Pratite nas

BiH

U BiH je izgubljeni informacijski rat rezultirao neravnopravnim položajem Hrvata

Objavljeno

na

Intervju, Silvana Marić doktorirala o temi ‘Mediji i informacijski rat’

Na više od 600 stranica mlada doktorica znanosti s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Silvana Marić napisala je disertaciju “Mediji i informacijski rat u sarajevskim tjednicima u razdoblju od 1992.-1995. godine”, a pod mentorstvom dr. Miroslava Tuđmana. U svom prvom intervjuu skromno navodi kako je to tek početak njezinog znanstvenog puta. Iako se rad odnosi na ratne 90., kao da opisuje stanje u BiH upravo u ovom trenutku.

Pišući o politikama početkom 90-ih navodite: Bošnjaci su željeli unitarnu BiH, Hrvati federalno ustavno uređenje BiH, Srbi su željeli ujedinjenje svih Srba u jednu državu, a međunarodna zajednica je ustrajala na statusu quo. Kao da je riječ o 2014. godini?!

Da, Bošnjaci i dalje ustrajavaju na unitarnoj BiH što otvoreno izjavljuju u javnim istupima i podržavaju, dok Srbi žele opstanak entiteta Republike Srpske, a ponekad čak i izdvajanje iz države BiH. Hrvati traže federalni oblik uređenja čime bi bila zadovoljena njihova prava kao konstitutivnog naroda. Hrvati pristaju na svaki oblik uređenja kojim bi bila zadovoljena prava svih triju konstitutivnih naroda, a prema njima federalni ili konfederalni oblik uređenja je najbolje rješenje za ustroj BiH.

Tvrdite da su Hrvati u BiH izgubili informacijski rat i da danas trpe posljedice. Mislite li tu na njihov današnji ustavno-pravni položaj u BiH?

Vrlo mali broj medija koje su posjedovali Hrvati tijekom rata u BiH i odustajanje od strategije proizvodnje identiteta je dovelo do toga da su Hrvati izgubili u informacijskom ratu iako su dobili na vojnome polju. Pri tome mislim da je izgubljeni informacijski rat doveo do nepovoljnog položaja u kojem se Hrvati danas nalaze.

Odnosi li se to i na haaške presude?

S haaškim presudama Hrvate se proglašava agresorima na BiH i optužuje ih se za etničko čišćenje. Zločini su se dogodili na sve tri strane u sukobu, ali se Hrvati i dalje medijski prikazuju kao najveći krivci za rat u BiH, što se naravno odrazilo i na prvostupanjsku presudu hrvatskim generalima u Haagu. Bez posjedovanja vlastitih medija Hrvati ne mogu podjednako sudjelovati u informacijskom ratu koji ima dalekosežne učinke.

U disertaciji navodite četiri informacijske strategije. Za bošnjačku politiku navodite kako je koristila i koristi strategiju proizvodnje pristanka. O kakvoj strategiji je riječ?

Strategiju proizvodnje pristanka je izgradio dio bošnjačkih političara u BiH tijekom rata. Ova strategija je za cilj imala izgradnju unitarne građanske BiH u kojoj bi vrijedilo izborno pravilo “jedan čovjek – jedan glas”. Time bi bošnjački narod kao najbrojniji u BiH imao odlučujuću riječ. Strategijom proizvodnje pristanka bi druga dva konstitutivna naroda bila pretvorena u manjine. I godinama nakon završetka rata bošnjački političari i dalje ustraju na izgradnji BiH kao građanske države što nije rješenje za složenu državu kao što je BiH.

Kakva je srpska informacijska strategija?

Srpska informacijska strategija je kroz očuvanje Jugoslavije za cilj imala opravdati vojna osvajanja i u Hrvatskoj i u BiH. Kroz informacijsku strategiju proizvodnje zaborava srpski političari su željeli očuvati jedinstvo svih Srba u jednoj državi.

Kao hrvatsku informacijsku strategiju navodite proizvodnju identiteta?

Strategija proizvodnje identiteta je strategija koja je željela očuvati hrvatski identitet u BiH. Kroz ovu strategiju nastojalo se očuvati hrvatski narod u BiH i spriječiti daljnje stradavanje Hrvata koji su bili i ostali najmalobrojniji.

A što je bila strategija međunarodnih predstavnika u BiH?

Međunarodni predstavnici su početak rata u BiH dočekali nespremno te nisu željeli da dođe do raspada Jugoslavije. Uvidjevši da to neće biti moguće pribjegli su strategiji statusa quo. Međunarodnim predstavnicima je najvažnije bilo zadržati sukob unutar granica bivše Jugoslavije.

Jesu li navedene strategije, između ostaloga, razlog zbog čega bošnjačka politika priječi Hrvatima osnivanje javnoga RTV servisa na hrvatskome jeziku?

Razlozi zbog kojih Hrvati nemaju medije na vlastitome jeziku su brojni, pri čemu je jedan od razloga i protivljenje bošnjačkih političara da Hrvati imaju medije na svome jeziku. Hrvati kao konstitutivan narod imaju pravo na javne medije na svome jeziku. Pa većina nacionalnih manjina u Europi ima vlastite medije!

Koliko su novi mediji, pa samim time i društvene mreže u funkciji zlouporabe?

Kroz nove medije i društvene mreže se i dalje provodi informacijski rat između triju različitih političkih strategija. Društvene mreže su poslužile i za započinjanje prosvjeda koji su se dogodili u BiH, a koji su započeli zbog teške ekonomske situacije u BiH. Daljnji tijek prosvjeda je bio politički dirigiran. Srećom, prosvjedi se nisu prenijeli na većinska hrvatska i srpska područja u BiH iako se tome težilo. No, ovdje želim upozoriti da poštivanje istinitosti i etičnosti u medijima treba biti jedan od glavnih zadataka društava koja žele dugoročno opstati i razvijati se.

Zbog čega Amerikanci u službenoj doktrini navode sljedeći poredak kod četiri instrumenta i izvora nacionalne moći: javna diplomacija, informacija, vojska i gospodarstvo?

Iz ovoga poretka možemo zaključiti koliko službena američka politika ulaže u javnu diplomaciju i posjedovanje korisnih informacija, čak je vojska na trećem mjestu iza javne diplomacije i informacija. To pokazuje da informacijski rat preuzima prevlast nad vojnim sukobima. Sukobi budućnosti će se sve više voditi u cyber prostoru.  (VL)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari