Pratite nas

Tvrtki ZDI sa sjedištem u MI “Lijanovići”, uplatili 2 milijuna KM poticaja, pa je ugasili

Objavljeno

na

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ponovo je dobilo negativno mišljenje revizora. Između ostalog, u izvještaju Ureda za reviziju Federacije navode se sumnjivi poticaji za firmu ZDI Široki Brijeg, kojoj je u 2012. i 2013. godini ukupno dodijeljeno preko 2 milijuna maraka, prenosi Hrvatski Medijski Seris.


Nakon dodjele poticaja, ministar Jerko Ivanković-Lijanović donio je odluku o gašenju ove firme. Inače, prostorije firme su na istoj adresi kao i firma Lijanović, saznaje Federalna televizija.

130827lijanovic

Radom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nisu nezadovoljni samo revizori. Lijanovićevo ministarstvo nije radilo za boljitak, smatraju i poljoprivrednici i nevladin sektor.

Ministar Jerko Lijanović kaže da iza svega stoji politika: “To je očekivana ocjena. Ne postoji uopće nikakav problem. Izvještaj je naručila politička konkurencija kako bi pokušali diskreditirati sve ono dobro što smo uradili u Ministarstvu. U komentar na taj izvještaj kazali smo da su revizori bili neprofesionalni i politički pristrasni”.

Širokobriješka firma ZDI produkt registrirana je 2010. Od tada do 2013. godine iz proračuna je dobila više od 2 milijuna maraka, nakon čega rješenjem ministra Ivankovića-Lijanovića biva naglo ugašena.

Federalni revizori navode neregularnosti u dodjeli ove pomoći: “Konstatiramo da je navedeni Javni poziv sačinjen na način da uvjete mogu zadovoljiti samo poduzeća ZDI produkt d.o.o. Široki Brijeg i Milkos d.d. Sarajevo, zbog čega se ne može potvrditi transparentnost i opravdanost dodjele sredstava po Prvom javnom pozivu za poticaj izvozu (2.077.133 KM)”.

Navode federalnih revizora, da je kompanija ZDI na osnovu istih uvjeta dva puta dobila poticaje, ministar negira. S druge strane, povezanost ove kompanije s Lijanovićima ne može se negirati. Na to ukazuju dvije stvari. Prva je da se ZDI bavila preradom mesa, po čemu je obitelj Lijanović nadaleko poznata. Druga je adresa ove kompanije navedena u Registru poslovnih subjekata BiH – sjedište u ulici Visoka glavica b.b. Na toj adresi je i sjedište tvrtke Lijanović.

“Firma se nalazi u iznajmljenim prostorijama u firmi Lijanovići, ali ne bi zbog toga trebala biti diskriminirana. Iako možda revizori misle da drugačije. Mislim da bi svi građani unutar Federacije trebali imati ista prava, jer vladavina prava nam je ključ za ekonomski razvoj”, kazao je ministar Lijanović, kako prenosi FTV.

Kompanija ZDI Produkt bila je i predmet istrage Tužiteljstva BiH, SIPA-e i Uprave za neizravno oporezivanje BiH zbog utaja i prevara u povratu PDV-a. Sustav stvaranja dugova po osnovu poreza i doprinosa, pa onda gašenje, primijenjen je kod mnogih kompanja koje su poslovale s Lijanovićima. Ministar bi vjerovatno i takvo nešto nazvao diskriminacijom.

Federalna.ba/hms.ba/foto:avaz

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željka MARKIĆ: Zar nije žalosno da niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji

Objavljeno

na

Objavio

Harrisonovo cvijeće na HRT-u. Film je snimljen 2002. Zar nije žalosno da niti jedan ministar kulture, niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji poput ovog koji je snimio Francuz Eli Chouraqui?

O Vinkovicima, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Iloku, Dubrovniku, Karlovcu, Slanom, Hrvatskoj Kostajnici… Toliko ljubavnih, obiteljskih priča, toliko junačkih djela, toliko hrabrih, dobrih ljudi.

Nije li sramotno da mi, nakon što su stotine milijuna kuna našeg novca dodjeljivane po političkom ključu raznim “kulturnim” projektima – sjedimo 2017. sretni i zahvalni što u pozadini priče, koja opisuje veliku ljubav i hrabrost Amerikanaca, možemo vidjeti i opis strave i užasa kojem su u Vukovaru bili izloženi Hrvati?, komentirala je Željka Markić.

Podsjetimo Harrisonovo cvijeće (engleski Harrison’s Flowers) je francuska ratna drama iz 2000. koju je režirao Elie Chouraqui prema romanu “Diable a l’avantage” Isabel Ellsen. Radnja se odvija tijekom bitke za Vukovar, usred koje jedna Amerikanka (Andie MacDowell) traži svojeg nestalog supruga, novinara Harrisona, koji je nestao tijekom opsade grada. Film je sniman u SAD-u i Češkoj.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Tomislav Karamarko: Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Došao je 18. studenoga, datum jakog pečata stradalništva, žrtve, ali i otpora i želje za životom jednoga grada i jedne zemlje.

U porušenom Vukovaru, gradu patnje i boli, niknula je taj dan klica života hrvatske domovine.

Još danas bole i razaraju srce prizori ostataka grada, prepunog leševa, i tužne ispaćene kolone naših sunarodnjaka koji napuštaju ognjišta. Bože dragi, zar opet kolone i križni putevi?

Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj. Hoće li vam ikada ovakva Hrvatska bar djelomično vratiti izgubljeno? Bar molitvu, ljubav i poštovanje, ali i brigu za neku novu djecu Vukovara i Škabrnje…

Zbog vas, ali i svih poginulih branitelja, moramo pobijediti sve one koji dovode u pitanje hrvatsku opstojnost i neovisnost, pa i vlastitu letargiju, bezvoljnost i obeshrabrenost.

“Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našemu Isusu Kristu.”
(1 Kor 15, 57)

18. 11. 1991. – Pad Vukovara i Škabrnje (VIDEO)

Predsjednica objasnila zašto je u Kolonu sjećanja došla u žutim ‘zengama’

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari