Connect with us

BiH

Tužiteljstvo u Mostaru formiralo osam predmeta o izbornim prijevarama

Objavljeno

on

Foto: Hina

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru formiralo je osam predmeta po prijavama zbog navodnog fiktivnog prijavljivanja birača bošnjačke nacionalnosti čime se nastojalo utjecati na rezultat lokalnih izbora u tome gradu i odbacilo je optužbe da to čini na štetu Bošnjaka.

MUP Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH te konačno stranka HDZ BiH zasebno su podnijeli prijave o fiktivnim prijavama bošnjačkih birača u većinska hrvatska područja u svrhu utjecanja na rezultat lokalnih izbora 20. prosinca.

Tužiteljstvo je u četvrtak priopćilo da radi na svih osam predmeta vezanih za izborni proces u Mostarui.

Tužiteljstvo HNŽ-a odbacilo je kao neistinite navode pojedinih bošnjačkih političkih stranaka i braniteljskih organizacija da se istragom želi zastrašiti Bošnjake.

“Tužitelji tužiteljstva HNŽ Mostar u svom radu u svim predmetima postupaju profesionalno, nepristrano i sukladno svim zakonskim propisima”, priopćilo je.

Navodi da postupa prema “profesionalnim standardima i Etičkom kodeksom kojima su regulirana prava i obveze tužiteljstava u BiH, te će tako raditi i ubuduće”.

Stranke okupljene oko HNS-a BiH, podnijele su više kaznenih prijava i dostavile popise s imenima i prezimenima bošnjačkih birača za koje tvrde da su fiktivno upisani na adresama u područjima s hrvatskom većinom.

Svrha takvog fiktivnog upisa je oduzeti Hrvatima vijećničke mandate, navode.

Na prvim izborima održanima u Mostaru nakon 12 godina stanke, HDZ BiH je osvojio najviše mandata u Mostaru, 13 vijećničkih mjesta, a slijedi bošnjačka koalicija s 12.

Treći po snazi je BH blok kojeg čine Naša stranka i SDP BiH sa šest vijećnika.

Izborni prag prešla je još srpska lista ‘Ostajte ovdje’ s jednim vijećničkim mjestom. (Hina)

Čović: HDZ BiH pokraden na izborima u Mostaru, želi zatvoriti OHR

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari