Connect with us

U BiH bi se sve novčane transakcije mogle smatrati sumnjivim

Objavljeno

on

Kako je jučer prošao i posljednji rok za usvajanje izmjena Kaznenog zakona i Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, od danas bi na stranici Vijeća Europe i Komiteta stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma (MONEYVAL) BiH mogla biti na tzv. crnoj listi zemalja, prema kojima se sve novčane transakcije smatraju sumnjivim i podložnim dužim provjerama.

 

0

Naime, kako se saznaje, u kontaktima predstavnika BiH sa tajništvom MONEYVAL-a, uz riječi suosjećanja zbog razornih poplava, rečeno je samo da im je žao što će Deklaracija ovog tijela biti automatski objavljena, a u kojoj će BiH biti naznačena kao zemlja koja nije postupila po preporukama FATF-a, globalnog, internacionalnog tijela za borbu protiv pranja novca, te MONEYVAL-a.

Time bi se naša zemlja našla u društvu Ukrajine, Sjeverne Koreje i Irana. Kako je kazao član bh. izaslanstva pri MONEYVAL-u Samir Omerhodžić, još krajem ožujka i početkom travnja na plenarnom zasjedanju MONEYVAL-a bh. strana uspjela je uvjeriti partnere u ovoj instituciji da rok za usvajanje traženih izmjena produže do 01. lipnja.

Međutim, zakon i izmjene su dva puta obarani u Zastupničkom domu, pa i u komisijskoj fazi, i to zbog protivljenja poslanika SNSD-a, primjedbi MUP-a i Vlade RS.

Budući da je Zastupnički dom na sjednici održanoj 28. svibnja ipak usvojio Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH, ostalo je samo još da ga usvoje delegati Doma naroda, ali sjednica ovog doma jučer nije održana. Zakazana je za 06. lipanj.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar kazao je da je postojao dogovor da sjednica Doma bude održana jučer, ali predsjedavajući Dragan Čović (HDZ BiH), koji je jedini ovlašten za sazivanje sjednice, to ipak nije učinio. Podsjećamo, Čović je za ‘Avaz’ kazao da je u četvrtak pokušao dogovoriti da sjednica Doma naroda bude održana u petak, ali da ni to iz tehničkih razloga nije bilo moguće. Jučer je iz HDZ-a BiH priopćeno da je Čović ‘poslovno odsutan zbog ranije preuzetih obaveza’.

Usvajanje zakona i izmjena u Zastupničkom domu neće spriječiti objavljivanje Deklaracije MONEYVAL-a, vidljivo je iz korespondencije ambasadora BiH pri Vijeću Europe Amira Šahovića i direktora Direkcije za pitanja borbe protiv kriminala VE Jana Klejssena.

Izaslanici SDP-a u Domu naroda Mehmed Bradarić i Krunoslav Vrdoljak jučer su kao glavnog krivca za neusvajanje preporuka MONEYVAL-a označili upravo Čovića, jer nije sazvao sjednicu. Međutim, na pitanje što se do sada čekalo i tko još snosi odgovornost za neusvajanje ovih zakona i izmjena, Bradarić u svom odgovoru nikoga nije imenovao, pa ni glavne krivce – SNSD i Milorada Dodika, partnera Zlatka Lagumdžije, zbog kojih uvjeti MONEYVAL-a nisu ispunjeni na vrijeme.

Omerhodžić kaže da BiH već ima prilično dobar Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, te da su izmjene formalno-pravno usklađivane s preporukama FATF-a. Njihovo neusvajanje otežat će sve transakcije s inozemstvom, rad banaka, predstavništava bh. firmi u svijetu, čak i transfer novca građana iz dijaspore u zemlju.

bljesak

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari