Connect with us

Politika

U 9 sati počinje četvrti krug konzultacija o mandataru Vlade

Objavljeno

-

Ni na četvrti krug konzultacija kod predsjednice Republike, koji na Pantovčaku počinje u 9 sati, nitko neće doći s potpisima potpore 76 izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar Vlade, a dodatno vrijeme radi dogovora o tome od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zatražit će Most nezavisnih lista i koalicija Hrvatska raste.

Rezultat je to događanja na relaciji Most – Hrvatska raste – Domoljubna koalicija, tijekom kojih su obje koalicije u proteklih nekoliko dana Mostovom prijedlogu tripartitne vlade kazale i ‘da’ i ‘ne’.

U konačnici, takve vlade neće biti, a razgovore o sastavljanju saborske većine i Vlade nastavili su Most i Hrvatska raste, koji će od predsjednice danas zatražiti još nekoliko dodatnih dana za dogovor. To su jučer potvrdili čelnici dviju strana, Božo Petrov i Zoran Milanović, uvjereni u skoro postizanje konačnog dogovora. Petrov je pritom kazao da će ime mandatara biti poznato “u trenutku kad se definiraju sve stvari”.

Prema neslužbenim informacijama, Milanović je Mostu ponudio potpise zastupnika koalicije Hrvatska raste s kojima bi Petrov danas otišao na Pantovčak, no iz Mosta mu je odgovoreno da im za to treba još neko vrijeme.

Prema Ustavu, predsjednica dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Nakon trećeg kruga konzultacija Grabar-Kitarović upozorila je da je vremena “sve manje” i da neće dopustiti da odugovlačenje proizvede nesagledive posljedice po stabilnost države.

Četvrti krug konzultacija s čelnicima parlamentarnih stranaka i izabranim saborskim zastupnicima počinju na Pantovčaku u 9 sati i predviđeno je da će trajati do 12.30 sati, nakon čega će se predsjednica obratiti javnosti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas