Pratite nas

U Austriji živi oko 70.000 Hrvata i onih s hrvatskim korijenima

Objavljeno

na

Od 1976. godine austrijski su Hrvati uvaženi i priznati kao posebna etnička skupina. Većina njih dolazi iz Bosne i Hercegovine. Ova studija proizilazi iz podataka, koje je u rujnu objavio austrijski portal oe24.at.

hrvati austrijaU Austriji žive 70.000 hrvatskih državljana. Najviše useljenika podrijetlom je iz Hrvatske i Bosne i Hercegovina, a prema podacima kojima raspolaže Katolička Crkva, riječ je i o većem broju, njih oko 100.000. Osobe s hrvatskim korijenima čine šestu po veličini migrantsku skupinu u Republici Austriji. Većina njih živi na području Beča (20.137), manja skupina u Gradišću (Burgenlandu) (1.221).

Gradišćanski Hrvati nisu obuhvaćeni u ovoj statistici, izvještava medijski informacijski servis ‘Neue Österreicherinnen’ (MSNÖ), upravo iz razloga jer su gradišćanski Hrvati prema zakonu iz 1976. godine, kojim je osigurana zaštita prava etničkih skupina, priznata autohtona etnička skupina. Većina Hrvata ima hrvatsko državljanstvo (56.785), ostali su se prilagodili austrijskoj većini (Einbürgerung). Prema podacima kojima raspolaže Katolička Crkva, njih 80 posto dolazi iz Bosne i Hercegovine, i ima dvojno državljanstvo.

Pogled u prošlost

Hrvatske imigracije u Austriji imaju dugu povijest. Prvo značajno useljavanje u Austriju zabilježeno je u 15. i 16 stoljeću u vrijeme Otomanskog carstva. Prema podacima kojima raspolaže MSNÖ, sljedeća velika skupina ljudi s područja bivše Jugoslavije emigrirala je u Austriju za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

Godine 1966. povećao se priliv radnika s područja bivše države radi akutne nestašice radne snage u Austriji. Posljednji veliki migracijski pokret dogodio se (1991-1995) kao posljedica rata u ex SFRJ. Oko 13.000 izbjeglica stiglo je 1991. iz Hrvatske u Austriju, većina se vratila nazad u 1992. godini. U posljednjih nekoliko godina, Hrvati sve manje emigriraju u Austriju.

Kulturni i društveni život hrvatske dijaspore: većina austrijskih Hrvata se usredotočila na razvoj i očuvanje kulturne, športske i ekonomske baštine i suradnje između Hrvatske i Austrije. Neki od važnijih klubova su: Austrijsko-hrvatska društva i Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport. U okviru Bečkog nogometnog saveza aktivna su dva hrvatska nogometna kluba: Helfort Dinamo i SK Cro-Vienna Florio Ehlers. Hrvatska katolička misija u Beču je jedna od najvećih vjerskih zajednica za migrante u Austriji.

Marina Stojak/croexpress

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Trump prijeti odmazdom zbog napada na saudijsko naftno postojenje

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u nedjelju da je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi nakon napada na saudijsko naftno postojenje koje je prepolovilo proizvodnju nafte u toj zemlji te je poručio da je SAD spreman za odgovor na taj napad.

“S obzirom na to da bi napad u Saudijskoj Arabiji mogao imati utjecaj na cijene nafte odobrio sam korištenje nafte iz strateških naftnih rezervi, ako bude potrebno, u količini koja je će odrediti i koja je dovoljna da osigura dobru opskrbu tržišta”, napisao je Trump na Twitteru.

“Poručio sam i svim nadležnim agencijama da ubrzaju davanje dozvola svim naftovodima koji ih trenutno traže na području Teksasa i drugih američkih saveznih država”.

Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od 5 milijuna barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti. SAD je za taj napad optužio Iran što je Teheran odbacio.

Američki predsjednik u nedjelju je sugerirao da je SAD spreman na odmazdu za te napade.

“Saudijski izvori nafte napadnuti su. Potoje razlozi zbog kojih vjerujemo da znamo krivca”, napisao je Trump u tvitu u nedjelju poručivši da je SAD spreman na odmazdu.

“Spremni smo za okidanje, ovisno o verifikaciji, no čekamo da od (Saudijaca) čujemo tko je po njima izazvao taj napad i pod kojim ćemo uvjetima nastaviti dalje!”. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Ljubić: SDA želi unitranu državu da se pod velom bosanstva ostvari dominacija bošnjačkog naroda

Objavljeno

na

Objavio

Za nas su neprihvatljivi stavovi iz deklaracije o uspostavljanju “Republike BiH” kao unitarne države, o bosanstvu kao naciji, nasuprot srpskom, hrvatskom i bošnjačkom identitetu, o bosanskom kao jedinom jeziku građana BiH – rekao je Ljubić.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić kaže kako je dobro što je Kongres SDA usvojio Programsku deklaraciju, jer su sada “maske pale”, a ova stranka se jasno legitimirala da želi unitarnu BiH kojom dominira bošnjački narod.

– Za nas su neprihvatljivi stavovi iz deklaracije o uspostavljanju “Republike BiH” kao unitarne države, o bosanstvu kao naciji, nasuprot srpskom, hrvatskom i bošnjačkom identitetu, o bosanskom kao jedinom jeziku građana BiH – rekao je Božo Ljubić za Srnu.

On kaže da su ti stavovi nekompatibilni i nespojivi s karakterom BiH, koja je država tri konstitutivna i ravnopravna naroda, kako je definirano u temeljnim načelima Daytonskog sporazuma. – Ti stavovi su suprotni samim načelima Daytona, ali i principima na kojima je BiH uspostavljena 1943. u Mrkonjić Gradu kao država tri konstitutivna naroda – rekao je Ljubić.

On je ocijenio da se SDA kao vodeća stranka bošnjačkog naroda najnovijom deklaracijom potpuno legitimirala i svaka mimikrija o građanskoj državi sada dobiva pravu sliku. – Dobro je da su se legitimirali i da su maske pale. SDA želi unitranu državu, da se pod velom bosanstva ostvari dominacija bošnjačkog naroda – navodi Ljubić.

On je kazao da su stavovi SDA legitimni, ali da i HNS isto tako ima svoje legitimne stavove, koji su za razliku od SDA u skladu s Daytonskim sporazumom. – Mi se zalažemo za izborni zakon BiH na osnovu koga će konstitutivni narodi birati svoje legitimne predstavnike, te za prekompoziciju BiH u kojoj će biti i federalna jedinica s hrvatskom većinom – rekao je Ljubić.

Ljubić je naveo da se u BiH nakon usvajanja Programske deklaracije SDA ništa bitno neće promijeniti, te dodao da sada kada su stavovi jasni treba otvoriti iskren dijalog.

 

Zoran Krešić: Deklaracija SDA vodi realizaciji plana za zaživljavanje Šerijata, kako je zapisao ‘otac nacije’ Alija

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari