Pratite nas

Tvrtka Lijanovića iz Širokog Brijega uvezla piletinu zaraženu salmonelom!

Objavljeno

na

Uprava za Inspekcijske poslove Hercegbosanske županije obavještava kupce da ne kupuju, a trgovce da povuku iz prodaje smrznuto pileće meso kontaminirano Salmonellom spp. porijeklom iz Poljske.

Naime, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je zaprimilo obavijest od Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine da je smrznuto pileće meso kontaminirano Salmonellom spp. porijeklom iz Poljske nakon čega je obavijestilo sve uprave s područja Federacije da se ova vrsta mesa hitno povuče s tržišta.

Naziv proizvoda je: Mrozony MDOM z kurezaka, Mrozony MDOM (BADER) z kurezaka 3 Mm, a proizvođač: Predsiebiorstwo Drobiarskie Grzogorz Wyrebski, Wroblew 51, 98 – 285, Wroblew, Poland.

Trajnost proizvoda je do 31.7.2014, a neto količina 21.015 kg. Uvoznik za BiH: je Alpen-MIT d.o.o. Široki Brijeg, Visoka Glavica bb, Široki Brijeg, BiH, stoji u obavijesti spomenute inspekcije na stranicama Vlade HBŽ-a.

[divide]

lijanTvrtka Farmko, koju je osnovala obitelj Lijanović, dužna je Federalnoj direkciji robnih rezervi više od milijun i pol KM, tvrdi Dnevni avaz navodeći kako Federalni štab civilne zaštite, s Jerkom Ivankovićem Lijanovićem na čelu, ovih dana izdaje užurbane naredbe za stavljanje na raspolaganje robe iz rezervi ugroženim županijama.

Avaz piše kako je spomenuta firma prije nekoliko godina bila je jedna od onih u FBiH koje su za naknadu skladištile konzerviranu hranu za potrebe Direkcije robnih rezervi Federacije BiH.

No, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove u kontroli 2011. godine otkrili su da u skladištima Farmka nema količine robe propisane ugovorom s Direkcijom.

”Epilog nestanka konzervi je sudska presuda iz veljače prošle godine, kojom je Farmku naloženo da Direkciji za robne rezerve isplati 1,5 milijuna maraka odštete”, piše Avaz i navodi kako do danas šteta nije naplaćena, ali i da se u aktiviranju robnih rezervi ne spominje konzervirana hrana.

Avaz također navodi kako su firme koje su tijekom skladištenja robe oštetile Direkciju robnih rezervi FBiH, a Vlada FBiH nikada nije prema njima poduzela neke sankcije i Zelena dolina iz Stoca, iz čijih je skladišta svojevremeno nestalo pšenice vrijedne oko 1,1 milijun KM, te Zovko-Oil iz Žepča, kojem je presuđeno zbog nestanka nafte i benzina. Među njima je i MATREX iz Visokog, koji nije pravilno skladištio šećer.

Podsjećamo, još u rujnu prošle godine presudom općinskog suda u Širokom Brijegu, tvrtka Farmko bila je dužna vratiti spomenuti iznos Direkciji robnih rezervi zbog nepoštivanja ugovora o skladištenju konzervirane hrane. No, problem je u tome, što je potvrdio i sam direktor Direkcije, Tončo Bavrka, u tome što Direkcija nema mehanizma da ”natjera” nekoga na vraćanje duga.

Upravo neizvršenje sudskih presuda umanjuje težinu najavljenih istražnih radnji Federalne uprave policije čiji je šef, Dragan Lukač, medijima rekao da će izvršiti provjeru institucija i pojedinaca u Federaciji.

“Mora se utvrditi eventualna odgovornost ljudi i pojedinaca koji su odgovorni u ovoj oblasti i koji su bili nadležni da poduzimaju određene mjere u smislu zaštite od ovakvih prirodnih katastrofa”, rekao je Lukač i najavio kako će se istražiti sve institucije koje su ”u izravnoj ili neizravnoj vezi s vodom, rijekama, poplavama”.

A istragom bi trebalo biti obuhvaćeno i nenamjensko trošenje novca Civilne zaštite. I sam federalni ministar financija Ante Krajina, odgovarajući na pitanja zastupnika u Federalnom parlamentu ”priznao je da je Vlada FBiH, uzimajući novac od Civilne zaštite, koristila namjenska sredstva kako bi omogućila likvidnost proračuna, što je suprotno zakonu”.

Jabuka.tv/Bljesak .info

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

PETERNEL: Mnogi se ne usude reći, ali emisiju NU2 treba ukinuti

Objavljeno

na

Objavio

Prekrasno je što brojni zabrinuti izražavaju podršku Stankoviću iako se može primijetiti da kod nekih drugih slučajeva nisu bili toliko pravdoljubivi zagovornici slobode govora.

Pitanje koje se nameće je u čemu je problem čak i ako se emisija ukine?

Zar je Nu2 doživotna emisija na koju Stanković ima ljudsko pravo?

Nije problem sto je Aco rekao nešto sto se nekome ne sviđa, to ne smije biti problem, već što mu se emisija potrošila i što permanentno govori gluposti koje se većini uljuđenih ne sviđaju – loš je, šablonski subverzivan, nepripremljen, nameće stavove, izlizala se forma. privatizira termin te selektivno prijateljsko-ideološki promovira izdavače, knjige, autore, firme, a omalovažava neistomišljenike.

Jednostavno je zreo za hlađenje i novi novinarski zadatak.

Mnogi se to iz nekog razloga ne usude reći, ali ja otvoreno kažem da tu emisiju treba ukinuti. Trebalo je još prije tri godine otkad kvalitetom ne zadovoljava standarde, napisao je potpredsjednik HHO-a Igor Peternel.

Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara: Šteta koju je Stanković nanio je nemjerljiva

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Sjednica Saborskog Odbora: Evo što SOA kaže o elementima sigurnosnog rizika

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljao je danas o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru na temelju izvještaja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Sigurnosna analiza upozorava da se visokim rizikom smatra činjenica što Lex Agrokor nije implementiran u zemljama u kojima koncern Agrokor posluje.

Sigurnosne službe procjenjuju i da postoji značajan rizik i opasnost od velikog broja domaćih i međunarodnih tužbi zbog koji prijeti opasnost od gubitaka u koncernu. Upozorava se i na projekciju rizika, koji bi mogao značiti gubitak radnih mjesta u sadašnjem koncernu Agrokor.

Kako je u sustavu koncerna zaposleno 40 tisuća radnika, gubitak radnih mjesta smatra se ozbiljnim rizikom u procjeni sigurnosnog stanja u zemlji.
SOA intenzivno prati Agrokor tek od travnja 2017.

Nadalje, u izvješću SOA-e stoji da su sigurnosne agencije pojačanu analizu stanja u koncernu Agrokor počele intenzivno pratiti tek u travnju 2017. godine. Dakle, neposredno prije raskida koalicije HDZ-a i Mosta i nakon objave informacije o tajnom sastanku Ivice Todorića, Andreja Plenkovića, Bože Petrova, Martine Dalić i Zdravka Marića koji je održan 5. ožujka u Vladi, doznaje N1.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić nakon sjednice Odbora izjavio je kako o detaljima ne smije govoriti, no da su SDP-u stajališta da izvješće SOA-e o Agrokoru ukazuje na moguće posljedice za gospodarske interese, a time i nacionalnu sigurnost te da odbor treba predložiti Vladi da postupi sukladno Zakonu o domovinskoj sigurnosti radi otklanjanja mogućih posljedica koje bi ugrozile gospodarske interese, a time i sigurnost Hrvatske.

Ta je izjava u nekim medijima izazvala razne interpretacije – do toga da se u izviješću SOA-e spominje i hibridno ratovanje.

Na  upit HRT-a, iz SOA-e su  odgovorili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

SOA je na zahtjev Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora 13. studenoga izradila izvješće o stanju u Agrokoru i mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti RH. U zahtjevu Odbora zatražila se dostava “izvješća o stanju u Agrokoru i mogućim posljedicama vezano uz eventualnu ugroženost nacionalne sigurnosti u Republici Hrvatskoj, te potencijalnim scenarijima razvoja, koje izvješće bi Odbor raspravio na svojoj sjednici”.

Sukladno zahtjevu Odbora, SOA u svom izvješću nije razmatrala hibridne prijetnje, niti hibridno ratovanje u bilo kojem dijelu izvješća. Štoviše, riječ „hibridno“ se ne spominje u niti jednom dijelu Izvješća. Isto tako, hibridno ratovanje u ni jednom trenutku nije bilo tema rasprave o Agrokoru na današnjoj sjednici Odbora.

Vezano uz hibridno ratovanje, napominjemo da je SOA u listopadu 2017. godine za potrebe Odbora izradila izvješće o informacijskim operacijama u funkciji slabljenja međunarodnog položaja RH, te da je na tu istu temu ravnatelj SOA-e sudjelovao u raspravi Odbora 19. listopada 2017. i odgovarao na pitanja članova Odbora.

Isto tako, SOA je o hibridnom ratovanju pisala u svom Javnom izvješću objavljenom 14. rujna 2017.  Tako, između ostalog, u Javnom izvješću piše: “U sklopu hibridnog djelovanja, u hrvatski medijski i informativni prostor nastoje se ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu, te se želi utjecati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i euroatlantskog i europskog zajedništva”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari