Pratite nas

Vijesti

Tvrtko Milović: Dok sve u zemlji stagnira, propadanje Hrvata Sarajeva se nastavlja

Objavljeno

na

Nedavno sam sa Ivicom Šarićem (SDA) dirao „Kuglu sklada i harmonije“. Taj važan trenutak sam iskoristio da se zamislim nad činjenicom da je Šarićeva funkcija najistaknutija pozicija u Sarajevu koju obnaša jedan Hrvat. Naime, on je zamjenik gradonačelnika, a ovlasti su mu otprilike to – da dira kugle.

Je li to sve što pripada Hrvatima Sarajeva danas?

Zamislimo na trenutak da postoji neka osoba u Sarajevu koja je Hrvat. A sada pustimo mašti na volju, pa zamislimo da ta osoba ima nekih problema zbog svoje etničke pripadnosti. E sad otpustite sve kočnice mašte: Zamislite da postoji neka adresa u Sarajevu gdje bi se ta osoba mogla požaliti, ili potražiti riječi utjehe. Da ne kažemo pomoć u zaštiti prava ili dostojanstva.

Prije nego počnete svoje jedrenje bespućima mladalačke imaginacije, treba biti oprezan kad se sudarimo s realnošću. A realnost je da u Sarajevu danas nema ni jedne hrvatske institucije. Nema ni pojedinca koji će javno reći riječ zaštite Hrvata Sarajeva. Ako se zadržimo na pretpostavci da je takva riječ potrebna.

Ovo je možda peti put da radim tuđi posao i pišem o položaju Hrvata Sarajeva.

Ne zato što su ti Hrvati po nečemu važniji od drugih Hrvata, niti im treba nešto posebno pomagati više nego drugima. Pišem jer je odnos Bošnjaka (iz cijele BiH) i Hrvata (iz ostatka BiH) prema Hrvatima Sarajeva ogledni primjer ponašanja prema državi BiH i samima sebi.

Na moje prve tekstove negativno su reagirali svi oni koji su plaćeni da nešto učine za Hrvate Sarajeva. Onda sam se kulturno povukao da vidim hoće li uraditi nešto bez da ih ja provociram iz Paleža. Naravno, ništa se nije dogodilo. Još su neki kasnije pisali stidljivo da sam bio u pravu.

Blago meni i nama.

Zašto danas pišem opet o istom!? Zato što stalno pišem o istim temama. A ova je drugačija od drugih istih tema. Naime, dok sve u zemlji stagnira, propadanje Hrvata Sarajeva se nastavlja. Ali, propadanje Hrvata nije poput propadanja Hrvata Kaknja, Konjica, Zenice… Ne. Propadanje Hrvata Sarajeva znači trajno udaljavanje bosanskohercegovačkih Hrvata od svoga glavnog grada.

To udaljavanje ima svoje trajne i nepromjenjive posljedice.

Ne samo što Hrvati u glavnom gradu neće imati autentičan glas, niti će imati instituciju koju bi iskreno doživljavali kao svoju, nego će to isto Sarajevo na Hrvate u BiH gledati kao strano tijelo.

Doprinos Hrvata Sarajeva postojanju i razvitku grada vidi se i danas na svakom koraku. Vidi se u povijesti svake institucije, u svakom školskom spomenaru, na svakoj spomen ploči. Ipak, to nije dovoljno da se Hrvate istinski prizna kao politički subjekt u gradu. Osim što im se svakodnevno tupe dvije kontradiktorne teze – da im je položaj sasvim solidan i da su sami krivi za svoj loš položaj – Hrvate Sarajeva dodatno se ponižava njihovim potpunim izbacivanjem iz općinskih i kantonalnih tijela uprave. Tu i tamo pokoji Bošnjak se izjasni kao Hrvat, kako bi se „zajebala“ statistika. Da bi se laž bar malo ulaštila koriste se skupo plaćene usluge pejića i komšića; i volonterizam franjevaca.

U jednom od mojih ranijih „huškačkih“ tekstova u kojima sam „sahranjivao žive ljude“ pobrojao sam sve pojedince koji su mogli verbalno ukazati na položaj Hrvata Sarajeva, i tako barem prividno opravdati svoje dobro plaćene funkcije.

Sada ću ih klasificirati u tri grupe: Crkva, politika i Napredak.

Crkva ništa. Za Uskrs i Božić okupe sve uzurpatore hrvatskih pozicija u Sarajevu, tucaju se jajima, krkaju svinjetinu jer nemaju druge prilike, čestitaju „praznik“ preostalim katolicima i zgroze se nad njihovim opadajućim brojem. Sve to sa smješkom. Nemoj da se netko naljuti.

Politika ništa. Deset godina.. šta deset, petnaest godina (!) stožerna hrvatska stranka u Sarajevu nije izdala političko priopćenje! Ljudi se okupe kad nanjuše podjelu funkcija, razgrabe ih brže od kardinalovih kanapea, i razlaz. Zadnji koji je nešto rekao korisno za Hrvate Sarajeva je Dubravko Horvat. I izbacilo ga iz stranke.

Napredak ništa. Franjo Topić, za razliku od pejića i komšića ne govori kako Hrvatima ništa ne fali. Ne. Njegova politika je drugačija. On tvrdi da je Hrvatima Sarajeva bolje nego ikad prije i da im je bolje nego svima drugima. E kad je na kraju svojim raskalašenim luksuznim životom dobrostojećeg sarajevskog Hrvata uspio zabrinuti i poslovično uspavanu Crkvu, Franjo je zamoljen da ode iz Naprtka. No, pametniji je Franjo od Crkve sveukupne. On je kao otišao, ali pare su još uvijek kod njega, a njegov avatar Nikola Čiča obilazi HDZ-ove širom BiH i Hrvatske moleći za donacije tamo gdje Franjo nije smio decenijama.

Hrvati Sarajeva?! Oni nemaju ni podružnicu Napretka.

I tako, ona osoba s početka teksta, ako ima neki problem, može lijepo otići poljubiti desetine vrata zatvorenih Napretkovih institucija po Sarajevu. Može poljubiti vrata lokalnog HDZ-a, ili može poljubiti ruku nekom župniku. Pomoć? Najbolje mu je otići kao Šarića u SDA. Ne po pomoć, nego po člansku.

Tvrtko Milović

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u gradu Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

NEDJELJA 17. studenog u 18 sati  jednakovremeno paljenje lampaša duž ulice grada Vukovara u Zagrebu (9 km) i u 18.30 sati središnji događaj ispred Spomenika dr. Franji Tuđmanu, kod koncertne dvorane V. Lisinski

uz nazočnost svih sudionika akcije – paljenje lampaša u obliku slova VUKOVAR i KRIŽA sa svijećom, koju palimo “Vukovarskim svijetlom mira”, molitva i kraći program, podržan od hrvatskih dramskih i glazbenih umjetnika

PONEDJELJAK 18. studenog u 19.00 sati – Sv. Misa za sve branitelje i žrtve Vukovara, Škabrnje i Domovine Hrvatske u župnoj crkvi Sv. Mati Slobode (za cijeli grad Zagreb) i nakon Sv. Mise – u 20 sati   koncert: “ZAPAMTITE VUKOVAR”

uz sudjelovanje Simfonijskog orkestra Hrvatske vojske, Zbora i orkestra Policijske akademije, te hrvatskih dramskih i glazbenih umjetnika.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Bulj pozvao na uključivanje vojske u zaštitu granice

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

U saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH) Mostov Miro Bulj pozvao je u srijedu da se vojska čim prije uključi u zaštitu granice s obzirom na ilegalan ulazak migranata u Hrvatsku.

Bulj kaže da prema zakonu vojska može obavljati policijske poslove i da ju je potrebno čim prije uključiti u zaštitu granica upozoravajući da je ugrožena imovina i stanovništvo uz granicu.

“Ne može četiri do pet policajaca čuvati na stotine tisuća metara granice”, istaknuo je i pozvao ministra unutarnjih poslova da uputi zahtjev Ministarstvu obrane.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić potvrdio da je prema izmjenama zakona iz 2016. vojska može asistirati policiji u zaštiti državne granice. No ističe kako hrvatska policija odlično radi svoj posao i da treba vjerovati ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću koji kaže da nema potrebe za angažmanom vojske.

“Hrvatska vojska je u svakom trenutku spremna intervenirati,  što smo bezbroj puta dosad dokazali – bilo da je riječ o prirodnim nepogodama ili o požarima, poplavama, i ako bude bilo potrebe i ako bude tako ocijenjeno da se vojska treba  angažirati – ona će se u roku od nekoliko sati angažirati”, kazao je.

Predstavljajući izmjene  Zakona o službi u OSRH Ivić je kazao da se njima predlaže  omogućavanje pohvaljivanja i nagrađivanja na razini satnije, mogućnost rasporeda djelatne vojne osobe na ustrojbeno mjesto dva čina više te ukidanje ograničenja za izvanredno promaknuće u činove kada postoje posebne zasluge.

Osim toga, povećava se dobna granica za upućivanje vojnih osoba na izobrazbu s ciljem stvaranja uvjeta za promaknuće u viši čin, dodao je.

S obzirom na prvi slučaj stradavanja hrvatskog vojnika u misiji u inozemstvu, izmjenama zakona uređuje se i problematika pogibije i teškog stradavanja u obavljanju službe, odnosno prva koja ostvaruje obitelj hrvatskog vojnika. Dodatno se uređuju i prava na troškove prijevoza za vojnike.

“Izmjenama se određena rješenja poboljšavanju radi povećanja funkcionalnosti i daljnjeg unapređenja obrambenog sustava”,  rekao je Ivić naglasivši da su sredstva za primjenu zakona osigurana u proračunu za iduću godinu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari