Connect with us

BiH

U BiH dopremljeno 500 tisuća doza kineskog cjepiva, pokušavaju ubrzati imunizaciju

Objavljeno

-

Pola mijuna doza kineskog cjepiva protiv koronavirusa dopremljeno je u petak u Bosnu i Hercegovinu u sklopu nastojanja vlasti te zemlje da ubrzaju proces imunizacije koji i dalje znatno kasni za drugim državama regije.

Kontigent od 500 tisuća doza cjepiva proizvođača Sinopharm kupila je vlada Federacije BiH ne temelju odluke o interventnom uvozu i to je prva isporuka takve vrste za kojom se posegnulo nakon što se ispostavilo da znatno kasni dostava cjepiva koje je još prošle godine naručeno od zapadnih farmaceutskih tvrtki.

“Ova isporuka nam pruža sigurnost da ćemo moći nastaviti cijepljenje prema prioritetima, a to su posebice osobe osobe starije od 60 godina”, kazao je novinarima ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić nakon što je u sarajevskoj zračnoj luci zajedno s kineskim veleposlanikom u BiH Miao Dakeom dočekao zrakoplov s cjepivom.

Kineski veleposlanik tu je prigodu iskoristio kako bi istaknuo da njegova zemlja želi globalno doprinositi borbi protiv pandemije pa je tako spremna ove godine na tržište plasirati do dvije milijarde doza cjepiva.

Ujedno je neizravno kritizirao sve one koji tvrde da Kina prikriva podatke o okolnostima pod kojima je ondje izbila zaraza i potom se proširila diljem svijeta.

“Mi se borimo i protiv političkog virusa, a pri tom mislim na politiziranje podrijetla koronavirusa. Tome se odlučno protivimo”, izjavio je veleposlanik Dake.

Distribucija kineskog cjelova u Federaciji BiH počet će narednog tjedna, a tada se očekuje i isporuka dodatnih 500 tisuća doza cjepiva AstraZeneca koje stižu posredstvom Austrije kroz mehanizam za pomoć Europske unije.

U cijeloj BiH s tri milijuna stanovnika do sada je jednom dozom cijepljeno nešto više od 500 tisuća građana, a obje doze primilo je manje od 300 tisuća.

Epidemiolozi i u BiH zbog slabe procijepljenosti strahuju od posljedica očekivanog novog vala pandemije čiji bi generator mogao biti znatno zarazniji delta soj koronavirusa.

Trenutačna epidemiološka situacija u BiH razmjerno je stabilna, a dnevni broj novozaraženih je još od sredine lipnja manji od stotinu no od kraja srpnja u laganom je porastu. Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari