Connect with us

BiH

Tužiteljstvo BiH zatražilo pritvor za još dvojicu deportiranih ISIL-ovaca

Objavljeno

-

Državno Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u ponedjeljak određivanje pritvora za još dvojicu radikalnih islamista osumnjičenih za terorizam koji su prošlog tjedna s pet svojih suboraca deportirani u BiH nakon sloma terorističke organizacije Islamske države (IS).

Pritvor je zatražen za Armena Dželku koji je 2013. godine otputovao u Siriju, odnosno Muharema Dunića koji je u Siriju otputovao 2014. zajedno sa svojom suprugum, gdje su se priključili IS-u.

Tužiteljstvo je ocijenilo da je pritvor potreban zbog opasnosti od bijega osumnjičenih. Na slobodi bi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke ili suučesnike, koji će svjedočiti o njihovu boravku i ratovanju u Siriji, smatra tužiteljstvo.

Nadalje drži da bi na slobodi osumnjičeni Dželko i Dunić mogli počiniti novo kazneno djelo čime bi uznemirili građane i javnost.

Po navodima Tužiteljstva Dunić i Dželko su u okviru formacija ISIL-a sudjelovali u ratnim aktivnostima koja su ‘teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, s ciljem formiranja kalifata Islamske države na prostoru dvije ratom zahvaćene države’.

Dvojicu radikalnih islamista su nakon sloma ISIL-a zarobili pripadnici koalicijskih snaga te su ih držali u zarobljeničkim logorima odakle su izručeni u BiH. U priopćenju se navodi da su Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije pribavile veliki broj dokaza o odlasku i boravku osumnjičenih na području Sirije.

Za tu dvojicu radikalnih islamista naknadno je, nakon kaznene obrade u državnoj policijskoj agenciji (SIPA), zatraženo određivanje pritvora budući da za njih nije bila raspisana međunarodna tjeralica zbog terorističkih aktivnosti.

Međunarodna tjeralica zbog terorizma raspisana je ranije za Emira Ališića, Seada Kasupovića, Miralema Berbića, Jasmina Keserovića i Hamzija Labidiju i njima je već određen jednomjesečni pritvor.

Ta petorica dio je skupine od sedam muškaraca koji su u četvrtak u Sarajevu prevezeni posebnim letom američkog vojnog zrakoplova iz Sirije. (Hina)

ISIL-ovci pokušavaju dokazati nevinost: ‘U Siriji uopće nisam bio vojnik ISIL-a, već građevinac’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas