Connect with us

Kronika

TUŽNA OBLJETNICA: Zločin u Buhinim kućama

Objavljeno

-

Buhine kuće nakon zločina tzv.Armije BiH

Jedan od najtežih dana obrane hrvatskih enklava u Središnjoj Bosni bio je 9. siječnja 1994. godine kada su napadnute sve crte HVO-a u toj regiji, od Novog Travnika do Kiseljaka. Zločin nad hrvatskim braniteljima i civilima u selu Buhine kuće nadomak Viteza 9. siječnja 1994. godine počinile su postrojbe tzv. Armije RBiH i i taj se datum smatra jednim od presudih za opstanak Hrvata u tom dijelu BiH koje su snage tzv. Armije RBiH pod opsadom držale godinu dana.

Zločin u Buhinim kućama dogodio se svega nekoliko dana nakon zločina u Križančevom selu, također kod Viteza, kada je počinjen zločin nad 64 Hrvata čime je Križančevo selo ponijelo tužnu titulu najvećeg stratišta Hrvata u BiH.

U kravom piru tzv. Armije RBiH u Buhinim kućaman ubijeno je 27 civila i hrvatskih branitelja, pripadnika viteške brigade HVO-a i travničkih specijalaca „Munje Središnje Bosne“. U pet ujutro počeo je napad na Buhine kuće iza kojeg su ostale masakrirana žene, starci, ranjena djeca i unakažena tijela zarobljenih vojnika HVO-a koje su vezali žicom. Zapaljeno je i desetak kuća i gospodarskih objekata u vlasništvu Hrvata tog sela.

Ankica Grabavac, majka Danijela Grabvca, ubijena je na kućnom pragu rafalnom paljbom iz automatske puške u čiju su kuću ranije ubacili bombu. Njenog sina Danijela, koji nije dočekao drugi rođendan koji se približavao (rođen 16.2.1992.)., su ubili u naručju svjedoka koji je samo pukom srećom ostao živ bježeći sa djetetom prema Vitezu.

Zločin u Buhinim kućama samo je jedan u nizu zločina tzv. Armije RBiH u Središnjoj Bosni, svireposti njihovih vojnika i činjenice kako nije riječ ni o kakvim sporadičnim incidentima, nego sasvim sigurno, organiziranom planu etničkog čišćenja Hrvata iz Središnje Bosne i pretvaranja tog prostora u bošnjačko-muslimanski što su snage HVO-a, iako u okruženju, braneći se od 10 puta snažnijeg i naoružanijeg protivnika, uspješno zaustavile.

Zborno područje HVO-a Vitez u Središnjoj Bosni je, odnosno, oslobađanjem Buhinih kuća, obranilo je prvu crtu obrane Hrvatske Republike Herceg Bosne, a tako i opstojnosti hrvatskog naroda u BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari