Pratite nas

Satira

Tvrtka iz Banja Luke kupila svih 39 trgovina Delhaizea u BiH

Objavljeno

na

Novi trgovački lanac zapošljavat će više od 1000 radnika i bit će platforma za plasman domaćih proizvoda. 

maxi delhaize tropic group

Kompanija Tropic Group iz Banja Luke krajem prošlog tjedna preuzela je vlasništvo nad belgijskim trgovačkim lancem Delhaize BiH, čime je Repubila Srpska dobila najveću domaću maloprodajnu mrežu. Da preuzimanje stopostotnog vlasništva nad 39 prodajnih objekata Delhaize BiH, koji su nosili naziv Tempo i Maxi, od strane domaće kompanije ima veliku važnost, potvrdili su i ekonomski analitičari, ali i predstavnici poslovne zajednice, pišu mediji u RS.

Naime, prepoznato je da će jedan takav domaći trgovački lanac, koji će zapošljavati više od 1000 radnika, predstavljati platformu za plasman domaćih proizvoda, ali se nadaju i da će velika domaća prodajna mreža moći na tržištu konkurirati stranim trgovačkim lancima.

“Ovom akvizicijom postojeći domaći maloprodajni lanac, koji posluje pod nazivom Moj market, proširujemo sa 39 objekata diljem BiH”, rekao je Bojan Risović, član Uprave Tropic Groupa. On je istaknuo da Tropic time postaje treći po veličini maloprodajni lanac u BiH, a najveći u RS.

Preuzeti prodajni objekti bit će rebrendirani, a u budućnosti će poslovati pod nazivima Tropic i Moj market, dok će poslovi u vezi s rebrendiranjem, renoviranjem i prilagođavanjem asortimana u maloprodajnim objektima biti završeni do kraja rujna ove godine. Tropic Group prošle je godine postao suvlasnik trgovačkog lanca Moj market, koji trenutno u mreži ima 13 maloprodajnih objekata.

Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, istaknuo je da je vrlo važno da na domaćem tržištu postoji domaći trgovački lanac, a ne da su na tržištu prisutni samo strani lanci. “Nadamo se da će se domaći lanac mnogo više okrenuti domaćim proizvodima”, dodao je Zgonjanin.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS-SWOT, rekao je da se preuzimanjem objekata Delhaizea BiH od strane Tropic Groupa događa bitna stvar za tržište široke potrošnje, odnosno za strukturu maloprodajnih lanaca u RS. “Kao što je za jednu državu vrlo važno da ima što više domaćih banaka i domaćih osiguravajućih kuća, jednako je vrlo važno imati domaći maloprodajni lanac”, rekao je Grabovac.

Inače, belgijska trgovačka grupa Delhaize objavila je da su njeni trgovački lanci u svijetu u drugom tromjesečju ove godine postigli rast prihoda od 3,7 posto. Kompanija je, međutim, imala gubitke na matičnom belgijskom tržištu, a u Srbiji troškove usklađivanja vrijednosti imovine od 150 milijuna eura. Delhaize je krajem srpnja 2011. godine u Srbiji kupio trgovinski lanac Delta maksi za 932,5 milijuna eura, u što je bio uključen neto dug od 318 milijuna eura. Krajem prošle godine bilo je govora o tome da će Delhaize prodati i svoje trgovine u Srbiji, ali to se nije dogodilo.

poslovni dnevnik.hr/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Satira

‘Optička varka’ – Pokušajte prebrojiti zastupnike

Objavljeno

na

Objavio

Sabor je danas nastavio svoju 14. sjednicu te su zastupnici, oni koji su se i pojavili, raspravljali o prijedlogu Strategije upravljanja državnom imovinom za razdoblje od 2019. do 2025. Cilj za idućih sedam godina je održivo, ekonomično i transparentno upravljanje i raspolaganje državnom imovinom.

Strategijom se određuju dugoročni ciljevi i smjernice upravljanja državnom imovinom uvažavajući gospodarske i razvojne prioritete Republike Hrvatske.

Učinkovito upravljanje državnom imovinom , kako se navodi u strategiji, operacionalizirat će se putem smanjenja portfelja nekretnina, rastom investicijskih projekata putem osnivanja prava građenja, prava služnosti, darovanja, davanja u zakup ili dodjela na korištenje.

Ciljevi su i povećati broj investicijskih projekata na državnoj imovini,  kao i stavljanje u funkciju nekretnina prenesenih na upravljanje Državnim nekretninama d.o.o., nastavak privatizacije trgovačkih društava u vlasništvu RH i unapređenje upravljanja pravnim osobama od posebnog interesa za RH.

Strategijom je predviđeno i da se državni portfelj kojim upravlja Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i dalje smanjuje. Na dan 31. prosinca 2018. taj portfelj obuhvaćao je 387 trgovačkih društava.

Tema se možda čini bitnom, ali očito ne dovoljno bitnom da bi zastupnici danas došli u sabornicu!?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Humor

Kao odgovor Delijama na tenk ispred Marakane, ispred Poljuda postavimo traktor

Objavljeno

na

Objavio

Kao odgovor Delijama na tenk ispri Marakane, jab da ispri Poljuda stavimo traktor !! 😁
Koja bi to fora bila ! 😅 komentirao je snimatelj Dražen Travaš

Podsjetimo, uoči uzvratne utakmice između Crvene zvezde i Young Boysa iz Berna, na ulasku na sjevernu tribinu Marakane u Beogradu pojavio se – tenk.

Iz kluba su poručili da je tenk “kulturna baština”, a i da simbol tenka navijači Crvene zvezde (Delije) često koriste na svojim koreografijama.

U nekim medijima pojavila se informacija da je taj tenk bio u Vukovaru za vrijeme rata, dok Srbi, koji su već prenijeli reakciju iz Hrvatske o ovome, negiraju tako nešto.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari