Connect with us

Tvrtka Lijanovića iz Širokog Brijega uvezla piletinu zaraženu salmonelom!

Objavljeno

-

Uprava za Inspekcijske poslove Hercegbosanske županije obavještava kupce da ne kupuju, a trgovce da povuku iz prodaje smrznuto pileće meso kontaminirano Salmonellom spp. porijeklom iz Poljske.

Naime, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je zaprimilo obavijest od Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine da je smrznuto pileće meso kontaminirano Salmonellom spp. porijeklom iz Poljske nakon čega je obavijestilo sve uprave s područja Federacije da se ova vrsta mesa hitno povuče s tržišta.

Naziv proizvoda je: Mrozony MDOM z kurezaka, Mrozony MDOM (BADER) z kurezaka 3 Mm, a proizvođač: Predsiebiorstwo Drobiarskie Grzogorz Wyrebski, Wroblew 51, 98 – 285, Wroblew, Poland.

Trajnost proizvoda je do 31.7.2014, a neto količina 21.015 kg. Uvoznik za BiH: je Alpen-MIT d.o.o. Široki Brijeg, Visoka Glavica bb, Široki Brijeg, BiH, stoji u obavijesti spomenute inspekcije na stranicama Vlade HBŽ-a.

[divide]

lijanTvrtka Farmko, koju je osnovala obitelj Lijanović, dužna je Federalnoj direkciji robnih rezervi više od milijun i pol KM, tvrdi Dnevni avaz navodeći kako Federalni štab civilne zaštite, s Jerkom Ivankovićem Lijanovićem na čelu, ovih dana izdaje užurbane naredbe za stavljanje na raspolaganje robe iz rezervi ugroženim županijama.

Avaz piše kako je spomenuta firma prije nekoliko godina bila je jedna od onih u FBiH koje su za naknadu skladištile konzerviranu hranu za potrebe Direkcije robnih rezervi Federacije BiH.

No, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove u kontroli 2011. godine otkrili su da u skladištima Farmka nema količine robe propisane ugovorom s Direkcijom.

”Epilog nestanka konzervi je sudska presuda iz veljače prošle godine, kojom je Farmku naloženo da Direkciji za robne rezerve isplati 1,5 milijuna maraka odštete”, piše Avaz i navodi kako do danas šteta nije naplaćena, ali i da se u aktiviranju robnih rezervi ne spominje konzervirana hrana.

Avaz također navodi kako su firme koje su tijekom skladištenja robe oštetile Direkciju robnih rezervi FBiH, a Vlada FBiH nikada nije prema njima poduzela neke sankcije i Zelena dolina iz Stoca, iz čijih je skladišta svojevremeno nestalo pšenice vrijedne oko 1,1 milijun KM, te Zovko-Oil iz Žepča, kojem je presuđeno zbog nestanka nafte i benzina. Među njima je i MATREX iz Visokog, koji nije pravilno skladištio šećer.

Podsjećamo, još u rujnu prošle godine presudom općinskog suda u Širokom Brijegu, tvrtka Farmko bila je dužna vratiti spomenuti iznos Direkciji robnih rezervi zbog nepoštivanja ugovora o skladištenju konzervirane hrane. No, problem je u tome, što je potvrdio i sam direktor Direkcije, Tončo Bavrka, u tome što Direkcija nema mehanizma da ”natjera” nekoga na vraćanje duga.

Upravo neizvršenje sudskih presuda umanjuje težinu najavljenih istražnih radnji Federalne uprave policije čiji je šef, Dragan Lukač, medijima rekao da će izvršiti provjeru institucija i pojedinaca u Federaciji.

“Mora se utvrditi eventualna odgovornost ljudi i pojedinaca koji su odgovorni u ovoj oblasti i koji su bili nadležni da poduzimaju određene mjere u smislu zaštite od ovakvih prirodnih katastrofa”, rekao je Lukač i najavio kako će se istražiti sve institucije koje su ”u izravnoj ili neizravnoj vezi s vodom, rijekama, poplavama”.

A istragom bi trebalo biti obuhvaćeno i nenamjensko trošenje novca Civilne zaštite. I sam federalni ministar financija Ante Krajina, odgovarajući na pitanja zastupnika u Federalnom parlamentu ”priznao je da je Vlada FBiH, uzimajući novac od Civilne zaštite, koristila namjenska sredstva kako bi omogućila likvidnost proračuna, što je suprotno zakonu”.

Jabuka.tv/Bljesak .info

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari