Pratite nas

Iz Svijeta

U Austriji obilježena 348.obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

Objavljeno

na

Mimohodom i polaganjem vijenaca na grob i na mjesto smaknuća te misom zadušnicom u katedrali u Bečkom Novom Mjestu u Austriji je u nedjelju obilježena 348. obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana.

Dvojica hrvatskih velikana pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu, 60-tak kilometara južno od Beča 30.travnja 1671. kao čelnici protuhabsburške urote, kojom su nastojali spriječiti centralističke i germanske težnje Bečkog dvora na štetu strateških interesa hrvatskih i mađarskih feudalaca.

U prigodnim govorima na komemoraciji naglašeno je, da se tradicionalnim okupljanjem Hrvata iz domovine i Austrije odaje počast velikanima hrvatske povijesti banu Petru Zrinskom i knezu Frani Krsti Frankopanu, kojima je hrvatski identitet, neovisnost i sloboda bio glavni cilj.

U ime gradonačelnika Bečkog Novog Mjesta (Wiener Neustadt), nazočne je pozdravio gradski savjetnik kulture i turizma Franz Piribauer rekavši da je bez obzira na različita povijesna stajališta jako važno poštivati vlastitu tradiciju koju svaki narod treba njegovati jer je to preduvjet za gradnju zajedničke budućnosti.

“Zrinski i Frankopan su izraz povijesne istine i neprolaznog sjećanja”, rekao je drugi tajnik, savjetnik za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Beču Domagoj Marić.

Dodao je da komemoracija ima posebnu važnost jer se ove godine obilježava stota godišnjica prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u kriptu zagrebačke katedrale.

“Posebno je znakovito da su dogovori oko postavljanja spomenika Zrinskom i Frankopanu otišli korak dalje tako da se ove godine očekuje postavljanje poprsja hrvatskim velikanima u gradskom parku Bečkog Novog Mjesta čime će dvojica velikana iz naše povijesti dobiti počast koju zaslužuju i u gradu u kojem su pogubljeni” rekao je Marić .

Družba “Braće hrvatskog zmaja” u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Austriji, vjerna tradiciji čuvanja uspomene na hrvatske velikane, svake godine obilježava godišnjicu pogubljenja Zrinskog i Frankopana na mjestu izravnog sjećanja u Bečkom Novom Mjestu.

Na komemoraciji je bilo oko 200 sudionika, predstavnika Družbe “Braće hrvatskog zmaja” Zemaljski stolovi Karlovca i Čakovca, predstavnici Međimurske županije, grada Čakovca, zatim hrvatskih udruga u Austriji, Hrvatskog kulturnog društva iz Gradišća, Hrvatske akademske zajednice, Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport a spomendan su uveličale povijesne postrojbe Zrinske garde iz Čakovca i Karlovačke građanske garde.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sirijska vojska šalje postrojbe na sjever zemlje kako bi odgovorila na turski napad

Objavljeno

na

Objavio

Sirijska vojska će poslati postrojbe na sjever zemlje kako bi odgovorila na turski napad na kurdsku miliciju koji traje već pet dana, objavila je u nedjelju državna novinska agencije Sana.

Agencija nije iznijela pojedinosti mobilizacije sirijske vojske koja se u prošlosti raspoređivala u nekim kurdskim predjelima kako bi se izbjegla turska ofenziva.

“Jedinice sirijske arapske vojske se upućuju na sjever kako bi odgovorile na turski napad na sirijski teritorij”, prenosi Sana na internet stranici.

Jedan neimenovani kurdski dužnosnik je izvijestio o pregovorima između poluatonomne kurdske administracije i sirijske vlade.

“Razmatraju se sve opcije u vezi turske ofenzive, vlada iz Damaska mora preuzeti svoje odgovornosti i odgovoriti na napad”, rekao je dužnosnik.

Od srijede Turska i sirijski saveznici vode na sjeveru Sirije ofenzivu kako bi od granice udaljili glavnu sirijsku kurdsku miliciju YPG.

Krajem 2018. kada je Ankara već prijetila pokretanjem operacije protiv kurdskih snaga u Siriji YPG su pozvali vojsku da se rasporedi u okolici grada Manbij, na sjeveru i najavili svoje povlačenje iz tog područja.

Vojska se rasporedila u okolici grada, u koji nije ušla.

Dugo marginalizirani i žrtve diskriminacije središnjih vlasti Damaska, Kurdi su uveli autonomiju na sjeveru zemlje koju Damask ne priznaje i izdajicama naziva borce te manjine zbog saveza s Washingtonom u sklopu antidžihadističke borbe.

Kurdi su prošle godine počeli pregovarati s Damaskom o budućnosti njihovih regija, ali razgovori su obustavljeni. (Hina)

 

Kurdi su opet, po tko zna koji put, izigrani i prevareni te ostavljeni na cjedilu

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Umjesto pred španjolskog kralja padobranac sletio na rasvjetni stup (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Vojnu paradu u Madridu povodom nacionalnog praznika obilježio je “sudar” padobranca s rasvjetnim stupom umjesto slijetanja ispred kralja kojem je trebao svečano predati španjolsku zastavu.

Publika na licu mjesta i preko televizije pratila je u subotu uživo vojnu paradu. Padobranac kojem se padobran zakačio za ravjetni stup ostao je visjeti umjesto da sleti na tribinu ispred kralja Felipea VI., njegove supruge Leticije i njihove kćeri.

Kraljevska obitelj je u znak podrške padobrancu počela pljeskati. Vojnik je potom ispustio veliku zastavu Kraljevine Španjolske kako bi na vrijeme bila podignuta u znak obilježavanja dolaska Kristofora Kolumba u Ameriku 1492. godine.

Španjolsko ministarstvo obrane priopćilo je kasnije da je vojnik iskusan padobranac s oko 600 skokova i da nije ozlijeđen prilikom slijetanja. (BETA)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari