu ili nevoljko komentira “kako od toga nema ništa”! Njihova današnja rezerviranost, pa i ljutnja, rezultat je velikih očekivanja, sanjarenja o turističkom bumu na čijim su zasadama 2006. po Visokom počeli otvarati restorane, suvenirnice, u kojima su prodavali torte, kolače, pića, suvenire, bižuteriju u obliku ili s natpisom “Piramida Sunca”. Jedino je dr. Semir Osmanagić ostao isti, s prepoznatljivim šeširom na glavi, još neumoljiviji u zastupanju svojih teza, “znanstveno” razigraniji, sugestivniji…

Turisti iz cijelog svijeta

Među zaljubljenicima u arheologiju, mistiku, pobornicima “izvrnutog” tumačenja nastanka svijeta i ljudske civilizacije koji su u vrijeme našeg posjeta u Visoko pohrlili iz Amerike, Kanade, Francuske, Češke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Španjolske, Novog Zelanda, Semir Osmanagić ima status “superzvijezde”, čovjeka kojem se vjeruje i s kojim se na sve moguće načine žele zbližiti. Njegova predavanja o piramidi Sunca, najvećoj na svijetu, visokoj 220 metara, koja se zarasla u šumu i travu iznad Visokog, gradića punog nezaposlenih, polupraznih kavana, slušaju satima gotovo s pobožnošću. Doktor, kako ga najčešće oslovljavaju posjetitelji, ispleo je o piramidi Sunca takvu mističnu priču da ljubitelji arheologije, radoznali posjetitelji iz svih krajeva svijeta plaćaju smještaj od 20 eura i hranu samo da mogu sudjelovati u čišćenju oko dva i pol kilometra mreže podzemnih tunela koji vode prema piramidi. Do sada je očišćeno, za prolazak uređeno i osvijetljeno oko kilometar podzemnih tunela koje je gradila jedna jaka civilizacija, a druga ih, kako kaže Osmanagić, “iz još nepoznatih razloga zatrpavala”. Njihovo čišćenje nisu proračunskim sredstvima pomogle institucije vlasti, već dragovoljci iz cijelog svijeta, popularni MRAVI koji su u Visoko od sredine lipnja ove godine pristigli iz Brazila, Nizozemske, SAD-a, Bugarske, Italije, Francuske, Španjolske, Slovenije, Srbije, Danske, Velike Britanije, Kanade, Irske, Poljske, Rumunjske…

Moćna tunelska zračenja

Tuneli i megalitne stijene koje su u njima pronađene, prema tvrdnjama Semira Osmanagića, imaju veliku koncentraciju negativnih iona koji pozitivno utječu na zdravlje ljudi.

semir osmanagic Naime, negativni ioni čiste zrak od prašine, spora, plijesni i peluda tako što se vezuju za njih i onda pod težinom padaju na pod umjesto da lebde u zraku te ih više ne možemo udisati i dobivati alergijske reakcije – tvrdi Osmanagić, u uskom tunelu, kroz koji se mimoilaze brojni posjetitelji. Arheološku orijentaciju vodio je 17. lipnja arheološki menadžer projekta Tim Moon (Novi Zeland), a na lokacije bosanske piramide Sunca, vidikovac i podzemni labirint Ravne njihov vodič bio je voditelj projekta dr. Semir Osmanagić. Fondacija će nastaviti znanstveno proučavati fenomene unutar prahistorijskog podzemnog labirinta koji se pruža ispod piramida u Visokom. Također, zbog posjetitelja, Fondacija će se i dalje brinuti da ulaz ostane otvoren tijekom cijele godine, s profesionalnim vodičima na raspolaganju. Unatoč prijedlogu nove općinske administracije u Visokom da se znanstvena istraživanja piramida više financijski ne potpomažu, usprkos neostvarenim obećanjima vlasti FBiH BiH, Fondacija nastavlja istraživanja jer su ona u funkciji znanstvenog, turističkog i ekonomskog razvoja zemlje i budućih generacija. Osmanagić je rekao da je podzemni labirint 25 metara ispod zemlje te da je riječ o mreži pretpovijesnih tunela i prostorija Ravne.

– Od ulaza do bosanske piramide Sunca ima 2,5 kilometara. Mi čistimo postojeće tunele, ograđujemo ih, uvodimo struju i krećemo se prema piramidi – objašnjava Osmanagića. Pokazuje u tunelima pronađene tragove koje su navodno gradile dvije civilizacije, prva koja je napravila mrežu tunela i druga koja je to sve zatvorila.

– No ni o jednoj ni o drugoj nema ništa u našim povijesnim knjigama – tvrdi Osmanagić. U dubinu tunela ljubiteljima arheologije iz cijelog svijeta pridružila se skupina studenta povijesti i arheologije iz Malezije. Upravo će, napominju, o istraživanju fenomena bosanskih piramida raditi diplomske radove.

– Vidite, dok nas postojeća znanost pokušava demantirati, dok nas kritiziraju i nazivaju neznalicama, ima i onih sveučilišta koja ovaj fenomen ozbiljno proučavaju – napominje Osmanagić. Posljednje TV priloge renomiranog National Geographica, izjave profesora arheologije, bosanski Indiana Jones dovodi u vezu s ljubomorom i neznanjem.

Pod okriljem arheologije

– Mislite da Englezima, Amerikancima ili Francuzima odgovora da se sruše do sada postavljene teze o nastanku ljudske civilizacije? Mi ćemo upravo iz jedne male napaćeno Bosne dati sasvim drukčije viđenje nastanka ljudske civilizacije i demantirati uvriježeno mišljenje da su se piramide radile samo u Egiptu, Latinskoj i Sjevernoj Americi. Piramide su se gradile na svim kontinentima, a ova i Viskom je najveća – uporan je Osmanagić. U istraživanju, analizama artefakata povijesnih ostataka pronađenih u tunelima i na padinama piramide Sunca pomaže mu arheološki menadžer Tim Moon iz Novog Zelanda. On u laboratoriju Fondacije “Piramide Sunca” analizira pronađene ostatke, rekonstruira stare predmete.

U Visokom, napominje Tim, provede po nekoliko tjedana. Okupljenim znatiželjnicima u laboratoriju Fondacije pokazuje stotine komadića, različite vrste okamina. Na nekim od njih vidljivi su ostaci do sada nepoznatog pisma. Tek treba otkriti tko se tim pismom služio. Razdoblje ljetnog solsticija od ključnog je značenja za rad Fondacije “Piramida Sunca”. Pod okriljem arheologije razvijena je prava turistička priča. Cijene su turističkih aranžmana, koje uključuju jednodnevni izlet, 20 eura ili 160 kuna. Prema programu, vodič dočekuje grupu na ulazu u Visoko. Na 20 osoba jedna je ulaznica besplatna, kao i vodičke usluge. Za stotinu ljudi pet je ulaznica gratis. Također, vođa grupe i vozač autobusa imaju besplatne ulaznice.

“Na izričitu molbu organizatora turističke agencije, grupu može, uz prethodnu najavu, primiti i voditi pronalazač piramida dr. Semir Osmanagić ako je na raspolaganju tog dana. Cijena po osobi u tom je slučaju dvostruko viša”, piše u službenom vodiču Fondacije. Poduzetni Semir Osmanagić tvrdi kako je takve turističke ture morao organizirati zbog rada Fondacije i nastavka istraživanja jer su ga iz proračuna isključile gotovo sve strukture vlasti.

Uvjeren sam u svoju misiju, vrijeme će pokazati tko je u pravu – zaključuje naš domaćin Semir Osmanagić.

vecernji.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Gradonačelnik Donjeg Miholjca objasnio otkazivanje koncerta Škori ‘koji ne razumije što je ugovor’

Objavljeno

na

Objavio

Iz stožera pjevača i predsjedničkog kandidata Miroslava Škore prije nekoliko dana su obavijestili kako mu je otkazan koncert u Donjem Miholjcu koji se trebao održati 29. rujna.

“Nazvao ga je gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić i rekao da otkazuje koncert. Na zahtjev da to dokumentira, gradonačelnik se i pismeno očitovao te naveo da koncert otkazuje zato što je Škoro kandidat za predsjednika države. Gradonačelnik navodi da nikome od kandidata neće davati prostor i izazivati podjele među građanima”, rekao je u petak Jutarnjem listu Mate Mijić iz Škorinog stožera i izrazio sumnju u iskrenost gradonačelnika, kao i argumente.

Otvoreno pismo gradonačelnika Donjeg Miholjca naslovljeno ‘Tko pjeva, zlo ne misli’ prenosimo u cijelosti:

“U javnosti su se pojavile informacije (koje je medijima dao stožer g. Miroslava Škore) o mojem otkazivanju njegova dogovorena glazbenog nastupa u Donjem Miholjcu 29. rujna ove godine. Insinuira se da sam to kao gradonačelnik učinio pod pritiskom HDZ-a, a iz političkog stožera g. Škore čak tvrde da sam osobno zvao Miroslava Škoru i dao mu do znanja da otkazujem ugovor o koncertu. Čak se provlači i teza da se eto još jednom Miroslavu Škori oduzima ustavno pravo na rad. Osim što je potpuna neistina da sam se ikad u životu osobno čuo s g. Miroslavom Škorom, osjećam određenu dužnost da s javnošću podijelim neke dvojbe zbog kojih sam tražio od svojih gradskih službi da pokrenu postupak otkazivanja koncerta. I ne činim to s nakanom da naštetim g. Škori ni u političkoj kampanji koju već vodi, ni u pravu na rad koje ovdje uopće nije ugroženo, nego samo ukazujem na činjenicu da se njime u ovoj situaciji samo manipulira. G. Miroslavu Škori želim i daljnje velike uspjehe u poslovnoj karijeri, a bude li i službeni predsjednički kandidat (u što ne sumnjam), želim mu fer i korektne uvjete kampanje kao i svim kandidatima. Uključujući i predizborni skup u Donjem Miholjcu.

Inače, politički stožer g. Miroslava Škore već je u svojim vlastitim javnim komentarima nužnost otkazivanja koncerta potkrijepio svim ključnim razlozima zbog kojih je taj koncert i morao biti otkazan. Prvo, sami su konstatirali da je nastup dogovaran prije odluke g. Miroslava Škore da javnosti obznani svoju namjeru kandidiranja na predsjedničkim izborima i prije pokretanja vlastite pretkampanje za tu svrhu. Da, to je točno. Već iz te činjenice proizlazi pitanje zašto g. Miroslav Škoro nije do danas nazvao Grad Donji Miholjac i sam otkazao koncert zbog nemogućnosti da nam isporuči onu ugovornu nakanu koju smo u obostranoj dobroj volji ugovarali? Zato je potpuno sporedno pitanje zašto je gradonačelnik tek sada otkazao ugovoreni nastup, nego zašto g. Miroslav Škoro očito uopće nije imao namjeru otkazati koncert. On je, a ne Grad Donji Miholjac, promijenio okolnosti ugovorenog koncerta. Poslovno gledano, mi smo naručili proizvod koji nam on više ne može isporučiti, nego nam je za taj isti novac, bez upozorenja da se više ne radi o istom ugovaranom koncertu, namjeravao isporučiti neki drugi proizvod koji mi nismo naručili.

G. Miroslav Škoro doktorirao je na zaštiti autorskih prava pa se čudimo da ne razlikuje glazbu kao jedan, a politiku kao drugi proizvod. Mi smo naručili glazbu bez konotacija natjecateljske politike, a on to sada ne može isporučiti ni da hoće, nego samo glazbu s politikom. I to ne zato što smo mi ispolitizirali otkazani koncert, nego zato što je on glazbenika Miroslava Škoru učinio na takvom javnom nastupu neodvojivim od političara Miroslava Škore. I nebitno je je li riječ o formalnoj kampanji ili nekakvoj političkoj predigri, jer on je pokretanjem svoje službene stranice na društvenim mrežama jasno naznačio da je sada u političkom nadmetanju. Štoviše, na tim stranicama postoje i sadržaji u kojima je vidljivo da se na posljednjim koncertima Miroslava Škore kao glazbenika skandira “Škoro predsjednik”. G. Miroslav Škoro ima pravo postati predsjednik, ima pravo na predizborni skup u vlastitoj organizaciji u Donjem Miholjcu i ima pravo šetati Donjim Miholjcem svaki dan, uz povike prolaznika “Škoro predsjednik”. Ali Miroslav Škoro nema pravo Gradu Donjem Miholjcu isporučiti neugovoreni proizvod i naplatiti ga kao ugovoreni.

Zato, makar i djelovalo kao dociranje, krenimo redom. Najprije se stavimo u okolnosti ugovaranja koncerta za Dan Grada prije objave kandidiranja g. Škore na predsjedničkim izborima: Miroslav Škoro je nedvojbeno općeprihvaćeni hrvatski i posebno slavonski glazbenik koji može u gradu poput Donjeg Miholjca svojom glazbom uveličati jedan važan gradski događaj. To je početni preduvjet zbog kojeg se ugovara njegov nastup za dan 29. rujna 2019. Tijekom ugovaranja koncerta i g. Miroslav Škoro zna da nastupa za “Dan Grada”.

Dakle, dana 29. rujna Donji Miholjac slavi svojeg zaštitnika i Dan Grada. To je događaj koji povezuje sve Donjomiholjčane u zajedništvo bez razlika. Tu se brišu razlike koje mi svi imamo i nosimo u svim drugim situacijama i prigodama. Za taj dan, s takvim namjerama, angažirali smo kao glazbenika Miroslava Škoru. Bili smo sigurni da je on osoba koja u našem gradu neće izazvati nikakve podjele, nikakve otpore, nikakve animozitete među naših građanima i gostima. I da će na koncert doći svi naši građani (koji to žele), bez sekundarnih (sada političkih) preferencija kao motivacije za dolazak ili sada, nažalost, i za nedolazak. Za koncert se ne prodaju karte, ulaz je za sve građane slobodan, a plaća ga Grad koji time koncert daruje svojim građanima. No, koncert ne plaća gradonačelnik, nego Grad iz svojeg proračuna. Koncert, dakle, ipak na drugi, neizravan način plaćaju građani. Mogu li ja kao gradonačelnik svih građana sada ignorirati činjenicu da je koncert za dio građana postao i dvostruko željen (glazbeno i politički), a za drugi dio građana a priori neželjen (zbog političkih konotacija koje je u njega unio izvođač kao ugovorna strana, a ne Grad)?

Vjerujem da je svima jasno da su se okolnosti koje su bile preduvjet koncerta Miroslava Škore u Donjem Miholjcu za Dan Grada bitno promijenile njegovom voljom, a ne postupkom Grada. Odmah u trenutku promjena tih okolnosti, na koje g. Miroslav Škoro ima pravo i koje mu ja kao gradonačelnik ne zamjeram, on je trebao obavijestiti Grad o novonastalim okolnostima kako Grad ne bi došao u posljednjem trenutku u neugodnu situaciju. Tako postupa poslovni partner koji nema namjeru drugu ugovornu stranu ostaviti u neizvjesnosti razlike između ugovorenog i isporučenog.

U ovom trenutku Miroslav Škoro nigdje u Hrvatskoj, pa tako ni u Donjem Miholjcu, ne izaziva opće suglasje, nego dijeli građane na barem dvije skupine, onu “za” i onu “protiv”, i to u temi koja nema nikakve veze s glazbenim ukusima, nego upravo u onom što je najneprimjerenije događaju za koji smo ugovarali koncert Miroslava Škore – u politici. Naime, legitimnom građanskom odlukom da učini samoinicijativni politički istup u smjeru namjere kandidiranja na predsjedničkim izborima, Miroslav Škoro je samoga sebe onemogućio da nastupi politički neutralno i općeprihvaćeno kao glazbenik na proslavi Dana Grada. Njegov nastup, čak i da ga on ničim takvim ne namjerava obilježiti, već za samu publiku, u ovom slučaju građane Donjeg Miholjca i njihove goste, uvodi u podjele. Neki će baš zato doći na njegov koncert, a neki upravo zato neće htjeti čak ni fizički doći na taj dio programa Dana Grada.

Miroslav Škoro (a ne Grad Donji Miholjac) više ne može ispuniti onaj ugovorni meritum koji je bio podloga ugovaranja njegova nastupa za Dan Grada u Donjem Miholjcu. Zato ni podmetanje o nekom oduzimanju ustavnog prava na rad ovdje nema nikakvog smisla. Miroslav Škoro u Donjem Miholjcu i danas može prodavati svoje nosače zvukova, mogu se u našim ugostiteljskim objektima slušati njegove pjesme (od kojih na ime autorskih prava on dobiva svoj udio), a može čak i organizirati koncert (pa čak i na Dan Grada u nekom zakupljenom ili privatnom objektu), ali inicijalno o svojem trošku, makar nakon prodaje karata završio i u dvostrukom plusu.

Gradonačelnik Donjeg Miholjca ne samo da Miroslavu Škori ne ograničava ustavno pravo na rad, nego ga čuva od neugodnosti da sutra zajedno završimo pred sudom (ili barem Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa) zbog pogodovanja u prikrivenoj kampanji potpuno jednako nedopuštenoj kao i u slučaju prikrivenih reklama. A da je tome tako, opet je u reakcijama svojeg tima (svojih timova!) to dokazala ugovorna strana Miroslava Škore. Naime, mi smo otkazivanje koncerta dostavili glazbenom timu Miroslava Škore (jedinom timu s kojim smo i ugovarali nastup i komunicirali), a ni sat vremena nakon slanja obavijesti o otkazivanju koncerta u javnost izlazi politički tim Miroslava Škore (izvjesni g. Mijić s kojim mi nismo ništa ugovarali ni komunicirali!) i komentira naše otkazivanje koncerta političkim argumentima i podmetanjima. Da smo mi otkazivanjem učinili stvarni prekršaj ugovora, u poslovnom svijetu slijedila bi najava tužbe druge strane – u ovom slučaju glazbenog tima Miroslava Škore. No taj tim se nama uopće više ne obraća, nego našu prepisku prosljeđuje političkom timu Miroslava Škore koji od toga čini političku javnu poruku. Nama više ne treba nikakva pretpostavka da je koncert nemoguće izbjeći kao političku poruku (prikrivena reklama) jer nam sami timovi Miroslava Škore potvrđuju potpunu pomiješanost uloga.

Umjesto da sami vide što sve brkaju i potkrepljuju moju bojazan da više nije moguć glazbeni naručeni koncert odvojiti od nenaručenog političkog nastupa, politički suradnici g. Miroslava Škore mene nazivaju HDZ-ovim poslušnikom. Pa evo onda mojeg odgovora koji smije čuti i HDZ. Ja sam u Donjem Miholjcu, zajedno sa svojom nezavisnom listom, na prošlim izborima pobijedio i HDZ i SDP i sve druge političke stranke kao nezavisni kandidat. Namjera mi je i želja, odlučim li se kandidirati za drugi mandat, ponovno pobijediti i jedne i druge i treće i sve ostale! Trebam li možda drugačije razmišljati ili željeti u političkom natjecanju? I vjerujte da neću pustiti suzu niti za jednom političkom strankom, kao što svi oni ne bi plakali ni za mnom. I ta moja politička namjera je legitimna, iako ne znam hoću li je uspjeti realizirati. I sve ostale stranke u Donjem Miholjcu, pa tako i HDZ, vjerojatno razmišljaju kako pobijediti mene. To je njihovo pravo koje ću im ja nastojati onemogućiti svojim političkim programom. Eto, točno toliki je na ovu moju odluku utjecaj HDZ-a – nulti postotak utjecaja!

Na moju odluku (usuglašenu s mojim suradnicima) utjecali ste samo Vi, g. Škoro, promjenom okolnosti koje nisu ugovarane. Žao mi je što kao poduzetnik i znalac područja autorskih prava niste sami svima nama gradonačelnicima koji smo prije Vašeg jednostranog čina odluke o kandidiranju na predsjedničkim izborima ugovarali Vaše glazbene nastupe poslali dopis s molbom za sporazumni raskid ugovora kojeg više ne možete ispuniti u duhu ugovaranih okolnosti. Molim Vas da, nakon ovog mojeg neugodnog iskustva, sve kolege gradonačelnike i načelnike (potpuno nebitno iz koje su političke opcije ili stranke) oslobodite neugodne dvojbe što da učine.

I slažem se, napravimo napokon reda u ovoj državi. Nek’ se zna tko pije, a tko plaća. Tko pjeva, a tko zlo ne misli!

Ja Vama osobno želim sve daljnje poslovne uspjehe koje možete postići (jer time punite i državnu blagajnu), a politički Vam želim korektnost prema svima nama koji smo također u tom časnom, ali javno osramoćenom poslu (osramoćenom zbog dvoličnosti onih takvih među nama)”, stoji u pismu gradonačelnika Donjeg Miholjca Gorana Aladića.

HDZ-a Donji Miholjac: Nemamo veze sa zabranom Škorina koncerta u D. Miholjcu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Umro Krešimir Milanović brat Zorana Milanovića

Objavljeno

na

Objavio

Brat bivšeg predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovića, Krešimir Milanović, umro je u subotu nakon duge i teške bolesti, zbog čega predsjednički kandidat SDP-a idućih nekoliko dana neće sudjelovati u kampanji, doznaje se iz njegova stožera.

Milanović je nakon Dugog Sela trebao ići i na Vinkovačke jeseni te dati izjavu za medije, ali je to otkazano zbog smrtnog slučaja u obitelji. Milanović će se idućih dana posvetiti obitelji i neće aktivno sudjelovati u kampanji, kažu u njegovu stožeru.

Krešimir Milanović imao je samo 47 godina, a prije manje od mjesec dana, bivši premijer pokopao je i oca Stipu koji je umro u 82. godini života.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari