Connect with us

Događaji

U Aržanu obilježena 25. godišnjica pogibije prvoga hrvatskog redarstvenika

Objavljeno

on

Josip Jović poginuo je 31. ožujka 1991. na Plitvicama u dobi od 22 godine kao prva žrtva Domovinskog rata.

[ad id=”93788″]

U povodu 25. godišnjice pogibije prvoga hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, u srijedu je održana svečanost u njegovu rodnome mjestu Aržanu na kojoj su, uz članove njegove obitelji, bili predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Splitsko-dalmatinske županije, gradova, općina i braniteljskih udruga te mnogobrojni građani koji su mu željeli odati počast.

Na mjesnome groblju u Aržanu vijenac i svijeću na grob Josipa Jovića položili su zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević i izaslanik ministra, ovlašten za obavljanje poslova načelnika splitsko-dalmatinske Policijske uprave Marko Srdarević, te zapovjednik Specijalne jedinice policije iz Splita Anton Dražina, izvijestio je MUP.

Nakon polaganja vijenaca, u župnoj crkvi Svih svetih služena je misa koju je, uz župnika don Antu Čipčića, predvodio policijski kapelan i dekan fra Žarko Relota.

Svečana akademija održana je u aržanskoj Osnovnoj školi koja nosi ime Josipa Jovića. Zamjenik ministra Davor Blažević rekao je tom prigodom da Josip Jović nije samo prva žrtva Domovinskog rata, nego jedan od temelja hrvatske države koji nas je sve zadužio da se ponosno borimo za svoju Domovinu.

“Njegovo herojstvo čini ga besmrtnim i dostojnim stranica hrvatske povijesti. Njegovo herojstvo nema trajanja, već je stalni podsjetnik na najveću vrijednost koja nam je ostala – život u slobodi. Velikim ljudima i borcima nas ne čini puška na prsima, već srce koje nas pokreće. Čuvajmo svoju Domovinu i dozvolimo joj da raste i da se razvija u prosperitetnu europsku zemlju”, istaknuo je među ostalim Davor Blažević.

Zahvalio je obitelji Jović i svim obiteljima koje su podnijele žrtvu u Domovinskom ratu, a na kraju je posebno zahvalio hrvatskoj policiji.

“Posebno hvala i svim pripadnicima hrvatske policije – njihova snaga, odvažnost i neustrašivost utkani su u povijest hrvatskog naroda, a današnje generacije imaju težak zadatak: zadržati čast struke i strpljivo i jedinstveno živjeti Hrvatsku”, rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević.

Na svečanoj akademiji nastupila je klapa splitsko-dalmatinske Policijske uprave “Sveti Mihovil”, a učenici Osnovne škole Josipa Jovića zajedno s učiteljima i ravnateljem Tomislavom Perkovićem pripremili su poseban program koji je vodio policijski službenik Toma Budić, bivši učenik te škole

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari