Connect with us

Nebuloze

Twitter trajno suspendirao Trumpov profil ‘zbog rizika od poticanja na nasilje’

Objavljeno

-

Društvena mreža Twitter objavila je u petak da je trajno suspendirala profil američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog “rizika od poticanja na nasilje”.

“Nakon detaljnog pregleda nedavnih tweetova s @realDonaldTrump profila i sadržaja oko njega, trajno smo suspendirali taj profil zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje”, objavila je ta kompanija, nemušto nastojeći opravdati cenzuru.

U srijedu je Twitter privremeno blokirao Trumpov profil, koji ima više od 88 milijuna pratitelja, nakon opsade Capitol Hilla od strane pro-Trumpovih prosvjednika, upozorivši tada da će naknadna kršenja pravila te platforme rezultirati trajnom suspenzijom predsjednikova računa.

Ranije, u četvrtak su društvene mreže Facebook i Instagram odlučile produžiti suspenziju računa američkog predsjednika Donalda Trumpa za još najmanje dva tjedna dok se ne završi prijenos vlasti na novog predsjednika Joea Bidena.

Odluka je donesena nakon što je Facebook odlučio zatvoriti Trumpov račun na 24 sata kako bi se zaustavile Trumpove tvrdnje o krađama na predsjedničkim izborima.

Najnovija Twitterova odluka uslijedila je nakon dva tweeta koje je Trump objavio u petak, a koja će mu na kraju biti zadnja na toj društvenoj mreži.

Trump objavio prvi tvit nakon što mu je vraćen profil

Twitter navodi da su ta dva tweeta prekršila pravila Twittera jer su glorificirala nasilje, objavila je ta društvena mreža, dodavši da ih “treba čitati u konteksu širih zbivanja u zemlji i na način na koji bi predsjednikove izjave mogle mobilizirati različitu publiku, uključujući i poticanje na nasilje, kao i u konteksu obrasca ponašanja vidljivog s njegovg profila posljednjih tjedana”.

Prvi Trumpov tweet bio je o njegovim podržavateljima. “75.000.000 američkih patriota koji su glasali za mene, America First i Make America great again, imat će snažan glas dugo u budućnosti. Neće se nepoštivati ili nepošteno tretirati na bilo koji način ili oblik!!!”.

Drugi tweet odnosio se na to da Trump ne planira prisustovati inauguraciji novog predsjednika Joe Bidena.

Twitter je kazao da se tweet vezan uz inauguraciju može smatrati daljnjom izjavom da izbori nisu bili zakoniti, a i da bi se mogao interpretirati kao da Trump kaže da će inauguracija biti “sigurna” meta za nasilje jer on na njoj neće biti prisutan.

Druga izjava o američkim patriotima sugerira da “on planira nastaviti podržavati, osnaživati i štititi one koji vjeruju da je pobjedio na izborima”, ističe Twitter.

‘Teror’ BigTech kompanija se provodi i na drugim platformama. Apple je zaprijetio da će ukloniti društvenu mrežu Parler koju favoriziraju Trumpove pristaše.
Parler je društvena mreža na koju su ‘izbjegli’ mnogi podržavatelji američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon što su im suspendirani profili na ostalim društvenim mrežama poput Twittera.

Google je već suspendirao Parler. I dok je Apple postavio rok od 24 sata, Google je u međuvremenu već uklonio Parler aplikaciju iz svog Play Storea sve dok ta društvena mreža “znatno ne ublaži svoj sadržaj”. U priopćenju od petka, Google je objavio da se na Parleru objavljuju postovi u kojima se traži “poticanje na nastavak nasilja u SAD-u”.

Vidljivo je da se pod izgovorom “Zbog rizika od poticanja na nasilje” smanjuje sloboda govora te s društvenih mreža uklanjaju neistomišljenici, a to se do sada zvalo cenzura.

Donald Trump Jr. na Facebooku je objavio: “Free Speech Is Under Attack! Censorship is happening like NEVER before! Don’t let them silence us…”
“Sloboda govora je ugrožena. cenzura se događa kao nikada prije. Ne dozvolite da nas ušutkaju..”

U drugoj objavi objavio je apel:

“Dečki s obzirom na ekstremnu cenzuru koju viđam sa platformi društvenih medija morao sam ovo objaviti. U slučaju da sam izbačen s bilo koje od ovih platformi idite na donjr.com sada i jednostavno upišite e-poštu. Na taj način možete pratiti što se događa sa mnom i mojom obitelji”

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari