Connect with us

Komentar

‘NDH’ – TV serija za dvije skupine ljudi — zadojene i zaglupljene

Objavljeno

-

Čestitke HRT-u i svima koju radili na seriji NDH i njenoj prvoj epizodi o ubojstvu neprežaljenoga kralja.

Kao što se moglo i očekivati, u prvoj epizodi serije HRT-a o NDH nazvanoj “Dva atentata”, u kojoj je usput, puno toga rečeno o jednom atentatu, a o drugome ama baš ništa, kao da ubojstvo Stjepana Radića nije bilo centralni motiv nastanka Ustaškog pokreta, tako da bi netko neupoznat s povješću, nakon gledanja ove epizode, poželio otići u četnike, piše Projekt Velebit na facebooku.

Onako orjunaški, oplakali su u prvoj epizodi Klasić i njegovi istomišljenici svoga kralja, prikazujući kako je slavodobno dočekan u Zagrebu, tako da je potencijalni atentator promijenio stranu “kad je vidio koliko ga Hrvati vole”, isto kao što su ga mrtva na povratku iz Marseillea uplakani dočekali Splićani. O tome kako je dočekivan i kako je ispraćen zanemarivi Stjepan Radić, ništa.

Važno je bilo naglasiti sliku izmišljenih Aleksandrovih posljednjih riječi “Čuvajte mi Jugoslaviju”, kojima se autori serije, ili barem ove njezine prve epizode, još i danas nose.

Mogli su slobodno umjesto Hrvoja Klasića u seriju uključiti Vuka Draškovića kojemu se baš ovih dana promovira knjiga “Aleksandar od Jugoslavije” – ništa se od poruke ne bi izgubilo.

Isticanje Vlade Černozemskog (Veličko Dimitrov Kerin) koji je kao član Ustaškog pokreta izvršio atentat, poslužilo je jedino za to da se Hrvati prikažu kao kukavice koji bez njega, Makedonca, nikad ne bi imali hrabrosti izvršiti taj atentat, iako je poznato, a u epizodi izostavljeno, da je u Marseilleu bilo više grupa koje su čekale na nekoliko punktova, jer nije bilo objavljeno kojim će putem ići, ali je naišao putem na kojemu ga je čekao Keleman (konspirativno ime Černozemskoga).

Čestitke svima koji su radili na ovoj seriji! Dobiti će te podršku prvenstveno vaših orjunaških istomišljenika a onda i onih najglupljih među Hrvatima koji će vam povjerovati.

Projekt Velebit

Stjepana Radića ispratilo je 150 tisuća ljudi: To je bio najveći sprovod u povijesti Hrvatske

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas