Connect with us

TV kanal, mali korak prema pravoj konstitutivnosti Hrvata u BiH

Objavljeno

on

U listopadu 2013. godine zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica postavila je pitanje Komisiji: “Kada i kako će Europska komisija pomoći ostvariti Hrvatima u BiH kulturnu i jezičnu ravnopravnost te osigurati TV kanal na hrvatskom jeziku” i dobila pozitivan odgovor.

U odgovoru koji potpisuje povjerenik Europske komisije za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefan Füle ističe se da je Komisija stavila poseban naglasak na provedbu presude u predmetu Sejdić-Finci te da je upoznata s time da je u siječnju 2013. godine u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine podnesen nacrt zakona radi pokretanja programa na hrvatskom jeziku, ali nije postignut dogovor te nacrt nije predan Parlamentu.

U odgovoru se također naglašava da nadležna tijela u Bosni i Hercegovini trebaju postići konsenzus po tom pitanju.

U zaključku odgovora stoji: “Komisija smatra da je poboljšanje javnog emitiranja radiotelevizijskih usluga neophodno i u interesu svih državljana Bosne i Hercegovine te svih etničkih skupina.”

Hrvati u Bosni i Hercegovini se nalaze u neravnopravnom položaju te bi televizijski kanal na hrvatskome jeziku bio samo mali korak prema pravoj konstitutivnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. Naši sunarodnjaci u BiH su i trajna briga i HDZ-ovih europarlamentaraca te ćemo nastaviti podržavati europski put BiH jer daljnja su stabilnost i razvoj ove države mogući samo kroz europske integracije. U EU-u čak i manjine imaju pravo na televizijski kanal na vlastitome jeziku, a BiH će morati odlučiti želi li slijediti europski put“, naglasila je zastupnica Šuica.

[quote]”Televizijski kanal na hrvatskom jeziku potreban kako bi Hrvati postojali kao narod u Bosni i Hercegovini, jer koji je smisao naroda ako on nema pravo koristiti svoj jezik, tradiciju i običaje”, pitala je europska zastupnica Dubravka Šuica.[/quote]

”Kada i kako će Europska komisija pomoći ostvariti Hrvatima u BiH kulturnu i jezičnu ravnopravnost te osigurati TV kanal na hrvatskom jeziku?“, upitala je HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica Europsku komisiju.

Šuica, zabrinuta situacijom u Bosni i Hercegovini te sustavnim marginaliziranjem Hrvata, poslala je upit Europskoj komisiji u kojem je ukazala na dugogodišnji problem nepostojanja TV kanala na hrvatskom jeziku.

“Najbolji način da se osigura hrvatski kanal bio bi da se podrži prethodno navedena odluka Vijeća ministara BiH, donesena na sjednici u siječnju 2013. godine, koja sadržava prijedlog zakona o osnivanju TV kanala na hrvatskom jeziku unutar servisa BHRT-a (Bosansko-hercegovačke radio televizije). TV kanal na hrvatskom jeziku važan je da bi Hrvati kao narod opstali u BiH, da bi u punom smislu mogli koristiti svoje demokratsko pravo da prakticiraju svoj jezik, tradiciju i običaje”, rekla je Šuica.

Nakon godišnjeg izvješća o napretku proširenja EU povjerenika Štefana Fülea u kojem ističe da je politička situacija u BiH nepromijenjena i da nema napretka, pitanje ravnopravnosti Hrvata i osiguranje TV kanala na hrvatskom jeziku u BiH se još više aktualizira.

”Ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i svih građana BiH i osiguranje osnovnih ljudskih prava kao što je pravo na informiranje na vlastitom jeziku, preduvjet su demokratskog napretka Bosne i Hercegovine i njenog napretka ka Europskoj uniji“, zaključila je Šuica

Avaz/Bljesak/Kamenjar

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari