Pratite nas

Događaji

Tužiteljstvu u Muenchenu stigle tisuće ‘Turudićevih’ dokumenata

Objavljeno

na

Riječ je o izuzetno važnoj dokumentaciji podijeljenoj u 3 dijela: dokumenti SDS-a i SUP-a – istrage u INI, podaci o akciji Lugano; dokumenti državnih dijela – Predsjedništvo SRH, Savjet za zaštitu ustavnog poretka SRH i sl., te dijelovi sudskih spisa

perkovic_708446S1

Suđenje bivšim čelnicima jugoslavenske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču nastavljeno je danas saslušanjima policajaca koji su radili na istrazi ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, a sud je tužiteljstvu dao i nekoliko tisuća dokumenata koje je iz Zagreba poslao sudac Ivan Turudić.

Danas su svjedočila tri umirovljena policajca: Bischler iz BLKA (bavarski zemaljski kriminalistički ured) – policajac koji je prvi došao na lice mjesta (osim dvojice u odori koji su samo osiguravali mjesto zločina) i zatekao pazikuću, Krunoslava Pratesa i njegovog brata Hrvoja. Prates mu odmah izjavio da se sigurno radi o likvidaciji i da je sigurno u pitanju Udba. Isti policajac vodio identifikaciju tijela koje je prepoznao dr. Ivan Jelić.

Bivši policajac Kennerknecht (BLKA) svjedočio je oko ozljeda, a pojasnio je i foto-elaborat s obdukcije. Najduže je svjedočio treći policajac Dirnberger koji je radio opsežne skice mjesta zločina s detaljnim tragovima krvi, otisaka nogu, metaka, čahura i sl. Pregledano cca 150 fotografija s mjesta ubojstva Đurekovića.

Sudac išao u vrlo sitne detalje u nastojanju da se do kraja utvrde sve bitne činjenice. Svjedoci su naravno dosta toga zaboravili, prošlo je puno vremena, ali od pomoći su bilješke, zapisnici i sl. što sve postoji u spisu.

Tužiteljstvu je stigao DVD s nekoliko tisuća stranica skeniranih dokumenata koje je u sklopu međunarodne pravne pomoći poslao Županijski sud u Zagrebu – sudac Ivan Turudić.

Riječ je o izuzetno važnoj dokumentaciji podijeljenoj u 3 dijela: dokumenti SDS-a i SUP-a – istrage u INI, podaci o akciji Lugano; dokumenti državnih dijela – Predsjedništvo SRH, Savjet za zaštitu ustavnog poretka SRH i sl., te dijelovi sudskih spisa.

Po informacijama bliskim tužiteljstvu, trebat će dani da se prouče svi pristigli dokumenti.

Suđenje se nastavlja svjedočenjem Herte Stossberger, prijateljice Stjepana Đurekovića i svjedojka vezanih uz putovanje Krunoslava Pratesa u Zirndorf, kojim je pokušano stvaranje alibija Pratesu za vrijeme ubojstva Đurekovića, te drugih svjedoka.

Najbitnija svjedočenja počinju idući tjedan-Keti Prates, bivša supruga Krunoslava Pratesa i njegov brat Hrvoje, koji je putovao s njima u Zirndorf (logor za političke izbjeglice gdje je bio i sud koji je odlučivao o davanju političkog azila) te konačno svjedočenje osuđenog za sudjelovanje u ubojstvu – Krunoslava Pratesa (18., 19. i 24. 11).

Na suđenju prošloga tjedna sudac Manfred Dauster, izrazio je zabrinutost slabim odazivom svjedoka iz Hrvatske. Kaže kako su do sada dobili samo jednu potvrdu. Zabrinut je zbog činjenice da se svjedoci iz Hrvatske, ‘prave mrtvi’. Požalio se kako hrvatske vlasti ne obrađuju pozive svjedocima. Dauster je prvi put nagovijestio kako bi se proces mogao produžiti do jeseni 2015. godine, iako je trebao trajati do travnja iduće godine.

Bivši policajac Marinus Steinberger koji se prvi našao na mjestu ubojstva Stjepana Đurekovića i liječnik koji je ustvrdio smrt svjedočili su prošloga tjedna. Steinberger je ustvrdio kako je to ubojstvo bilo djelo profesionalca te da je izgledalo kao pravo smaknuće. Na mjestu ubojstva zatekao je Krunoslava Pratesa, koji je 2008. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u ubojstvu. Liječnik je ustvrdio kako je utvrđena smrt na licu mjesta jer je žrtva izgubila dvije litre krvi te je imala očite ozlijede lubanje i prostrijelne rane.

Zanimljivo je da je obrana Josipa Perkovića opetovano postavljala svjedocima pitanje u smislu drže li da je ubojstvo izvedeno na profesionalan način iako se svjedoci ni na kakav način nisu izjašnjavali o tome. Na to ih je upozorio i predsjedavajući sudskog vijeća riječima da moraju slušati iskaze svjedoka. Izvor direktno.hr blizak tužiteljstvu smatra da pitanja o profesionalnom ubojstvu imaju veze s nastojanjima obrane da pokaže kako se radi o “prljavo” izvedenom ubojstvu koje nije djelo profesionalaca.

Neven Pavelić/direktno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Konferencija ‘Mi ostajemo u Hrvatskoj’

Objavljeno

na

Objavio

Upravo je u tijeku konferencija “Mi ostajemo u Hrvatskoj” pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović. Ova konferencija je peta po redu u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska, a održava se od 20. do 24. studenog u Zagrebu, a zamišljena je kao niz događaja poput okruglih stolova, debata i panel-rasprava u trajanju od četiri dana na kojima se raspravlja o aktualnim društvenim temama.

Dosad održani događaji:

Prvi dan konferencije 20.11. otvorili su uspješni doktori znanosti, poduzetnici, entuzijasti i studenti događajem Suprotiva Govori. Tako nam je, primjerice, dr.sc. Anita Ruso, povjesničarka umjetnosti s doktoratom pariške Sorbonne, objasnila zašto je ipak parišku svakodnevicu odlučila zamijeniti Zagrebom, a Nediljko Marković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, objasnio da mu sto života ne bi bilo dovoljno da se nagleda ljepota Hrvatske i da mu to ne dopušta da se prestane boriti za nju i izgrađivati je na bolje.

Teme motivacijskih govora, po uzoru na popularni TedTalk, bile su: vlastiti uspjeh, osobni i profesionalni razvoj u inozemstvu i Hrvatskoj, razlozi zbog kojeg su odlučili ostati u Hrvatskoj ili vratiti se u nju, a imaju za cilj potaknuti mlade na izvrsnost, poduzetnost i ostanak u Hrvatskoj.

Jučer, drugog dana konferencije, u utorak 21.11., održan je okrugli stol “Mladi danas za sutra”, a na njemu su sudjelovali:  državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – gospodin Marin Strmota, državni tajnik Ministarstva zdravstva – gospodin Tomislav Dulibić, saborska zastupnica i mlada poduzetnica – gospođa Ivana Ninčević – Lesandrić i novinarka Hrvatske Radiotelevizije – gospođa Sunčica Findak.

Prije početka okruglog stola mladi iz Svjetskog saveza mladih predstavili  su rezultate istraživanja o potrebama mladih koja su proveli u sklopu projekta Suprotiva i prijedložili mjere iz područja  obazovanja, političke participacije, kulture i zapošljavanja za novi Nacionalni program za mlade.

Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, naglasio je da nije rješenje u mjerama koje Ministarstva donose, već u vraćanju pozitivnog, borbenog duha mladima. Zbroj populacijske, demografske i gospodarske politike je ono što donosi rješenje.

Ivana Ninčević-Lesandrić mnogo je puta naglašavala važnost poduzetništva. “Važno je biti oslobođen straha od neuspjeha i ne čekati da nam drugi stvore radne uvjete, nego ih moramo i sami stvarati, jer mladi su sposobni sami si stvoriti posao.”

Sunčica Findak, novinarka Hrvatske radiotelevizije, upozorila je kako se glas mladih ne čuje daleko, ne angažiraju se dovoljno u društvu, politika ih ne zanima. Ohrabrila je organizatore najavivši da će napraviti emisiju o njihovom djelovanju.

Događaji koji slijede u narednim danima:

Treći dan konferencije, u srijedu 23.11., održat će se tribina pod nazivom “Hrvatska među nama” na kojoj će sudjelovati Rene Medvešek, glumac, redatelj i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti, Maja Hrgović, književnica i pokretačica portala Arteist i Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti, kustos i muzeolog.

Njome se mladima želi omogućiti da razgovaraju s uspješnim umjetnicima, kulturnim poduzetnicima i kulturnim djelatnicima te da zajedno razmotre ne samo kratkoročna rješenja nego i cjelovitu kulturnu viziju Hrvatske. Tribina će se održati na adresi Hrvatskog školskog muzeja (Trg Hrvatske Republike 4) s početkom u 19 sati.

Četvrti dan održat će se business date: “Uzmi stvar u svoje ruke!” u Tehnološkom parku Zagreb – TPZ na Velesajmu, paviljon 12, 1.kat, u 18 sati.

SSMH predlaže poduzetništvo kao rješenje nezaposlenosti, i to kroz četiri područja poduzetništva: OPG, IT, uspješne žene u poduzetništvu i hobi kao posao. Neki od sudionika su: Goran Vrabec, direktor Volim ljuto, Tomislav Perko, putopisac, Ivona Zgrabljić, direktorica tvrtke Edukator kreator te Dragana Gučanin, direktorica i-Ways. Mladi će imati priliku informirati se o tome što je i što radi i kako im u njihovim prvim poduzetničkim koracima može pomoći Plavi ured i Razvojna agencija Zagreb. Ostale sudionike možete doći poslušati i upoznati u četvrtak, 23. studenog.

“Premda u razvijenim zemljama vlada trend privatnog poduzetništva, u Hrvatskoj mladi još uvijek čekaju da ih netko zaposli. Ovim business dateom upoznat ćemo mlade s osnovama poduzetništva te im dati smjernice prvih koraka pri samozapošljavanju. Cilj nam je osvijestiti i ohrabriti mlade te im pružiti priliku da upoznaju samozapošljavanje kao posao budućnosti.” – poručuju iz SSMH. (narod.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari