Pratite nas

Kronika

Tužiteljstvo BiH uložit će žalbu na ukidanje pritvora u predmetima “Meso” i “Gibraltar”

Objavljeno

na

Tužiteljstvo BiH je nezadovoljno odlukama Suda BiH da pusti na obranu sa slobode osumnjičene u akcijama kodnog naziva “Meso” i “Gibraltar”.

Iznenađeni su izjavama kako Sud nije bio upoznat sa dokazima i provedenim aktivnostima, te javnosti napominju da su obje ove aktivnosti provedene po naredbama Suda BiH, koji je izdao naredbe za vršenje pretresa i realizaciju aktivnosti u kojima su uhićeni navedeni osumnjičeni. (Samo u predmetu Gibraltar, bilo je 17 pismenih i 3 usmene naredbe Suda). U predmetu Lijanović i dr. Sud BiH je već bio odredio i produžio pritvor, tako da je Sud jučer sam ukinuo svoju odluku.

Tužiteljstvo BiH smatra da ima dovoljno dokaza za procesuiranje osumnjičenih u oba predmeta, koji su pod istragom zbog višemilijunskog kriminala, a u predmetu Gibraltar, nezakonitosti i financijske malverzacije su utvrdile i zemlje Europske unije, Austrija i Slovenija. Smatramo da se ovim događanjima ugrožava borba protiv korupcije i ne šalje dobra poruka građanima Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH poručuje da i dalje neće biti nedodirljivih i da ovo neće ugroziti borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma, te još jednom napominjemo da u tužiteljstvu nema i neće biti montiranih procesa, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Afera ”Gibraltar”: Odvjetnik Stipe Prlića zadovoljan odlukom Suda BiH

Odvjetnik Stipe Prlića, Plamenko Čustović izjavio je kako je zadovoljan odlukom Suda BiH o odbijanju prijedloga Tužiteljstva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora uhićenim u akciji “Gibraltar”, nazvavši prijedlog Tužiteljstva neosnovanim, skandalozno pripremljenim i površnim.

”Zadovoljan sam odlukom Suda BiH koji je svoj posao odradio stručno, profesionalno i moralno te donio jedinu moguću odluku, jer je prijedlog Tužiteljstva bio skandalozno nepripremljen i površan”, kazao je za Fenu Čustović.

Svi uhićeni u aferi “Gibraltar su na slobodi jer je prijedlog Tužiteljstva bio daleko ispod onoga što se od njega očekuje. Ljude su stavili u zatvor bez ikakve pripreme i bez ikakvog utemeljenja na dokazima, dodao je on.

Naglasio je kako Tužiteljstvo braniteljima nije dalo na uvid nikakvu dokumentaciju na temelju koje su tražili pritvor za osumnjičene u navedenoj aferi.

Uhićeni u akciji kodnog naziva “Gibraltar” pušteni su na slobodu nakon što je Sud BiH odbio prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora.

Podsjećamo, u akciji “Gibraltar” pripadnici SIPA-e uhitili su direktora marketinške agencije S.V.R.S.A. Nevena Kulenovića, zatim Belmu Kulenović, Sanjina Kulenovića, visoke dužnosnike kompanije HT Eronet Stipu Prlića i Zorana Bakulu, zamjenicu generalnog direktora PINK BH Lajlu Torlak, direktora Mreže plus Darka Aleksića, direktora agencije MITA Ejuba Kučuka, te vlasnika agencije Fabrika Senada Zaimovića.

Njima se, uz ostalo, na teret stavlja kazneno djelo organizirani kriminal u svezi s kaznenim djelima financijski kriminal, korupcija, pranje novca, porezna utaja, carinska prijevara, zlouporaba položaja, krivotvorenje službene isprave, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi.

Podsjećamo Uhićeni u akciji ‘Gibraltar’ su pušteni slobodu. Odbijen je prijedlog Tužiteljstva BiH kao neosnovan za određivanje pritvora uhićenima u akciji Gibraltar. Sud nije našao postojanje osnovane sumnje, što je osnovni uvjet za određivanje pritvora.

Kako FTV saznaje iz Suda BiH, naloženo je njihovo puštanje.

Protiv ovog rješenja može se uložiti žalba Kaznenom vijeću Suda BiH u roku od 24 sata od prijema pismene pošiljke ovog rješenja.

Tužiteljica Dragica Glušac istakla je ranije danas da Tužiteljstvo BiH traži određivanje pritvora za sve osumnjičene u trajanju od mjesec dana jer postoji bojazan od bijega kako bi izbjegli kaznenu odgovornost, a također postoji bojazan da bi za vrijeme boravka na slobodi pokušali uništiti i skriti dokaze, utjecati na svjedoke i ometati istragu, ponoviti ili dovršiti kaznena djela, te narušavati javni red i mir.

Odbrana je bila jedinstvena u ocjeni da osnovana sumnja nije potkrijepljena dokazima, da osumnjičeni znaju da se o njima godinama vodi istraga i da su, ako su htjeli, mogli do sada pobjeći.

Dalipagić očekuje podizanje optužnice, smatra da Lijanovići nisu počinili kaznena djela

uhapseni-u-akcijama-meso-i-brand-sprovedeni-u-zgradu-sipae_1410360156_0

Podsjećamo, odvjetnica Slave i Jerke Ivankovića Lijanovića, Nada Dalipagić pozdravila je odluku Apelacijskog vijeća Suda BiH o ukidanju pritvora njezinim branjenicima, naglasivši kako će branitelji sada moći u miru pripremati obranu te da od početka smatra da u njihovim radnjama nema obilježja nijednog kaznenog djela.

”Mi u ovom trenutku možemo samo očekivati podizanje optužnice od strane Tužiteljstva BiH, a nakon što ona bude podignuta, obrana mora imati na uvid sve dokaze kojima Tužiteljstvo raspolaže”, kazala za Fenu Dalipagićeva, naglasivši pritom kako će se nakon što tužiteljstvo prezentira sve svoje dokaze, branitelji moći usmjeriti na to u kojem će pravcu ići obrana.

”I do sada smo svu dokumentaciju imali na uvid jer su je osumnjičeni, bez ikakvog protivljenja, dali na uvid Tužiteljstvu. Dakle, mi od početka smatramo da u njihovim radnjama nema obilježja nijednog kaznenog djela”, naglasila je odvjetnica braće Lijanović.

Mladen Ivanković Lijanović, brat Slave i Jerke nije želio komentirati odluku vijeća, naglasivši samo kako se sudske odluke ne komentiraju već provode i poštuju. (Fena/FTV foto: oslobođenje.ba)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kronika

18. 11. 1991. – Pad Vukovara i Škabrnje (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Nakon pada Vukovara JNA i srpske paravojne formacije, načinili su mnoga ubojstva i ratne zločine. Pojedini Vukovarski Srbi koji su se u skloništima mjesecima skrivali od granata, sada su se bacali „oslobodiocima“ u naručje i prokazivali branitelje i obitelji branitelja. Stoga su po cijelom području grada Vukovara ljudi streljani, a najveći organizirani i masovni zločin dogodio se nad ranjenicima iz bolnice u Vukovaru i braniteljima te civilima kojih je 200 identificirano iz masovne grobnice na Ovčari.

Više od 90 posto zgrada u Vukovaru je uništeno ili porušeno do temelja. Kao nijemi svjedoci strašnoga rata nad gradom dominiraju uništeni silos, vodotoranj, ostaci crkve, baroknih palača. Agresor slama posljednji otpor u Lušcu i Borovu Naselju. Većina branitelja više i nema streljiva.

Tri mjeseca cijeli je grad proveo u podrumima, skloništima, čak 56 dana nisu imali struje, vode i telefonskih veza sa svijetom. Nedostaje i hrane. U gradu više nema ni zgrada, ni kuća niti skloništa. Ima tek na stotine novih grobova, šačica preživjelih boraca i već legendarnih živih i palih heroja poput Blage Zadre, Siniše Glavaševića, Mladog i Starog Jastreba.

Nakon okupacije u gradu počinje neviđeni teror. Jugoslavenska vojska i četnici koje predvode zločinci – major Šljivančanin i Miroslav Radić – odvode u nepoznatom smjeru branitelje, djecu, civile. Nije pošteđeno ni 12 djelatnika vukovarske bolnice i 261 ranjenik. Sudbina mnogih od njih još je i danas nepoznata, a masovne grobnice na Ovčari, vukovarskom Novom groblju i na drugim lokacijama govore o strašnoj sudbini četničkih zarobljenika.

Napad na grad i luku na ušću Vuke u Dunav počeo je tri mjeseca prije. Najelitnije motorizirane jedinice jugoslavenske vojske opkolile su grad s oko 600 tenkova i s oko 50 tisuća dobro naoružanih vojnika. Vukovar brani ukupno 2000 pripadnika policije, Zbora narodne garde i dragovoljaca. Vojni analitičari pretpostavljali su kako Vukovar može izdržati naviše tri dana, no Vukovarci ne misle tako. Održali su se tri mjeseca i zadali jugo-četničkim snagama neviđene gubitke. Uništili su ukupno 500 srpskih oklopnih vozila, od čega čak 200 tenkova. Oboreno je 25 borbenih zrakoplova. Broj ubijenih neprijatelja procjenjuje se na 10 do 15 tisuća, a ranjenih je dvostruko više.

Iako je zauzela Vukovar, materijalno i psihološki srpska je vojska posve oslabljena. Ona više nije sposobna za veće napade na druge hrvatske gradove. Istodobno, dugotrajno vezivanje jakih okupatorskih snaga stvorilo je prostor i vrijeme za organiziranje Hrvatske vojske. Zbog toga je obrana Vukovara postala simbol Hrvatskog otpora, a vukovarske žrtve temelj su hrvatske slobode.
Nekoliko godina poslije, nakon munjevitih akcija Bljesak i Oluja kojima je oslobođen najveći dio Hrvatske, Erdutskim je sporazumom dogovorena mirna reintegracija zapadnog Srijema i Baranje. U siječnju 1998. završen je mandat UN-a i Hrvatska je preuzela nadzor nad svojim granicama na Dunavu. Vukovar se počeo obnavljati, a u znak sjećanja na herojsku borbu i žrtve 18. studenoga Hrvatski je sabor proglasio Danom sjećanja na Vukovar.

Pokolj u Škabrnji je bio srpski ratni zločin iz doba srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku. Izveli su ga domaći pobunjeni Srbi uz pomoć snaga JNA 18. studenog 1991. Za posljedicu je imao ubijena 84 Hrvata, 26 branitelja i 58 civila, odnosno, svako domaćinstvo u Škabrnji je nakon tog napada bilo “zavijeno u crno“.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

REKVIJEM ZA VUKOVARCE I ŠKABRNJANE

Objavljeno

na

Objavio

Vama koji ste strpljivo čekali svoje krvnike na pragovima domova, u hladnim podrumima, u crkvama, na ulicama, livadama, u poljima i vinogradima i šutke odlazili na gubilišta.

Vama koji ste gledali kako Vam ubijaju i kolju najmilije, ruše kuće, razaraju svetišta, skrnave groblja i raspela, a niste uzvratili mržnjom i osvetom.

Vama koji ste se sretali oči u oči s dželatima na rubovima zajedničkih grobnica i izgovarali u sebi posljednje molitve Svevišnjem čuvajući u srcima slike najmilijih.

Vama koji ste prije umorstva bili uniženi u svome ljudskom dostojanstvu, ali ostali uspravni i čisti pred Bogom.

Vama koji ste svoj ovozemaljski put završili pod ruševinama gradova i sela, u bezimenim jamama i vrtačama, u logorima i mučilištima, bez znaka križa i obilježja.

Vama koji ste istrgnuti rukom krvnika iz svoga djetinjstva i mladosti u grobove ponijeli neproživljene dane, neostvarene snove i nedosanjane ljubavi.

Vama koji nikad niste ugledali svjetlo dana jer su Vas ubijali u utrobama majki.

Vama koji ste ustali protiv Zla i krvavo se borili za hrvatsku slobodu ne mareći za oganj, čelik i smrt i ne štedeći svojih života.

Vama s imenom i prezimenom i Vama bezimenima čije su kosti posijane diljem Domovine, a ne znaju Vam se sudbine ni grobišta.

Za sve Vas danas palim svijeću i molim…

I svečano obećavam:

Neću Vas zaboraviti!

I učit ću svoju djecu da pamte. A oni neka svojoj djeci kažu. I djeca njihove djece svojoj djeci…

Zaborav bi bio grijeh. Neoprostivi grijeh.

Svaka Vaša rana i moja je. I svaka suza i jecaj i bol, svaki drhtaj, vapaj, jauk, molitva…

Bog je milostiv.

Nadam se susretu s Vama u Vječnosti.

S Vama, najboljima između nas.

 

Zlatko Pinter

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari